"Ujjlemonyat" keksz vagy Angyalszem
Ajánlom figyelmetekbe ennek a keksznek a tésztáját, melyet olyan gyorsan, egyszerűen lehet összeállítani szinte 4 hozzávalóból, és a végeredmény egy szép sima, könnyen kezelhető tészta. Sütés után pedig rögtön omlós, ráadásul nagyon finom az íze is. Imádom! Én ezt a tésztát sok más süteményhez fogom használni - már eldöntöttem. :)
Egyébként van a blogomon már egy ilyen "ujjlenyomatos" keksz, csokoládés gombocska néven, ami szintén nagyon finom, csak a tésztája más - abba tojás is kell, valamint annak a tésztának kell pici idő, míg kellően omlós lesz. Ez a krémsajtos tészta viszont tényleg rögtön omlós, azonnal ehető.
Hozzávalók:
kb. 40-45 darabhoz
10 dkg puha vaj
12,5 dkg natúr krémsajt vagy mascarpone
5 dkg porcukor
csipet só
25 dkg finomliszt
+ a tölteléknek lekvár, olvasztott ét- vagy tejcsokoládé, esetleg mogyorókrém
M E G J E L E N T A MÁSODIK KÖNYVEM!
Így most már két könyvem is megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- Kihabosítjuk a vajat a krémsajttal és porcukorral, majd hozzáadjuk a csipet sót és a lisztet - összegyúrjuk. Könnyen kezelhető, lágy, de nem ragacsos tésztát kell kapnunk! (Liszt vagy vaj hozzáadásával korrigáljunk rajta, ha nem megfelelő az állaga.) Cipóvá formáljuk, fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe 15-20 percre.
- A tésztából fél diónyi kis golyókat formázunk, sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, majd a közepükre az ujjunkkal kis lyukakat csinálunk.
- Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 13-14 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!) Világos maradjon a tészta! Ha a széle már itt-ott picit barnul, akkor már megsült, vegyük ki, ne süssük túl!
- A megsült tészták kis mélyedéseit töltsük meg 1 kávéskanálnyi lekvárral (jó, hogyha a lekvár nem kemény, inkább picit folyós). De olvaszthatunk csokoládét is, melyet elkeverünk 1-2 teáskanál olajjal vagy vajjal és azzal töltjük meg.
A munkafolyamat fotói
Jó étvágyat!
Szia!
VálaszTörlésCsak szeretnem megkérdezni, milyen más suti alapjanak lehet még elképzelni a tésztájat?
Nálunk a tojas tiltólistás, így nagyon örülök ha találkozom olyan recepttel, amiben nincs.
Köszönom. :-)
Szia Jasmin!
TörlésEzt a tésztát bármilyen süti alapjaként felhasználhatod, aminek linzer jellegű a tésztája. Pl. kisütheted lapokba, megtöltöd valamilyen krémmel, így kapsz egy finom krémes süteményt. Vagy pitetésztának is használhatod: pl. meggyes pite, túrós pite stb.
Szuper, köszönöm szépen!
TörlésEzt mi is szeretjük, nálam a lekvaros változat a nyerő! 🙂
VálaszTörlésÉn is a lekvárost szeretem és a család nagy része. A kisfiam viszont a csokisért rajong. :)
TörlésKöszönöm kipróbálom !
VálaszTörlésA krémsajt a tömlős sajt?
VálaszTörlésMascarpone/krémsajt helyett lehet tejföllel is készíteni? U.olyan mennyiségben?
VálaszTörlésA mascarponet és a krémsajtot lehet valami mással helyetesíteni?
VálaszTörlésKöszönöm a receptet, nagy finom lett...
VálaszTörlésKöszönöm szépen önnek a receptet.üdv Svájcból 😍
VálaszTörlésKöszönöm szèpen a receptet. Ígéretesen hangzik, okvetlen kipróbálom.
VálaszTörlésSzuper recept
VálaszTörlés