Gyors pudingos piskóta

Néha szükség van ilyen nagyon egyszerű, gyors receptre. Igazi megmentő lehet, ha vasárnap desszertet szeretnénk ebéd utánra, de nincs időnk vagy kedvünk komolyabb sütögetésre. ...és ha hirtelen vendégváró sütemény kell egy hétköznapi rokoni- vagy baráti látogatás során, arra is remek választás. De ha szánunk pár percet arra, hogy a tetejét kidekoráljuk olvasztott csokoládéval, felvert tejszínhabbal és szezonális gyümölcsökkel, akkor akár ünnepi alkalmakra is tökéletes. Egyszóval jó ha van egy nagyon finom, puha, könnyed, elronthatatlan piskóta tekercs recept a tarsolyunkban.

Tudom, hogy nagyon sokan tudnak piskótát sütni a tekercs változatra is, és van jól bevált receptjük. De legalább ugyanennyien vannak, akiknek a piskótatekercs elkészítése a mai napig is nagy mumusnak számít. (Épp a minap írta ezt nekem a legjobb barátnőm is, hogy még mindig képtelen piskótatekercset sütni.) Nekik szól most ez a recept. 😊 Hajrá!




Hozzávalók a piskótához:

egy nagy gáztepsihez

8 tojás

12 dkg kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

4 evőkanál víz

16 dkg finomliszt

8 g sütőpor

1-2 csipet szódabikarbóna


A csokoládépudinghoz:

1 csomag csokoládés pudingpor

4 dl tej

4 evőkanál kristálycukor

2 dl habtejszín

1 csomag habfixáló


L E G Ú J A B B  SÜTEMÉNYES KÖNYVEM

és a pöttyös kézműves kerámiák

megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

www.pottyosotthon.hu



Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. Az egész tojásokat a cukrokkal habosra keverjük (fehéredésig) a kézi mixer(vagy robotgép) legmagasabb fokozatán kb. 5 percig. Majd hozzákeverjük a vizet, végül beleszitáljuk a liszt, sütőpor, szódabikarbóna keverékét. De ekkor már csak a mixer alacsony fokozatán keverjük csomómentesre a masszát. (Ügyeljünk arra, hogy a tál alján szép egyenletesen keverjük össze a masszát csomómentesen.)
  3. A nagy gáztepsit sütőpapírral kibéleljük és egyenletesen beleöntjük a masszát. Az előmelegített 180 fokos sütőben alsó-felső programon kb. 11-12 percig sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, végezzünk tűpróbát!
  4. A megsült piskótát egy tiszta, száraz konyharuhába feltekerjük, így hagyjuk kihűlni!
  5. A pudingport pici tejjel simára keverjük, majd hozzáöntjük a többi tejet, cukrot és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Teljesen kihűtjük!
  6. A habtejszínt felverjük a habfixszel, majd összekeverjük a kihűlt pudinggal.
  7. A kihűlt piskótát kitekerjük a konyharuhából, egyenletesen megkenjük a pudingos töltelékkel úgy, hogy a felső szélénél kb. 2 cm részen ne kenjünk krémet, hogy feltekerés közben ne folyjon ki. Óvatosan feltekerjük. A krém elég sok lesz, emiatt nem nagyon lehet szép csavart mintában feltekerni, de ne ijedjünk meg, csak óvatosan tekerjük fel. Majd a tekercs szélét görgessük alulra, hogy szépen megálljon, ne tekeredjen ki, így hagyjuk szépen összeállni/összedermedni a hűtőben 1-2 órát keresztül. Majd szeletelve tálaljuk.

Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Gabika! En mielott piskotat tekerek fel , kenes elott a hosszu szelet kicsit nyilhegy szeruen nagyon eles kessel megszedem.Igy nagyon konnyen megmarad a talpan a tekercs. Persze ilyen esetben mar a szelere nem szabad semmit kenni, de ez csak olyan 2 cm.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom és egyszerű. Mindenkinek ízlett. Köszönöm. Zsuzska

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban