Csokis ostyás csemege - sütés nélkül
Csokoládés, kakaós, "nem lehet abbahagyni" csemege. Pár perc alatt el lehet készíteni, belenyomkodjuk egy kifóliázott formába, betesszük a hűtőbe legalább 3-4 órára, és ennyi vele a munka, utána már csak enni kell. Tulajdonképpen olyasmi, mint a csokoládés szalámi, de az ostya miatt mégis más az íze. Eredetileg nincs a tetején semmi, de én kitaláltam rá egy csokoládés öntetet, amitől még finomabb lett!
A fotón szereplő 3 szál százszorszép virágot Zalántól kaptam (a virágoskertemben szedte. 😍
Hozzávalók:
1 őzgerinc formához
20 dkg vaj
10 dkg kristálycukor
1 csomag csokoládés pudingpor
2 evőkanál holland kakaópor
2 evőkanál rumaroma
4 evőkanál darált dió
5 dkg mazsola vagy más aszalt gyümölcs
kb. 1,5 dl tejszín vagy tej
kb. 7 db natúr ostyalap (kb. 150 g)
A tetejére:
kb. 70 ml tej
kb. 70 ml tej
6 dkg étcsokoládé
1 púpos teáskanál holland kakaópor
1-2 csipet kókuszreszelék
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- Egy formát kibélelünk fóliával.
- A hideg tejben vagy tejszínben csomómentesre keverjük a pudingport és a kakaóport.
- A megmosott mazsolát beáztatjuk a rumaromába.
- A vajat megolvasztjuk, elzárjuk alatta a lángot, hozzáadjuk a cukrot és tejes-pudingporos keveréket, szép simára keverjük. Visszatesszük a lángra, összeforraljuk (nem kell főzni, mert akkor csomósodni fog, csak összeforraljuk), belekeverjük a rumos mazsolát.
- Egy tálba tesszük a darált diót, rátördeljük az ostyát, majd beleöntjük a csokis masszát és először egy fakanállal keverjük össze nagyjából, majd utána kézzel is, amikor már nem annyira forró.
- Belenyomkodjuk a formába a masszát, majd lefedjük és betesszük a hűtőbe legalább 3-4 órára vagy egész éjszakára.
- Pár óra után vagy másnap: kiborítjuk a formából, levesszük róla a fóliát.
- A tejet felforrósítjuk, elzárjuk alatta a lángot, felolvasztjuk benne az étcsokit, hozzá szitáljuk a kakaóport és simára keverjük. Ha nagyon folyós, akkor kevergetjük 2-3 percig, és amikor még folyik, de már nem annyira híg, ráöntjük a süti közepére - hagyjuk itt-ott kicsit lefolyni. Megszórjuk kókuszreszelékkel. Szeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat!
Nagyon jól néz ki, valamikor megpróbálom majd elkészíteni, van is itthon ostyán 😃 Nagyon szép virágot kaptál, aranyos lehetett a kisfiad, ahogy kérte a csokis finomságot 😃
VálaszTörlésKöszönet a sok fincsiségért, még csak most fedeztelek fel, de annyira megtetszettek a receptjeid, hogy elkezdtem főzögetni-sütögetni őket. Ezt a csokis-ostyásat épp tegnap készítettem el és ma reggel vontam be a csokimázzal. Sajnálom, hogy ehhez a sütihez nem raktál ki fázis-képeket, mert akkor könnyebb lett volna, így alig tudtam elképzelni, hogy az ostyát milyen formában, mekkora darabokban kell belerakni, ugyanis a te képeiden szép réteges, nekem pedig nem. De azért fincsi lett, máskor is elkészítem, viszont a rumaromát kihagyom belőle, azt mindíg is ki szoktam hagyni mindenből.
VálaszTörlésTovábbi sikereket kívánok az új receptekhez, a gyönyörű családodhoz gratulálok és jó egészséget kívánok !