Kókusztorta - Milán születésnapjára
Mesés ez a kakaós piskóta! Egyszerű elkészíteni, mégis nagyon szép magas tésztát kapunk, aminek tökéletes a tartása. Sütés után nem esik össze, nagyon könnyen lehet elvágni a tortalapokat. Ráadásul finom és puha. A kókuszkrém pedig annyira könnyed, isteni, hogy én legszívesebben már úgy magában is megettem volna...! Próbáljátok ki ezt a tortát (is), szeretni fogjátok!
Hozzávalók a piskótához:
18 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
8 közepes méretű tojás
16 dkg kristálycukor
6 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor
1 csomag sütőpor (12 g)
18 dkg finomliszt
A krémhez:
4,5 dl tej
7,5 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás pudingpor
4 dl hideg habtejszín (cukrozatlan, 30 %-os)
10 dkg kókuszreszelék
2 csomag habfixáló
A díszítéshez:
kb. 3 dkg kókuszreszelék
színes csokis cukorkák
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A krémhez egy lábasban simára (csomómentesre) keverjük a pudingport és a cukrot kb. 1 dl tejben, majd hozzáadjuk a többi tejet és közepes lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Hideg vízbe állítjuk a lábast, és kevergetve kihűtjük a pudingot. Amikor már majdnem kihűlt, de még lágy, belekeverjük a kókuszreszeléket, ezután félretesszük a konyhapulton, hagyjuk teljesen kihűlni.
- A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A tortaforma alját és oldalát kibéleljük szilikonos sütőpapírral. Az oldalára magasabban tegyük a papírt, mint amekkora forma, mert szép magas piskóta lesz.
- A piskótához válasszuk ketté a tojásokat. A fehérjéket kezdjük felverni, majd a félig felvert fehérjékhez adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá. Ezután keverjük bele a tojássárgákat 3 részletben. Végül adjuk hozzá a sütőporral és kakaóporral összekevert lisztet is, keverjük simára a masszát. Beleöntjük a formába és az előmelegített 160 fokos sütőben alsó-felső programon kb. 60 percig sütjük. Nálam 63 percig sült, az a legjobb, ha tűpróbát végzünk, vagy egy hosszú késsel ellenőrizzük, hogy átsült-e.
- A megsült piskótát egy süteményrácsra tesszük, óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni. Közben amikor már langyos, 3 egyenlő lappá vágjuk egy recés késsel.
- Amíg a piskóta hűl, felverjük a tejszínhabot a habfixálóval, 2-3 evőkanálnyit félreteszünk egy tálkába a díszítéshez, betesszük a hűtőbe. A többi habot összekeverjük a pudingos-kókuszos krémmel, és amíg nem hűlt ki teljesen a piskótalap, addig ezt is betesszük a hűtőbe.
- Ha teljesen kihűltek a piskótalapok, akkor megtöltjük a krémmel: alsó tortalap, erre rákenjük egyenletesen a krém kb. 1/3-át, majd a második tortalap, erre rá a krém másik 1/3-a, végül ráhelyezzük a harmadik tortalapot. Egyenletesen körbekenjük a maradék krémmel a torta tetejét és oldalát is. Az oldalát meghintjük a kókuszreszelékkel, a tetejét pedig kidíszítjük a félretett tejszínhabbal csillagcsöves nyomózsákból. A közepére szórjuk a színes cukorkákat.
- A tortát egy egész éjszakára vagy legalább 3 órára a hűtőbe tesszük fogyasztás előtt.
TIPP:
- Mivel én most kifejezetten egy karcsú, nagyon magas tortát szerettem volna, emiatt csak 18 cm-es formában sütöttem. Ez is elég volt egyszerre egy 8 tagú családnak úgy, hogy a két kisfiamnak még másnapra is maradt két vékony szelet. Mivel magas a torta, elég vékony szeleteket vágni belőle.
- De ha valaki nem szeretne ilyen magas tortát, inkább nagyobb átmérőjűt, akkor nyugodtan lehet 22 cm átmérőjű formában is sütni - ebben az esetben a sütési idő valamivel rövidebb lesz. Tűpróba!
Sütés után így nézett ki, amikor kivettem a formából és lehúztam róla a sütőpapírt
Jó étvágyat!
Szia Gabi! A felvert fehérjéhez kell hozzáadni a sárgáját és a többi hozzávalót? Köszi a választ!
VálaszTörlésSzia Linda! Igen, ahogy a receptben írtam: a tojásfehérjéket félig felverni, majd hozzá a cukor, ezzel kemény habbá verni. Ezután adjuk hozzá a tojássárgákat 3 részletben elosztva, ezzel jól összekeverjük, ezután szitáljuk hozzá a liszt+kakaópor+sütőpor keverékét. Jó sütést! :)
TörlésDe szép.Felvágva is szívesen megnéztem volna.
VálaszTörlésAzt én is sajnálom, hogy felvágva nem volt lehetőségem fotózni, mert annyira tökéletesen szépre sikerült belül is.
TörlésSzia! Hogyha nem teszek a tésztába kakaóport, akkor annyival több legyen a liszt vagy az arányok ugyanolyanok akkor is?
VálaszTörlésSzia! Igen, annyival több liszt kell bele.
TörlésKedves Gabi,
VálaszTörlésnagyon jó a leírás, finom lett a torta, amit én is készítettem. Egy jó tanácsot kérnék tőled, hogyan kell sütni a kerek formájú piskótát, hogy ne repedjen ki. Sajnos az enyémek mindig púposak és mindig ki is repednek.
Hálás vagyok előre is a jó tanácsért, ha ide elküldenéd a javaslatodat. boroka@freemail.hu
Sok ilyen szép süteményt kívánok még, mi pedig örülünk, ha megosztod a receptet velünk!