Rizskoch - rizsfelfújt
Az a legjobb, amikor egy tartalmas leves után rögtön az édesség következik. 😊 Legalább is a rizsfelfújtat általában egy laktató leves után szoktuk készíteni második fogásként - persze önálló desszertként is megállja a helyét. Na jó, miközben készítjük, "bemaszatolunk" néhány edényt, de valójában nagyon egyszerű elkészíteni, és ami még ennél is fontosabb: annyira finom! Pláne, ha kínálunk mellé házi sárgabarack lekvárt. Bár én lekvár nélkül is boldogan "eltüntetem" a tányérról. 😊
Ha még nem találtátok meg a kedvenc rizskoch receptet, akkor ezt merem ajánlani, mert tuti biztos! Nem folyós, nem száraz - pont annyira "krémesen lágy" belül, amennyire kell! Egyszerűen imádom! Régen - úgy jó 20 évvel ezelőtt - olyan gyakran készítettem Anyukámmal vagy a férjemmel... aztán feledésbe merült. Ideje volt elővenni és leporolni a receptet...
Hozzávalók:
4-6 személyre
25 dkg kerekszemű rizs
csipet só
5 dl tej
2,5 dl víz
15 dkg kristálycukor
1 rúd vanília kikapart magvai vagy 1 teáskanál vanília kivonat vagy aroma
1 kezeletlen citrom reszelt héja
5 dkg vaj/margarin
5 tojás
M E G J E L E N T A MÁSODIK KÖNYVEM!
Így most már két könyvem is megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A rizst megmossuk, majd egy lábasban puhára főzzük egy csipet sóval a tej és a víz keverékével. Alacsony lángon főzzük, néha-néha kevergessük meg. Főleg a főzés vége felé kevergessük gyakrabban, le ne égjen! A főzés kb. 20 perc. Ha megfőtt, adjunk hozzá 5 dkg cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait és a citrom héját, illetve keverjük bele a vajat is. Hagyjuk kihűlni.
- A tojásokat kettéválasztjuk: a sárgáját a maradék cukorral habosra keverjük (fehéredésig). Keverjük hozzá a rizshez.
- A fehérjéket kemény habbá verjük, forgassuk össze óvatosan a rizzsel.
- Kivajazunk egy kb. 20x25 cm-es sütőtálat, beleöntjük a rizses masszát, elegyengetjük.
- Előmelegített 200 fokos sütőben alsó-felső sütéssel vagy alsó sütéssel süssük kb. 35 percig. Ha sütés közben nagyon barnulna a teteje és ha nem szeretnénk, hogy tovább barnuljon, akkor nyugodtan takarjuk le a tetejét alufóliával és így süssük tovább.
- Langyosan vagy kihűlve szeleteljük kockákra és egy pici porcukorral meghintve tálaljuk. Ha kínálunk hozzá egy kis házi sárgabarack lekvárt, még finomabb lesz!
Jó étvágyat!
Nagyon finom, a férjem imádta! Köszönöm a receptet! Zsuzska
VálaszTörlésNagyon finom lett, köszönöm a receptet! ☺️🤗
VálaszTörlés17 éves korom óta követem a receptjeit és soha egyikben sem csalódtam, mind mennyei lett!
Hálásan köszönöm Gabriella!
Üdvözlettel: Anna
Finom,egyszerű!
VálaszTörlés