2012. január 10., kedd

Sajtos pogácsa

A mai pogácsa sütésemnek csupán csak annyi az "előélete", hogy a hűtőben elég sok tejföl, sajt, tojás és élesztő volt, melyeket fel kellett használnom valamire - még akkor is, ha nem sok kedvem volt a sütéshez. Mivel Milán pogácsa rajongó, ezt készítettem.
Ez volt az első pogácsa recept, amelyet "kezdő koromban" használtam - azóta sokszor készült már el.  

Eredeti fotó - 2012. január
 


Hozzávalók:
 60 dkg finomliszt
 3 tojás
 1 kis doboz tejföl (175 g-os)
 25 dkg vaj vagy margarin
 2 teáskanál só
 1 kávéskanál cukor
 5 dkg friss élesztő

+ 10 dkg reszelt trappista sajt a tetejére


Új fotó - 2017. november
 



Elkészítés: 
1. A lisztet egy tálban összekeverem a sóval, cukorral. A tojásokat felverem (egy kicsit félre teszek belőle a hűtőbe a pogácsa tetejének lekenéséhez). A vajat/margarint megolvasztom, a tejfölbe belekeverem az élesztőt. Majd mindent hozzáadok a liszthez és összegyúrom. Fél óráig hagyom kelni.
2. Majd kinyújtom ujjnyi vastagságúra, aztán összehajtom, és ezt még egyszer megismétlem, de közben nem pihentetem a tésztát.
3. Végül kinyújtom kb. 2 ujjnyi vastagra, és kiszaggatom pogácsa szaggatóval. 
4. A tetejét megkenem tojással, sajtot szórok rá, majd sütőpapíros tepsire teszem. 
5. Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 percig sütöm légkeveréses programon. (A sütési csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)


Anya pogácsáját majszolja 😊 💙
2012. január

                                                 



Jó étvágyat!

20 megjegyzés:

  1. Csuda guszta a pogácsa és csuda szép a kicsi lány!:)

    VálaszTörlés
  2. Kedves Roza, köszönöm szépen! A "kicsi lány" valójában a kisfiam. :) De semmi baj, a szőke göndör fürtjei és a formás/szabályos arcocskája miatt sokan kislánynak gondolják... A múltkor Barbi is kislánynak nézte... :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszták a pogácsáid, a képek is gyönyörűek, de leginkább a kis majszolód.

    VálaszTörlés
  4. Mrita: aranyos vagy, köszönöm szépen, és örülök, hogy benéztél hozzám! :)

    VálaszTörlés
  5. Válaszok
    1. Szia Dóra!
      Kb. 40-45 db pogácsa készül belőle - attól is függ, mekkorára szaggatjuk.
      Jó sütést kívánok Neked!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
  6. Már többször is elkészítettem ezt a pogácsát ...nagyon finom. most kicsit felturbóztam sült szalonna kockákkal , amit belegyúrtam a tésztába......isteni. Mindenkinek ajánlom! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy már többször is megsütötted és ennyire ízlik. Köszönöm, hogy megírtad... és a sült szalonna ötletet is. :)

      Törlés
  7. Koszonom a receptet! Isteni lett! A nemlehetelrontani recept elrontoi koze tartozom! Es ezt el se rontottam! Egy pogacsa dolt el sutes kozben....arra felaldoztam magamat es megettem ;) :P Koszonom megegyszer!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök Beatrix, hogy ilyen jól sikerült, köszönöm, hogy megírtad.

      Törlés
  8. Nem értem akkor a tojást is bele kell tenni a tesztaba vagy nem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a tojást bele kell tenni a tésztába, csak egy kicsit félreteszek belőle, hogy ne kelljen felverni ismét egy tojást ahhoz, hogy le tudjam kenni a tetejét sütés előtt.

      Törlés
  9. Most sütöttem meg, valami isteni!

    VálaszTörlés
  10. Sima (légkeverés nélküli) sütőben hány fokon/percig érdemes sütni?:)

    VálaszTörlés
  11. Tegnap meg sütöttem és isteni lett. A családnak is nagyon ízlett. köszönőm ezt a csuda jó receptet.

    VálaszTörlés
  12. Szia! Én nagyon ritkán sütök, lehet bagatell a kérdés, de csak felteszem. Az élesztőt felfuttatás után tegyem a tejölbe, vagy morzsoljam csak bele. A többi rész érthető. Köszi a segítséget.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nem kell felfuttatni az élesztőt - csak belemorzsolod a tejfölbe, simára kevered és már mehet is a többi hozzávalóhoz...
      Jó sütést, szép Karácsonyt kívánok!
      Gabriella

      Törlés
  13. szia! sok másik recepted mellett ezt is kipróbáltam, de nekem elsőre kicsit sótlan lett, és annyira lágy volt, hogy kb az összes eldőlt.. azért elfogyott elég gyorsan 😁 másodszor annyit variáltam rajta, h kb 3 deka élesztőt egy jó púpos kanál tejfölben kevertem el (csak ennyi volt itthon) viszont egy 25 dekas túrót beledobtam (el kellett használni😋), és kb 4 teáskanál só ment bele (ez elég gyenge só, a 2 kanál ebből a fajtából nem elég). így maga lett A nagybetűs pogácsa 🤗 koszi a receptet!

    VálaszTörlés