Csodasajtos

A legfinomabb sajtos rágcsálni való, amit eddig sütöttem! Pedig mindegyiket szeretem, 😊 de ez tényleg nagyon finom, és még másnap is ugyanolyan, mintha frissen sült volna. Omlósan ropogós. Ha jól záródó dobozban tároljuk, akkor hetekig ilyen is marad. Egyszerű (csak néhány hozzávalós, összegyúrós, nyújtós, sütős) és gyors, hiszen pihentetés nélkül hamar elkészül.  



Hozzávalók:

kb. 2 nagy gáztepsihez

20 dkg reszelt sajt (a legjobb, ha többféle, de csak trappista is jó)

20 dkg vaj vagy margarin

25 dkg finomliszt

3 tojássárgája

fél csomag sütőpor (6 g)

2 kávéskanál só

1 csapott teáskanál őrölt csemege paprika

1 kávéskanál őrölt bors

  

+ a tetejére 1 nagyobb tojássárgája, 2-3 dkg reszelt sajt, szezámmag, lenmag

 

MÁR  K É T  S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E M  IS MEGJELENT!

Megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

www.pottyosotthon.hu   

 

 Elkészítés:

  1. A lisztet összekeverjük a sütőporral, sóval, borssal, paprikával és a reszelt sajttal. Elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és összegyúrjuk a tésztát. Könnyen kezelhető, jól nyújtható legyen a tészta, de ne legyen ragacsos. A megfelelő állag eléréséhez adhatunk még hozzá pici lisztet vagy vajat/margarint. 
  2. A tésztát kinyújtjuk kb. 6-7 mm vastagra, a tetejét lekenjük a tojássárgával, meghintjük reszelt sajttal és a magvakkal, majd tetszés szerinti formára felvágjuk vagy kiszaggatjuk. 
  3. Sütőpapíros tepsire rakjuk őket és előmelegített 170 fokos, légkeveréses sütőben kb. 12-13 percig sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet! Ne süssük túl, amikor már szép aranysárgák, vegyük ki a sütőből!  
 


Jó étvágyat! 

Megjegyzések

  1. Kedves Gabi! 😊
    A megmaradt tojásfehérjével?
    Köszönöm válaszod 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A megmaradt tojásfehérjét le szoktam fagyasztani kis zárható dobozban (üres margarinos vagy mascarpones dobozokban). Érdemes ráírni, hogy mikor hány db tojásfehérje van benne, mert egy idő után el lehet felejteni, hogy épp mennyit tartalmaz. :) Süteményekhez fel lehet használni a későbbiekben. Amikor használni szeretnénk, előtte lévő este áttesszük a fagyasztóból a sima hűtőbe, hogy kiengedjen és másnap fel lehet használni. A blogomon több olyan sütemény is van, amihez sok vagy több tojásfehérje szükséges.

      Törlés
    2. Molnár Ferencné2023. április 7. 16:23

      Egy tipp! Én a tojás fehérjét kemény habbá verem, azt kenem a tésztára, és jöhetnek a magok, és a sajt

      Törlés
  2. Kedves Gabi. Sütés után hogy tároljam? Dobozban?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia György! Igen, zárt dobozban lehet tárolni.

      Törlés
  3. Nem lesz nagyon borsos ízű a tészta? Nem vagyok nagyon bors rajongó , így ha nagyon intenzíven érezhető a bors, akkor lehet maradok a többi sajtosodnàl 😀

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem érezhető rajta intenzíven a bors, csak kellemesen.

      Törlés
  4. Ma elkészült, nagyon ízletes és porhanyos, egyszóval csodás!

    VálaszTörlés
  5. Előfordult, hogy nem írtam rá, mennyi fehérjét rejt a doboz, ilyenkor megmértem. 1 S-méretű fehérjéje30 g, M-es36 g, M-es 42 g.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban