Zabpehlyhes almás-túrós

Az egyszerű kinézete ellenére nem gondolnánk, mennyire finom ez a sütemény! (Bár én amikor megláttam Juditkánál, rögtön felfigyeltem rá - már éreztem is az ízét és illatát.) Az elkészítése is könnyű, gyors, tehát az ilyen időhiányosoknak - mint amilyen mostanában én vagyok - tökéletes választás. A tészta nem tartalmaz lisztet, mégis olyan puha - az alma és túró pedig az egyik legfinomabb párosítás. A családom (velem együtt) olyannyira kedvencévé fogadta ezt a sütit, hogy azt hiszem, az őszi-téli időszakban minden héten el fogom készíteni egyszer - amíg rá nem ununk. 
 
 
 

Hozzávalók: 
kb. 20x25 cm-es tepsihez
12 dkg darált dió
15 dkg apró szemű zabpehely
1 teáskanál sütőpor
csipet só
5 dkg porcukor vagy nyírfacukor por
kb. 10-12 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
1 kisebb tojás

Az almás töltelékhez:
4 közepes alma
1 kávéskanál őrölt fahéj
ízlés szerint 1-2 evőkanál kristálycukor vagy nyírfacukor 
(a kertünkben olyan édes alma terem, hogy nekem cukor sem kellett bele)

 A túrós töltelékhez:
25 dkg tehéntúró
kb. 5 dkg kristálycukor vagy nyírfacukor ízlés szerint
1 csomag vaníliás cukor
1 tojás


A SÜTEMÉNYES KÖNYVEM megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:




Elkészítés:
  1. A tésztához a darált diót, zabpelyhet, porcukrot, sót, sütőport összekeverjük, elmorzsoljuk először csak 10 dkg vajjal, hozzáadjuk a tojást és összegyúrjuk. Jó lágynak kell lennie! Ha nem elég lágy, akkor adjuk még hozzá a kimaradt 2 dkg vajat. Csomagoljuk folpackba és tegyük a mélyhűtőbe 30-35 percre.
  2. A meghámozott, megmosott almát lereszeljük nagy lyukú reszelőn, jól kifacsarjuk a levét és összekeverjük az őrölt fahéjjal. Ízlés szerint adhatunk hozzá 1-2 evőkanál cukrot, de ha édes az almánk, akkor nem kell cukrozni.
  3. A túrót keverjük össze a cukrokkal és a tojássárgájával - a tojásfehérjét pedig verjük kemény habbá és forgassuk a túrós masszához.
  4. A tepsit kibéleljük sütőpapírral és ha már eléggé megkeményedett a tészta a mélyhűtőben, akkor a felét nagy lyukú reszelőn belereszeljük a tepsibe, rásimítjuk a reszelt almát, erre egyenletesen rákenjük a túrós tölteléket, majd ráreszeljük a tészta másik felét.
  5. Előmelegített 180 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 30-35 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!) Ha a teteje már kezd szépen pirulni, akkor jó.
  6. Hagyjuk kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.
Tipp: A sütemény gluténmentesen is elkészíthető, ha gluténmentes zabpelyhet és gluténmentes sütőport használunk hozzá.
 

Jó étvágyat!  
    

Megjegyzések

  1. Elkészítettem,gyors és nagyon finom! Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen a receptet! Fenomenális finom! 😋
    Igag én a túrótölteléket fél kilóval készitettem.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Gabriella.
    Köszönet ezért a remek receptért. A férjem kedvence lett.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Gabi!
    Irtó finom volt, köszönjük! Lehet, hogy következőnek nem nyomkodom ki az alma levét, de így sem volt száraz. Külön kiemelném, hogy kevés cukrot használsz, ami nálam hatalmas pozitívum! További jó sütögetést!
    Judit

    VálaszTörlés
  5. Elkészítettem, finom lett. Valóban, a túróból többet is lehet számítani, lehetőség szerint,az alma levét meg fontos kinyomni, hogy ne áztassa el a süti alját.
    Köszönöm szépen a receptet.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom lett.Köszönóm a receptet

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban