Kókusztorta - Milán születésnapjára

Mesés ez a kakaós piskóta! Egyszerű elkészíteni, mégis nagyon szép magas tésztát kapunk, aminek tökéletes a tartása. Sütés után nem esik össze, nagyon könnyen lehet elvágni a tortalapokat. Ráadásul finom és puha. A kókuszkrém pedig annyira könnyed, isteni, hogy én legszívesebben már úgy magában is megettem volna...! Próbáljátok ki ezt a tortát (is), szeretni fogjátok!



 

Hozzávalók a piskótához:

18 cm átmérőjű kapcsos tortaformához

8 közepes méretű tojás

16 dkg kristálycukor

6 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor

1 csomag sütőpor (12 g)

18 dkg finomliszt

 

A krémhez:

4,5 dl tej

7,5 dkg kristálycukor

1 csomag vaníliás pudingpor

4 dl hideg habtejszín (cukrozatlan, 30 %-os)

10 dkg kókuszreszelék

 2 csomag habfixáló

 

A díszítéshez: 

kb. 3 dkg kókuszreszelék

színes csokis cukorkák

 

M E G J E L E N T  A MÁSODIK KÖNYVEM!

Így most már két könyvem is megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

www.pottyosotthon.hu


 

Elkészítés:

  1. A krémhez egy lábasban simára (csomómentesre) keverjük a pudingport és a cukrot kb. 1 dl tejben, majd hozzáadjuk a többi tejet és közepes lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Hideg vízbe állítjuk a lábast, és kevergetve kihűtjük a pudingot. Amikor már majdnem kihűlt, de még lágy, belekeverjük a kókuszreszeléket, ezután félretesszük a konyhapulton, hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A tortaforma alját és oldalát kibéleljük szilikonos sütőpapírral. Az oldalára magasabban tegyük a papírt, mint amekkora forma, mert szép magas piskóta lesz.
  3. A piskótához válasszuk ketté a tojásokat. A fehérjéket kezdjük felverni, majd a félig felvert fehérjékhez adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá. Ezután keverjük bele a tojássárgákat 3 részletben. Végül adjuk hozzá a sütőporral és kakaóporral összekevert lisztet is, keverjük simára a masszát. Beleöntjük a formába és az előmelegített 160 fokos sütőben alsó-felső programon kb. 60 percig sütjük. Nálam 63 percig sült, az a legjobb, ha tűpróbát végzünk, vagy egy hosszú késsel ellenőrizzük, hogy átsült-e.
  4. A megsült piskótát egy süteményrácsra tesszük, óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni. Közben amikor már langyos, 3 egyenlő lappá vágjuk egy recés késsel.
  5. Amíg a piskóta hűl, felverjük a tejszínhabot a habfixálóval, 2-3 evőkanálnyit félreteszünk egy tálkába a díszítéshez, betesszük a hűtőbe. A többi habot összekeverjük a pudingos-kókuszos krémmel, és amíg nem hűlt ki teljesen a piskótalap, addig ezt is betesszük a hűtőbe.
  6. Ha teljesen kihűltek a piskótalapok, akkor megtöltjük a krémmel: alsó tortalap, erre rákenjük egyenletesen a krém kb. 1/3-át, majd a második tortalap, erre rá a krém másik 1/3-a, végül ráhelyezzük a harmadik tortalapot. Egyenletesen körbekenjük a maradék krémmel a torta tetejét és oldalát is. Az oldalát meghintjük a kókuszreszelékkel, a tetejét pedig kidíszítjük a félretett tejszínhabbal csillagcsöves nyomózsákból. A közepére szórjuk a színes cukorkákat. 
  7. A tortát egy egész éjszakára vagy legalább 3 órára a hűtőbe tesszük fogyasztás előtt.

 TIPP: 

- Mivel én most kifejezetten egy karcsú, nagyon magas tortát szerettem volna, emiatt csak 18 cm-es formában sütöttem. Ez is elég volt egyszerre egy 8 tagú családnak úgy, hogy a két kisfiamnak még másnapra is maradt két vékony szelet. Mivel magas a torta, elég vékony szeleteket vágni belőle. 

- De ha valaki nem szeretne ilyen magas tortát, inkább nagyobb átmérőjűt, akkor nyugodtan lehet 22 cm átmérőjű formában is sütni - ebben az esetben a sütési idő valamivel rövidebb lesz. Tűpróba!

 

Sütés után így nézett ki, amikor kivettem a formából és lehúztam róla a sütőpapírt


 
 


Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Szia Gabi! A felvert fehérjéhez kell hozzáadni a sárgáját és a többi hozzávalót? Köszi a választ!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Linda! Igen, ahogy a receptben írtam: a tojásfehérjéket félig felverni, majd hozzá a cukor, ezzel kemény habbá verni. Ezután adjuk hozzá a tojássárgákat 3 részletben elosztva, ezzel jól összekeverjük, ezután szitáljuk hozzá a liszt+kakaópor+sütőpor keverékét. Jó sütést! :)

      Törlés
  2. De szép.Felvágva is szívesen megnéztem volna.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt én is sajnálom, hogy felvágva nem volt lehetőségem fotózni, mert annyira tökéletesen szépre sikerült belül is.

      Törlés
  3. Szia! Hogyha nem teszek a tésztába kakaóport, akkor annyival több legyen a liszt vagy az arányok ugyanolyanok akkor is?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban