2019. február 11., hétfő

"Ujjlemonyat" keksz vagy Angyalszem

Ajánlom figyelmetekbe ennek a keksznek a tésztáját, melyet olyan gyorsan, egyszerűen lehet összeállítani szinte 4 hozzávalóból, és a végeredmény egy szép sima, könnyen kezelhető tészta. Sütés után pedig rögtön omlós, ráadásul nagyon finom az íze is. Imádom! Én ezt a tésztát sok más süteményhez fogom használni - már eldöntöttem. :)
Egyébként van a blogomon már egy ilyen "ujjlenyomatos" keksz, csokoládés gombocska néven, ami szintén nagyon finom, csak a tésztája más - abba tojás is kell, valamint annak a tésztának kell pici idő, míg kellően omlós lesz. Ez a krémsajtos tészta viszont tényleg rögtön omlós, azonnal ehető.
A recept megosztását szombat estére ígértem, de egész hétvégén nem volt időm leírni. A hétvégék sajnos mindig olyan hamar eltelnek, pedig imádom, hogy olyankor együtt van az egész család! Hétvégén általában a férjemmel együtt főzünk, a kisfiaimmal együtt sütök, mosok, vasalok, játszok Zalánnal, tanulok Milánnal, télen a lakásban társasozunk, nyáron a kertben játszunk és kertészkedünk, egyik délután családi séta van, a másik délután kis kirándulás autóval, néha a bevásárlás is hétvégére esik (ezen a hétvégén pont nem), illetve hétvégén egyik este a szüleimnél vacsorázunk, vagy Ők nálunk (mikor hogy). ...és ezzel el is röppen egy hétvége.




 

Hozzávalók:
kb. 40-45 darabhoz
10 dkg puha vaj
12,5 dkg natúr krémsajt vagy mascarpone
5 dkg porcukor
csipet só
25 dkg finomliszt

+ a tölteléknek lekvár, olvasztott ét- vagy tejcsokoládé, esetleg mogyorókrém


A pöttyös kézműves kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:



 

Elkészítés:
  1. Kihabosítjuk a vajat a krémsajttal és porcukorral, majd hozzáadjuk a csipet sót és a lisztet - összegyúrjuk. Könnyen kezelhető, lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk! (Liszt vagy vaj hozzáadásával korrigáljunk rajta, ha nem megfelelő az állaga.) Cipóvá formáljuk, fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe 15-20 percre.
  2. A tésztából fél diónyi kis golyókat formázunk, sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket,  majd a közepükre az ujjunkkal kis lyukakat csinálunk.
  3. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 13-14 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!) Világos maradjon a tészta! Ha a széle már itt-ott picit barnul, akkor már megsült, vegyük ki, ne süssük túl!
  4. A megsült tészták kis mélyedéseit töltsük meg 1 kávéskanálnyi lekvárral (jó, hogyha a lekvár nem kemény, inkább picit folyós). De olvaszthatunk csokoládét is, melyet elkeverünk 1-2 teáskanál olajjal vagy vajjal és azzal töltjük meg.

A munkafolyamat fotói



Jó étvágyat!
  

5 megjegyzés:

  1. Szia!
    Csak szeretnem megkérdezni, milyen más suti alapjanak lehet még elképzelni a tésztájat?
    Nálunk a tojas tiltólistás, így nagyon örülök ha találkozom olyan recepttel, amiben nincs.
    Köszönom. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Jasmin!
      Ezt a tésztát bármilyen süti alapjaként felhasználhatod, aminek linzer jellegű a tésztája. Pl. kisütheted lapokba, megtöltöd valamilyen krémmel, így kapsz egy finom krémes süteményt. Vagy pitetésztának is használhatod: pl. meggyes pite, túrós pite stb.

      Törlés
    2. Szuper, köszönöm szépen!

      Törlés
  2. Ezt mi is szeretjük, nálam a lekvaros változat a nyerő! 🙂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is a lekvárost szeretem és a család nagy része. A kisfiam viszont a csokisért rajong. :)

      Törlés