1 tészta 4 sütemény: sajtos-kolbászos falatka, vajas-magvas aprókifli, mini réteges pogácsa, pizzás csiga

Valamelyik  nap megosztottam egy joghurtos sós kelt tészta alapreceptet, amiről azt kell tudni, hogy egy nagyon puha, habkönnyű tészta. A puhaságát még másnap is megőrzi. Ebből a tésztából készültek ezek a nagyon ízletes variációk - egyik finomabb, mint a másik. Tökéletes kirándulásra vagy iskolába/munkahelyre tízóraira, uzsonnára. De egy egyszerű leves mellé is jó második fogásnak, vagy csak úgy hétvégén családi "majszolgatásra". Na és persze vendégvárónak sem utólagos. 

A családommal mi nagyon szeretjük, ha akár édes süteményből is több fajta van itthon egyszerre. Így lehet válogatni, ki melyiket szereti, vagy most ezt az ízűt kívánom, de fél óra múlva már a másikat akarom megkóstolni stb. Ugyanez vonatkozik a sós süteményre is. De bevallom, ritkán van olyan, hogy egyszerre több süti készül itthon, mert ugye kinek van arra ideje meg kedve, türelme, hogy annyi fajtát süssön...?! Ezért most arra gondoltam, hogy ugyanabból a tésztából készítek négy különböző formát, különböző ízzel.  




Hozzávalók a pizzás csigához:
kb. 10 darabhoz
3 púpod evőkanál ketchup
5 dkg reszelt Pannónia sajt
(esetleg trappista sajt vagy más félkemény sajt)

A mini réteges pogácsához: 
kb. 12-14 darabhoz
1,5 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
1-2 dkg reszelt Pannónia sajt
(esetleg trappista sajt vagy más félkemény sajt)

A vajas-magvas kiflihez:
16 darabhoz
1-2 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
egy kis marék szezámmag és lenmag keveréke

A sajtos-kolbászos falatkákhoz:
kb. 20 darabhoz
20 vékony karika kolbász
3-4 dkg reszelt Pannónia sajt
(esetleg trappista sajt vagy más félkemény sajt)

+ a tetejükre a kenegetéshez 1 felvert tojás


M E G J E L E N T  A  MÁSODIK SÜTEMÉNYES KÖNYVEM!

Így most már két könyvem is megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



 

Elkészítés:
  1. A joghurtos sós kelt tészta hozzávalóit és elkészítését ide kattintva találjátok.
  2. A megkelt tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, gombóccá alakítjuk. 
  3. Az egyik gombócot kinyújtjuk téglalap alakúra kb. fél cm vastagra, egyenletesen megkenjük a ketchuppal, megszórjuk a reszelt sajttal, majd kb. 2 cm széles csíkokra felvágjuk és szorosan feltekerjük csiga alakban. A csigákat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, a tetejét picit lekenjük a felvert tojással, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 18-20 percig sütjük (a tésztája világos maradjon, nem kell túl sütni - a tetején a sajt viszont szépen pirulni kezd).
  4. A másik gombócot kinyújtjuk kb. 4 fél cm vastagra (nagyjából téglalap alakúra), egyenletesen megkenjük a vajjal, majd 3 rétegre hajtjuk (azaz az egyik oldalát behajtjuk a tészta 3/4-ig, majd erre rá a másik oldalról is, így kapunk 3 réteget). Egy kb. 3 cm átmérőjű kis pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk (ennek híján egy kis pálinkás pohárral is lehet szaggatni). A kimaradt tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra - ekkor már nem kell megkenni vajjal, csak kiszaggatjuk. A kis minipogácsákat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, a tetejét lekenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 11-13 percig sütjük.
  5. A harmadik gombócot kör alakúra nyújtjuk, kb. 3 mm vékonyra, egyenletesen megkenjük a vajjal, majd felvágjuk 16 egyenlő háromszögre/cikkre. Szorosan feltekerjük kifli alakban, sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, a tetejét lekenjük a felvert tojással, megszórjuk a szezám- és lenmag keverékével. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb.  10 percig sütjük.  
  6. A negyedik gombócot kb. 6-7 mm vastagra nyújtjuk és egy 4-5 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval (vagy pohárral) kiszaggatjuk. A kimaradt tésztarészeket újra összegyúrjuk, nyújtjuk, szaggatjuk ugyanígy. A kis kör alakú falatkákat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket lekenjük a felvert tojással, mindegyikre teszünk egy karika kolbászt, megszórjuk reszelt sajttal, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütjük. 
  7. A sütési idő mindegyik süteménynél csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!

A munkafolyamatok képekben

  

  
  


  

Azt már nagyon sokszor említettem, hogy imádunk minden hétvégén kirándulni a családdal (már amikor megfelelő az idő, valamint nincs más hétvégi program/teendő sem nekem, sem a férjemnek), mert annyira élvezzük, hogy a kirándulások alkalmával együtt utazik a kis családunk: az autóban beszélgetünk, viccelődünk, nevetgélünk, zenét hallgatunk, napközben rengeteget mozgunk, sétálunk, hegyet mászunk, ebédelünk, gyönyörködünk az épp aktuális látnivalóban. Imádjuk a hegyeket, várakat, kastélyokat és mindenféle programot! Ezeket a sós kelt finomságokat is a hétvégi kirándulásra sütöttem, hogy amíg nem akad az utunkba egy jó kis étterem, addig se éhezzünk. 😊 Milán a pizzás csigát szereti, Zalán a pogácsát, a férjem a kolbászos-sajtos falatkákat, én pedig a magvas kiflit - így mindenki megtalálta a kedvencét.


  Jó étvágyat!


Ilyen óriás citromjaink teremnek. 😯Jól érezték magukat a teraszon egész nyáron! (árnyékos helyen) Bio citrom, tehát nyugodtan használhatom a héját is az ételekhez, süteményekhez.

  

Megjegyzések

  1. Nagyon finom, változatos sütiket készítettél, így még nagyobb örömmel lehet kirándulni. Mi is sokat járunk a természetbe, a hegyekbe, főleg környékünkön, a Pilisbe. A múlt hétvégén a kazári riolittufa mezőnél jártunk, gyönyörű volt, utána még Hollókőre is ellátogattunk, a faluba és a várba is. Kicsit messze van tőlünk, de belefért minden egy napba.
    A citromod is nagyon szép, kívánok sok finom süteményt és limonádékat belőle :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen. Hollókőn szeptember közepén voltunk mi is. Hozzánk sincs közel, 2 és fél óra autózás, de imádom azt a helyet, nagyon szép!

      Törlés
  2. Ezért szeretem a kelt tésztát. Végtelen módon lehet variálni, mind izésítésben, mind pedig formában. Nagyon kívánatos mindegyik változat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen. Nagy kelt tészta rajongó vagyok én is. :)

      Törlés
  3. Szia
    Nagyon szeretem a receptjeidet, de főleg azt, ahogy fáradtságot nem kímélve, részletesen leírod, sőt, lefotózod még a részleteket is.
    Köszönöm, és várom mindig, az új recepteket, fényképes élménybeszámolóidat.
    Nagyon szép Családod van!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ági!
      Köszönöm szépen, nagyon jó érzés olvasni a soraidat. :)
      További kellemes időtöltést kívánok Neked a blogomon és jó sütögetést!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
  4. Nagyon megszerettük ezt a receptet, köszönjük! Eddig a pehelykönnyű krumplis pogit volt a favorit, de ez komoly vetélytársa! Nálunk a kolbászos falatkáknak van a legnagyobb rajongótábora :)
    Zsuzska

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzska! Boldog olvasom, hogy kedvenc recept lett. Köszönöm, hogy megírtad.

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban