Feta sajtos-olívabogyós csiga

Laza, légies, pihe-puha tésztát képzeljetek el, tejfölös-feta sajtos-olívabogyós töltelékkel. Nagyon finom! Lehet reggeli, ebéd, vacsora vagy akár tízórai és uzsonna is.
A receptet csak úgy kitaláltam, azaz magamban állítottam össze érzésre, mivel volt a hűtőben megbontva fél doboz feta sajt, fél zacskó olívabogyó és fél doboz tejföl is, amelyeket el kellett már használni valamire. Gondoltam csinálok vacsorára csigákat. A tészta pedig a szokásos teljes kiőrlésű tésztám, amit annyira imádok és mindennek használom (pizzának, reggeli kiflinek stb.). 

Egyébként azt hittem, hogy a hetek óta tartó itthoni "bezártságban" hízni fogok, de képzeljétek: a téli időszakban (november-február között) híztam 2 kg-ot, és amióta tart ez a világjárványos helyzet és itthon vagyunk mindannyian március közepétől, fogytam 2 kg-ot. Pedig minden nap főzök, néha sütögetek is, tehát bőven van mit enni és eszünk is. 😊 Igaz, a mértékletességet igyekszem betartani többnyire (na jó, ez nem mindig sikerül, mert imádok enni😀), de azért folyamatosan kontroll alatt tartom magam. Az is igaz, hogy egy percet sem unatkozom a két kisfiam mellett. Állandóan pakolok utánuk, és a mindennapi főzés, mosogatás is sok energiát levesz - a sok egyéb házimunkáról nem is beszélve. Valamint jót tesz a minden esti családi séta is a Tisza-part mentén. 




Hozzávalók a tésztához:
8 db csigához
12,5 dkg finomliszt
12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
(lehet csak fehér liszttel is készíteni: 25 dkg)
kb. 1,9 dl langyos víz
2 dkg friss élesztő
2 evőkanál olaj
1 csapott evőkanál kristálycukor
1 csapott teáskanál só

A töltelékhez:
kb. 1 dl tejföl
15 dkg feta sajt
10 dkg olívabogyó
őrölt fekete bors


A Pöttyös Otthon webáruház termékei megvásárolhatók az alábbi linkre kattintva:


       
Elkészítés:
  1. A langyos vízbe tesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, simára keverjük és felfuttatjuk.
  2. A liszteket átszitáljuk, belekeverjük a sót, hozzáadjuk az olajat és a felfuttatott élesztőt, bedagasztjuk a tésztát. Jó lágy, enyhén ragacsos tésztát kell kapnunk! (Ne ragadjon nagyon, de egy picit legyen ragacsos!) Letakarva 30 percig kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 5 mm vastag téglalap alakúra, egyenletesen lekenjük tejföllel, rámorzsoljuk a feta sajtot, majd a félbevágott olívabogyókat is rászórjuk. Meghintjük pici őrölt borssal.
  4. A töltelékes tésztát 8 egyenlő csíkra vágjuk, egyesével feltekerjük, majd a csigákat a picit kivajazott, liszttel meghintett tepsibe/formába tesszük egymástól 1-2 cm távolságra. Hagyjuk kelni kb. 10 percig.
  5. Előmelegített 170 fokos, légkeveréses sütőben kb. 25 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)

Munkafolyamatok képekben









Jó étvágyat! 

Megjegyzések

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban