Kókusztorta - Milán születésnapjára

Mesés ez a kakaós piskóta! Egyszerű elkészíteni, mégis nagyon szép magas tésztát kapunk, aminek tökéletes a tartása. Sütés után nem esik össze, nagyon könnyen lehet elvágni a tortalapokat. Ráadásul finom és puha. A kókuszkrém pedig annyira könnyed, isteni, hogy én legszívesebben már úgy magában is megettem volna...! Próbáljátok ki ezt a tortát, imádni fogjátok!

Egyébként a tortakészítésben kicsit amatőr vagyok, ettől függetlenül mindig én készítem a tortákat a szűk családnak a születésnapokra (ezt Ti is tudjátok, mert mindig megosztom a recepteket itt a blogon is). ...és az az érdekes, hogy általában nem nagyon követek egy megadott receptet, hanem magam képzelem el a tortákat, hogy mit fogok készíteni. Eldöntöm, milyen méretű formát fogok használni és kiszámolom a hozzávalókat stb. Emiatt különösen büszke szoktam lenni a végeredményre - még akkor is, ha a torta nem mindig néz ki tökéletesen, mintha egy cukrászdában készült volna, de ízre mindig nagyon-nagyon finom. Nem szoktak csúnyán kinézni a tortáim, de én maximalista vagyok - akkor tetszik igazán, ha úgy néz ki, ahogy elképzeltem. A lényeg, hogy mindig nagy szeretettel és beleéléssel készítem még úgy is, hogy sajnos soha nem sütöm meg a születésnap előtti napon nyugodtan, hanem mindig az adott születésnapon kapkodok vele, hogy elkészüljön a vacsora utáni köszöntés koronájaként. Pedig mindig megfogadom magamban, hogy ezentúl minden családtag születésnapjára időben, azaz 1 nappal hamarabb fogok tortát készíteni, de mindig közbe jön valami, ami miatt nincs idő erre. /Ugyanis mi mindenkinek azon a napon szoktuk ünnepelni a születés- és névnapját, amikor valójában van (még ha hétköznapra esik is), nem szoktuk áttenni hétvégére, nem szoktuk összevonni mással vagy máséval./ Szóval ezzel a tortával is így jártam - kapkodtam. Milánnak kedden volt a születésnapja (december 15-én), és én aznap délután kapkodtam a tortával, hogy elkészüljön estére. Szerintem csodásan néz ki - most kivételesen nagyon elégedett voltam a kinézetével is, nemcsak az ízével. 💞

 


 

Hozzávalók a piskótához:

18 cm átmérőjű kapcsos tortaformához

8 közepes méretű tojás

16 dkg kristálycukor

6 dkg sötét, cukrozatlan kakaópor

1 csomag sütőpor (12 g)

18 dkg finomliszt

 

A krémhez:

4,5 dl tej

7,5 dkg kristálycukor

1 csomag vaníliás pudingpor

4 dl hideg habtejszín (cukrozatlan, 30 %-os)

10 dkg kókuszreszelék

 2 csomag habfixáló

 

A díszítéshez: 

kb. 3 dkg kókuszreszelék

színes csokis cukorkák

 


 

Elkészítés:

  1. A krémhez egy lábasban simára (csomómentesre) keverjük a pudingport és a cukrot kb. 1 dl tejben, majd hozzáadjuk a többi tejet és közepes lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Hideg vízbe állítjuk a lábast, és kevergetve kihűtjük a pudingot. Amikor már majdnem kihűlt, de még lágy, belekeverjük a kókuszreszeléket, ezután félretesszük a konyhapulton, hagyjuk teljesen kihűlni.
  2. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A tortaforma alját és oldalát kibéleljük szilikonos sütőpapírral. Az oldalára magasabban tegyük a papírt, mint amekkora forma, mert szép magas piskóta lesz.
  3. A piskótához válasszuk ketté a tojásokat. A fehérjéket kezdjük felverni, majd a félig felvert fehérjékhez adjuk hozzá a cukrot és verjük kemény habbá. Ezután keverjük bele a tojássárgákat 3 részletben. Végül adjuk hozzá a sütőporral és kakaóporral összekevert lisztet is, keverjük simára a masszát. Beleöntjük a formába és az előmelegített 160 fokos sütőben alsó-felső programon kb. 60 percig sütjük. Nálam 63 percig sült, az a legjobb, ha tűpróbát végzünk, vagy egy hosszú késsel ellenőrizzük, hogy átsült-e.
  4. A megsült piskótát egy süteményrácsra tesszük, óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni. Közben amikor már langyos, 3 egyenlő lappá vágjuk egy recés késsel.
  5. Amíg a piskóta hűl, felverjük a tejszínhabot a habfixálóval, 2-3 evőkanálnyit félreteszünk egy tálkába a díszítéshez, betesszük a hűtőbe. A többi habot összekeverjük a pudingos-kókuszos krémmel, és amíg nem hűlt ki teljesen a piskótalap, addig ezt is betesszük a hűtőbe.
  6. Ha teljesen kihűltek a piskótalapok, akkor megtöltjük a krémmel: alsó tortalap, erre rákenjük egyenletesen a krém kb. 1/3-át, majd a második tortalap, erre rá a krém másik 1/3-a, végül ráhelyezzük a harmadik tortalapot. Egyenletesen körbekenjük a maradék krémmel a torta tetejét és oldalát is. Az oldalát meghintjük a kókuszreszelékkel, a tetejét pedig kidíszítjük a félretett tejszínhabbal csillagcsöves nyomózsákból. A közepére szórjuk a színes cukorkákat. 
  7. A tortát egy egész éjszakára vagy legalább 3 órára a hűtőbe tesszük fogyasztás előtt.

 TIPP: 

- Mivel én most kifejezetten egy karcsú, nagyon magas tortát szerettem volna, emiatt csak 18 cm-es formában sütöttem. Ez is elég volt egyszerre egy 8 tagú családnak úgy, hogy a két kisfiamnak még másnapra is maradt két vékony szelet. Mivel magas a torta, elég vékony szeleteket vágni belőle. 

- De ha valaki nem szeretne ilyen magas tortát, inkább nagyobb átmérőjűt, akkor nyugodtan lehet 22 cm átmérőjű formában is sütni - ebben az esetben a sütési idő valamivel rövidebb lesz. Tűpróba!

 

Sütés után így nézett ki, amikor kivettem a formából és lehúztam róla a sütőpapírt


 
 


Jó étvágyat! 

 ...és a szülinapos 💙

 


 
 

Megjegyzések

  1. Szia Gabi! A felvert fehérjéhez kell hozzáadni a sárgáját és a többi hozzávalót? Köszi a választ!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Linda! Igen, ahogy a receptben írtam: a tojásfehérjéket félig felverni, majd hozzá a cukor, ezzel kemény habbá verni. Ezután adjuk hozzá a tojássárgákat 3 részletben elosztva, ezzel jól összekeverjük, ezután szitáljuk hozzá a liszt+kakaópor+sütőpor keverékét. Jó sütést! :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

Látogass el Instagram oldalamra is!

Kövess Facebook-on:

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban