Szalalkálés perec
Az ünnepek után valami egyszerű sós süteményt szerettünk volna, amit egész nap lehet ropogtatni a főétkezések között, és amit férjem is tud "majszolni" munka közben tízóraiként. Így esett a választásunk a szalalkális sajtos perecre, amit Anyukám receptje szerint sütöttem. Igaz, a mennyiség óriási, 8 tepsivel sült, "beterítettük" vele a rokonok egy részét is. :) (Én most fél mennyiséggel írom le a receptet.) Sütés közben a szalalkáli eléggé szúrós illattal rendelkezik, de amikor kihűl a süti, akkor már egyáltalán nem lehet érezni az illatát/szagát, viszont nagyon jó omlós tőle a perec.
Hozzávalók:
50 dkg sima liszt
25 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
1 tejföl (175 g-os)
csipet só (vagy ízlés szerint)
2 dkg szalalkáli
A tetejére:
1 tojás (a lekenéshez)
kb. 10-15 dkg reszelt trappista sajt
Elkészítés:
1. A tészta hozzávalóit összegyúrom, kinyújtom kb. 5 mm-re vastagra (ha ropogósan szeretnénk a perecet, akkor vékonyra nyújtsuk ki, de ha omlósabbra szeretnénk, akkor vastagabbra > Én ekkora mennyiséggel egy idő után már annyira untam a nyújtást-szaggatást, hogy a végén már mindenféle vastagságúra nyújtottam :)).
2. Perec formával kiszaggattam a tésztát, majd a felvert tojással lekentem, tettem mindegyik tetejére reszelt sajtot, és kb. 180 fokon alsó-felső sütés programon megsütöttem 15 perc alatt. (Persze lehet hagyományos sütőben is sütni, és a sütési idő csak tájékoztató jellegű.)
2. Perec formával kiszaggattam a tésztát, majd a felvert tojással lekentem, tettem mindegyik tetejére reszelt sajtot, és kb. 180 fokon alsó-felső sütés programon megsütöttem 15 perc alatt. (Persze lehet hagyományos sütőben is sütni, és a sütési idő csak tájékoztató jellegű.)
Jó étvágyat!
Ha még több egyszerű és gyors receptet szeretnél, örömmel látlak a Facebook oldalamon is:
Nagyon guszta perececskék, szívesen megkóstolnám. Szalakálival még nem sütöttem,de kifogom próbálni.:)
VálaszTörlésErről eszembe jut, mikor kölykök voltunk, a bátyámmal piskótát sütöttünk, és úgy gondoltuk, hogy abba is kell szalakáli, hát tettünk bele... Egy egész zacskóval... Azt a sütit az egész utca érezte; más kérdés, hogy senki nem akarta megkóstolni ;-) Szalakálit azóta sem használok, de ezek a perecek - szalakáli ide vagy oda - nagyon guszták, ügyi vagy... mint mindig! Puszik! B.csek
VálaszTörlésNagy kedvencem! Guszták lettek!
VálaszTörlésGizi, Petra: Köszönöm szépen! :)
VálaszTörlésB.csek: Nagyon jót "vihorásztam" a megjegyzéseden! :)) ...és valahogy nem csodálom, amiért senki nem akarta megkóstolni a szalalkális piskótátokat (szalalkális piskótaaa???)! :D
Egyébként meg köszike! :-) Puszi Neked!
Nagyon jól néznek ki:) Szalakális receptet még én sem hallottam, de finom lehet. Kiszúróm is van, igaz ősrégi, legutóbb minden beleragadt.
VálaszTörlésTrollanyu: Köszönöm! A perec szaggatóm Nekem is nagyon régi > igazából az Anyukámé, úgy adogatjuk egymásnak oda-vissza. Nem mintha nem lehetne kapni másik perec formát az üzletekben, és még csak nagy beruházásnak sem lehet mondani :), de így kedves számomra, hogy Anyukámét használom. (egyébként sincs szükség rá minden nap:))
VálaszTörlésÉn megcsináltam már és isteni,gyerekkorom nagy kedvence a perec.És most is megkívántam,ugyhogy hamarosan sütök:)
VálaszTörlésKedves Nika, nagyon örülök, hogy megsütötted és hogy ennyire ízlik. :) Köszönöm szépen, hogy megírtad.
Törlés
VálaszTörlésFinom lett!
Örülök, hogy ízlik.
TörlésKedves Gabriella! Ismét az oldaladról "csent" recept alapján sütöttem ;) Isteni lett a perec is :) További szép estét! :) Bea
VálaszTörlésNagyon örülök Bea, köszönöm, hogy írtál.
Törlés