Sonkás-ananászos pizza, avagy pizza Miami :)
Imádjuk a pizzát, többféle feltéttel szoktuk elkészíteni, de a kedvencünk a sonkás-ananászos pizza! Nagyon szeretjük az ananász édes-savanykás ropogós ízét érezni a sonkával...
Általában hétvégi napokon szoktam pizzát sütni, de mivel a tegnapi ananászos túrógolyóból sok ananász maradt ki, úgy gondoltam, a mai ebédünk sonkás-ananászos pizza lesz. :) Sajnos a férjem ebből a jóból most kimaradt, hiszen dolgozik. Emiatt Milánnal ketten ettük ebédre, de mivel ez a mennyiség kettőnknek sok, így nagy részét vittem Anyukáméknak (Apukám nagy pizza rajongó :)).
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg finom liszt
1 teáskanál só
2 teáskanál cukor
2,5 dkg élesztő
2 evőkanál olívaolaj (olaj)
kb. 110-120 ml langyos víz
A feltéthez:
1 evőkanál olívaolaj (esetleg napraforgó olaj)
kb. 15-20 g sűrített paradicsom (ízlésfüggő, ki mennyire szereti paradicsomosan)
1 kávéskanál pizza fűszerkeverék (lehet csak sima oregano is)
kb. 15 dkg csirkemell sonka
kb. 4 ananászkarika
15 dkg trappista sajt
Elkészítés:
1. Az élesztőt a langyos víz felével "felfuttatom", a lisztet egy tálban összekeverem a sóval és cukorral, majd hozzáadom az élesztőt, az olajat és a maradék vízből annyit öntök bele, hogy a tészta összeálljon. Picit kemény tésztát gyúrok, de azért rugalmas legyen. Fél óráig kelesztem.
2. Addig felkockázom a sonkát és ananászt, lereszelem a sajtot, valamint a sűrített paradicsomot egy kis tálkában összeforralom egy picit a pizza fűszerkeverékkel (le ne égjen!!, kavargatom!).
3. Ha a tészta megkelt, akkor belenyomkodom kézzel egy 32 cm átmérőjű pizzasütő formába (de lehet kinyújtani is kör alakúra). (Ha nincs pizzasütő formánk, lehet sima tepsiben is, de mivel a tepsi alja nem lyukacsos, mint a pizzasütőé, ezért szurkáljuk meg villával a tészta tetejét néhány helyen, hogy a gőz távozni tudjon és ne púposodjon fel sütés közben.)
4. Belehelyezem a tésztát a formába, megkenem olajjal a tetejét, majd rákenem a fűszerkeverékes sűrített paradicsomot, rászórom a sonkát, ananászt, végül a sajtot.
5. Előmelegített sütőben légkeveréses programon 200 fokon kb. 15-20 percig sütöm.
Jó étvágyat!
Nagyon jól néz ki:) Nálunk ez a varáció a kislányom kedvence, ő szokta kérni a saját részére. Én meg mindenevő vagyok, ezt is szeretem:)
VálaszTörlésÍnycsiklandozó!:)
VálaszTörlésÁllati guszta. Nálunk is gyakran készül, ez amolyan jolly-joker, mindenkinek bejön. Imádom ananásszal :)
VálaszTörlésA pizzázókban Hawainak hívják, szeretem:)
VálaszTörlésTrollanyu, Roza, Petra: Köszönöm szépen, örülök, hogy benéztetek!
VálaszTörlésKati: Tegnap az egyik közösségi oldalamon az egyik ismerősöm is azt írta, hogy náluk (valahol Amerika - nem emlékszem már pontosan hol lakik) ezt a pizzát hawainak hívják. Azt válaszoltam neki, hogy igen, tudom, de Én maradok a magyar nevénél, magyar kifejezéssel. Így hát nálam sonkás-ananászos néven "fut". :))
Sonkás-ananászos vagy Hawai, teljesen mindegy, a lényeg, hogy nagyon guszta! Az apukád helyében én is ezt választanám! :)
VálaszTörlésHankka: Köszönöm, kedves vagy! :))
VálaszTörlésAz egész család kedvence, ritkán sütöm csak, mert hízlaló! Bár a fene tudja, lehet csak lusta vagyok? Hasonlítunk, minden imádok amiket készítesz! :DD
VálaszTörlésEbből a mennyiségből egy pizza lesz? Válaszodat előre is köszönöm!
VálaszTörlésIgen, ebből 1 darab kb. 32 cm átmérőjű pizza van.
Törlés