Diócska

Gyerekkorom egyik kedvenc süteménye és a lakodalmak egyik nagy sztárja. 
Több diócska receptem is van, de még soha nem készítettem el eddig, és a receptektől függetlenül magam állítottam össze a tésztáját és a krémjét is a saját ízlésünkre. Ezáltal a tészta rögtön a sütés után is nagyon finom omlós, tehát azonnal fogyasztható. A krémmel megtöltve pedig másnapra kellemesen átpuhul. Igazi imádom süti! 




Hozzávalók a tésztához:
kb. 25-30 darabhoz
30 dkg finomliszt
5 csapott evőkanál darált dió
5 dkg porcukor
15 dkg puha vaj
néhány evőkanál tejföl

A krémhez:
2 dl tej
2 evőkanál liszt
1 tojás
1 evőkanál kristálycukor
15 dkg porcukor
15 dkg puha vaj
10-12 dkg darált dió


S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E I M

megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:

 


Elkészítés:
  1. A tésztához a lisztet, porcukrot, darált diót összekeverjük, elmorzsoljuk benne a vajat, majd annyi tejfölt adunk hozzá, hogy egy puha, kellemes tapintású, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Kb. 30 db egyforma nagyságú gombócokat formázunk belőle.
  2. Fogunk egy papírtörlőt, melyet többszörös rétegre hajtogatunk és kicsit belemártjuk olvasztott vajba vagy olajba (kinek melyik a szimpatikusabb), majd enyhén kikenegetjük vele a diócska formákat. 
  3. Minden tésztagombócot belenyomkodunk 1-1 formába úgy, hogy a tészta közepén hagyjunk egy kis enyhe mélyedést (ide kerül majd a krém sütés után összeragasztáskor). Erről a formázásról láthattok egy képet a mandulamag receptem végén ide kattintva.
  4. A tésztával kinyomkodott formákat tepsibe helyezzük és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 8-10 percig sütjük. Ha a szélei barnulnak, akkor már jó.
  5. A krémhez a tojást és a kristálycukrot fakanállal simára keverjük egy lábasban, majd hozzáadjuk a lisztet is és gyors keveréssel csomómentesre keverjük. Fokozatosan felengedjük a tejjel, majd közepesnél alacsonyabb lángon folyamatosan kevergetve sűrű főzzük. Hideg vízre állítjuk a lábast, kevergetve, teljesen kihűtjük a krémet. 
  6. A vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a kihűlt főzött krémhez a darált dióval együtt. 
  7. A krémmel megtöltünk 1-1 fél diócska tésztát. 
  8. Azonnal fogyasztva omlós, másnapra a krémtől kellemesen átpuhul. A hűtőben kb. 3-4 napig tárolható.
 

 
 Jó étvágyat! 

 Ezt a kis süteményt évek óta el szeretném készíteni karácsony körül, de az utóbbi években nálunk pont az adventi időszak nagyon zsúfolt, olyankor sajnos kevés időm van sütögetni.  De mivel még mindig van dióm itthon, most rászántam magam, illetve nem most, mert valójában 2-3 hete készítettem/fotóztam, de mostanában más elfoglaltságaim és hobbim van, ezért tudom csak most leírni a receptet. Muszáj leírni, mert lassan elfelejtem, hogy készítettem.
Az elmúlt másfél héten éjjelente általában 2 óra körül fekszem le és reggel 6-kor ébredek a gyerekek/család rendezése miatt - kicsit fáradt vagyok, de jól érzem magam a "bőrömben", ez a lényeg. :)
  

Megjegyzések

  1. Kedves Gabi! Kérlek áruld el hogyan imádkozod ki a tésztát a formából, mert én emiatt nem készítem ezt a süteményt, pedig gyermekkori kedvencem. Hiába vajaztam ki a formát kizárólag darabokban jött ki belole. Melegen vagy hidegen ajánlod inkább? Előre is köszönöm a segítséget és a sok finom receptet! �� Renáta

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sya hogy jön ki a formàbol??

      Törlés
    2. Renata, Nagyi ugy emlekszem alaposan kikent disznozsirral, talan vekonyan ki is lisztezte.

      Törlés
  2. Nagyon csábítóan finomnak tűnik! Kedves Gabi, létezik, hogy még nem raktál fel kuglóf receptet? Olyat keresek, amelyik nem "száraz".

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta. Ez a süti nekem mumusnak számít, ahányszor elkészítettem mindig volt valami baki hol beleragadt a formába hol a krém lett folyós de általában elfogyott azért mert nagyon finom volt.Eddig én mandula krémmel töltöttem meg az is nagyon finom. Vigyázzál magadra próbálj többet pihenni, ha tudsz:)

    VálaszTörlés
  4. Gyerekkori kedvenc! Még megvannak nagyi formai.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban