Paradicsomos tészta

Egy igazán egyszerű, néhány hozzávalós nyár végi ételt készítettem, ami annyira finom, hogy gyakran kerülhet az asztalra ebéd- vagy akár vacsoraként is. Nyáron érett, édes, kerti paradicsommal készítsük, télen nyugodtan használhatunk konzer paradicsomot.

Most készítettem először, és nem gondoltam, hogy ennyire finom lesz. Anyukámék kertjében rengeteg paradicsom termett idén nyáron, melyekből készült már kétszer is lecsó téli eltevésre, és mivel a fiaim imádják a menzás paradicsom levest, az is készült már néhányszor. Épp ezért gondoltam, hogy ha a paradicsom levesért rajonganak, akkor biztos, hogy a paradicsomos tészta is fog nekik tetszeni (úgyis sokszor okoz "fejtörést", hogy mit főzzek nekik). Olyan finom lett, hogy az 1 tányéros repetáért már szó szerint veszekedtek, ki egye meg. ...és már előre kijelentették, hogy a jövő héten is kérik majd az egyik napon vacsorára. 😊 Én pedig örülök, hogy egy újabb kedvenc étellel lettünk gazdagabbak.



Hozzávalók:

3-4 adaghoz

1 kg érett, nyári édes paradicsom

4 kisebb vagy 3 nagyobb gerezd fokhagyma

60 ml olíva- vagy napraforgó olaj

só ízlés szerint

őrölt bors ízlés szerint

2-3 csipet kristálycukor

10-15 levél bazsalikom vagy néhány szál petrezselyemzöld

25 dkg spagetti tészta


S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E I M

megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

pottyosotthon.hu


Elkészítés:

  1. A paradicsomokat megmossuk, a tetejüket x alakban késsel bevágjuk, tálba tesszük. Forró vizen forralunk egyet és ráöntjük a paradicsomokra, 2-3 percig állni hagyjuk. Majd leöntjük róla a vizet és lehúzzuk róluk a héját. Az ujjunkat belenyomja kivesszük mindegyik közepét, pici kockákra vágjuk.
  2. A megpucolt, megmosott fokhagyma cikkeket egy nagy kés oldalával összenyomjuk, apróra vágjuk.
  3. Egy serpenyőben az olajat felforrósítjuk, majd alacsonyabbra vesszük a lángot és a fokhagymát 2-3 percig pirítjuk, amíg erősebb illata lesz. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot összekeverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és fedő alatt kb. 20-40 percig főzzük - ez a paradicsom fajtától függ. Néha-néha megkevergetjük és megkóstoljuk: ha a paradicsom íze kissé savas/savanyú, adhatunk hozzá ízlés szerint 2-3 csipet cukrot. Akkor lesz jó, amikor a paradicsom leve elfő és "összerottyan"/összeesik. A végén hozzáadjuk a megmosott, apróra vágott bazsalikom vagy petrezselyemzöldet és összefőzzük még 1-2 perc alatt. 
  4. Közben a spagetti tésztához egy fazékban vizet forralunk, teszünk a vízbe 1-2 csipet sót, pár csepp olajat. Amikor kezd forrni a víz, beletesszük a tésztát, 1 perc után óvatosan megkeverjük, hogy ne ragadjon le. Kb. 10 percig főzzük közepes lángon. 
  5. A megfőtt tésztát összekeverjük a paradicsomszósszal, forrón tálaljuk.
Tipp: Télen paradicsom konzervvel készíthetjük.

 


Jó étvágyat!

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban