Sajtos pogácsa

Szeretem, mert egyszerű, van tartása, tehát szép magas és nagyon finomEz volt az első pogácsa recept, amelyet "kezdő sütőként" használtam, és azóta is sokszor készítettem már.
 



Hozzávalók:
 60 dkg finomliszt
 3 tojás
 1 kis doboz tejföl (175 g-os)
 25 dkg vaj vagy margarin
 2 teáskanál só
 1 kávéskanál cukor
 5 dkg friss élesztő

+ 10 dkg reszelt trappista sajt a tetejére
és 1 kisebb felvert tojás


MÁR  K É T  S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E M  IS MEGJELENT!

Megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Elkészítés:
  1. A lisztet egy tálban összekeverjük a sóval, cukorral. 
  2. A tojásokat felverjük, a vajat/margarint megolvasztjuk, a tejfölbe belekeverjük az élesztőt. Majd mindent hozzáadunk a liszthez és összegyúrjuk. Fél óráig hagyjuk kelni letakarva. 
  3. Majd kinyújtjuk ujjnyi vastagra, majd összehajtjuk (jobbról balra a 3/4-éig, majd balról jobbra rá és ezt így kettéhajtjuk, így lesz 6 rétegünk). Ezt még egyszer megismételjük, de közben nem kell pihentetni a tésztát, ennél a receptnél nem szoktam pihentetni. (De ha 15-20 percet pihentetjük, azt sem baj. 😀)
  4. Végül kinyújtjuk kb. 2 ujjnyi vastagra, és kiszaggatjuk pogácsa szaggatóval. (Ezt a pogácsát 5 cm átmérőjű szaggatóval szoktam.)
  5. A tetejét lekenjük a felvert tojással, reszelt sajtot szórunk rá, majd sütőpapíros tepsire tesszük. 
  6. Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 percig sütjük légkeveréses programon. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)

Anya pogácsáját majszolja 😊 💙
2012. január
                                   




Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Csuda guszta a pogácsa és csuda szép a kicsi lány!:)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Roza, köszönöm szépen! A "kicsi lány" valójában a kisfiam. :) De semmi baj, a szőke göndör fürtjei és a formás/szabályos arcocskája miatt sokan kislánynak gondolják... A múltkor Barbi is kislánynak nézte... :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszták a pogácsáid, a képek is gyönyörűek, de leginkább a kis majszolód.

    VálaszTörlés
  4. Mrita: aranyos vagy, köszönöm szépen, és örülök, hogy benéztél hozzám! :)

    VálaszTörlés
  5. Válaszok
    1. Szia Dóra!
      Kb. 40-45 db pogácsa készül belőle - attól is függ, mekkorára szaggatjuk.
      Jó sütést kívánok Neked!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
  6. Már többször is elkészítettem ezt a pogácsát ...nagyon finom. most kicsit felturbóztam sült szalonna kockákkal , amit belegyúrtam a tésztába......isteni. Mindenkinek ajánlom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy már többször is megsütötted és ennyire ízlik. Köszönöm, hogy megírtad... és a sült szalonna ötletet is. :)

      Törlés
  7. Koszonom a receptet! Isteni lett! A nemlehetelrontani recept elrontoi koze tartozom! Es ezt el se rontottam! Egy pogacsa dolt el sutes kozben....arra felaldoztam magamat es megettem ;) :P Koszonom megegyszer!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök Beatrix, hogy ilyen jól sikerült, köszönöm, hogy megírtad.

      Törlés
  8. Nem értem akkor a tojást is bele kell tenni a tesztaba vagy nem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a tojást bele kell tenni a tésztába, csak egy kicsit félreteszek belőle, hogy ne kelljen felverni ismét egy tojást ahhoz, hogy le tudjam kenni a tetejét sütés előtt.

      Törlés
  9. Most sütöttem meg, valami isteni!

    VálaszTörlés
  10. Sima (légkeverés nélküli) sütőben hány fokon/percig érdemes sütni?:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Eszti, hagyományos sütőben 200 fokon süsd 15-20 percig.

      Törlés
  11. Tegnap meg sütöttem és isteni lett. A családnak is nagyon ízlett. köszönőm ezt a csuda jó receptet.

    VálaszTörlés
  12. Szia! Én nagyon ritkán sütök, lehet bagatell a kérdés, de csak felteszem. Az élesztőt felfuttatás után tegyem a tejölbe, vagy morzsoljam csak bele. A többi rész érthető. Köszi a segítséget.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nem kell felfuttatni az élesztőt - csak belemorzsolod a tejfölbe, simára kevered és már mehet is a többi hozzávalóhoz...
      Jó sütést, szép Karácsonyt kívánok!
      Gabriella

      Törlés
  13. szia! sok másik recepted mellett ezt is kipróbáltam, de nekem elsőre kicsit sótlan lett, és annyira lágy volt, hogy kb az összes eldőlt.. azért elfogyott elég gyorsan 😁 másodszor annyit variáltam rajta, h kb 3 deka élesztőt egy jó púpos kanál tejfölben kevertem el (csak ennyi volt itthon) viszont egy 25 dekas túrót beledobtam (el kellett használni😋), és kb 4 teáskanál só ment bele (ez elég gyenge só, a 2 kanál ebből a fajtából nem elég). így maga lett A nagybetűs pogácsa 🤗 koszi a receptet!

    VálaszTörlés
  14. Szia Gabicsek!
    Imádom a sajtos pogácsát, nem esnék kétségbe ha azon kéne életem végéig élnem 😂🤭
    Sokszor készítek, és mivel szeretek kísérletezni és keresni a legjobb receptet, mindig újakat próbálok ki.
    Most a tiéd következett, és azt kell mondjam, hogy eddig ez a LEGJOBB!!!!!
    Gyönyörűen feljött mindegyik, leveles is lett, puha volt, nem volt se száraz se zsíros. Én annyit változtattam, hogy natúr joghurtot tettem bele tejföl helyett, mert felkellett használnom mert lejárt volna, és a tésztájába is tettem reszelt sajtot, kb 10-15 dkg-ot, nem mértem csak szórtam bele egy adagot. Ezentúl csak ezt a receptet fogom készíteni. Köszönöm! Csak ajánlani tudom minden pogácsaimádó embernek!!!! 😂❤

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban