Hólabda torta - Milán 9. születésnapjára ❤

El sem tudom mondani, mennyire finom! Egy 18 cm átmérőjű tortát készítettem csak, amennyi elég egyszerre az ünnepi családi vacsora után, de már bánom, hogy nem készítettem nagyobb adaggal! Biztos ismeritek a Hólabda süteményt (ami egyébként 2012. óta szerepel a blogomon is) - ezt készítettem el nagy változatban kis módosítással Milán születésnapjára, mivel neki ez az első számú kedvenc sütije. Bár én a Hólabda süti tetejére soha nem szoktam csokit tenni (Anyukám sem tett gyerekkoromban). A csokival bevont Hólabda számomra már a Kozák sapka süteményt jelenti. De most azért vontam be csokoládéval a tetejét, hogy ne legyen annyira 'sápadt' - tortaként. 😊




 

Hozzávalók a tésztához:
18 cm átmérőjű tortaformához
4 tojás
12 dkg kristálycukor
10 dkg finomliszt
2 dkg holland kakaópor
3/4 csomag sütőpor ( 9 g )

 A krémhez:
3,5 dl tej
2 csapott evőkanál finomliszt
15 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
13 dkg porcukor
1 evőkanál rumaroma 
(ha gyerekek nem esznek belőle, akkor inkább 1 evőkanál rum)
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál kókuszreszelék

+ a díszítéshez kb. 3 dkg kókuszreszelék

A tetejére:
6 dkg étcsokoládé
1 teáskanál olaj


  SÜTEMÉNYES KÖNYVEM

megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



      

Elkészítés:
  1. A sütőt előmelegítjük 165 fokra.
  2. A tojásokat (nem kell kettéválasztani) a kristálycukorral felverjük habosra (fehéredésig). Hozzá szitáljuk a liszt, kakaópor, sütőpor keverékét és simára keverjük a tésztát.
  3. A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát enyhén vajazzuk/lisztezzük és beleöntjük a tésztamasszát - elegyengetjük. 
  4. Az előmelegített 165 fokos, légkeveréses sütőben kb. 28-30 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, a sütőtől függően eltérhet - végezzünk tűpróbát!)
  5. A megsült tésztát még forrón (konyhakesztyűben) borítsuk ki egy süteményrácsra és hagyjuk teljesen kihűlni!
  6. A krémhez egy lábasban keverjük simára a lisztet a tejjel, majd alacsony lángon, folyamatosan kevergetve sűrítsük be (amikor már bugyborékol, jó lesz). Hideg vízre állítva a lábast, kevergetve, hűtsük ki a krémet teljesen!
  7. A vajat a porcukorral habosítsuk ki, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a rumaromát vagy rumot, majd keverjük össze a lisztes/tejes főzött krémmel. Habosítsuk ki ezt a krémet is. A krémből vegyünk ki egy keveset... annyit, amennyi elég lesz az oldalát körbekenni. A nagyobb rész krémhez pedig keverjük bele a 3 evőkanál kókuszreszeléket. Mindkét krémet tegyük be a hűtőbe dermedni minimum 2 órára, mert ekkor még nagyon lágy a krém, nem lehet szépen körbekenni, megtölteni vele a tortát.
  8. A kihűlt tésztát recés késsel vágjuk ketté, majd töltsük meg a tortát a kókuszos krémmel. A maradék kókuszos krémből gömbölyítsünk 8 db egyforma kis golyót és hempergessük meg kókuszreszelékben (ha lágy a krém, tegyük hűtőbe dermedni és csak utána gömbölyítsünk, úgy könnyebb, és még keverhetünk is hozzá kis kókuszreszeléket, hogy picit tömörebb legyen).
  9. A sima krémmel (amibe nem tettünk kókuszreszeléket), kenjük körbe a torta oldalát és ha jut a tetejére, akkor a tetejét is lekenhetjük vele. Tegyük a tortát a hűtőbe 30 percre, hogy visszadermedjen a krém.
  10. A csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, keverjük simára az olajjal, majd vonjuk be vele a torta tetejét. Végül tegyük rá a kis kókuszgolyókat is.
Tipp: A tortát 26 cm-es tortaformában is el lehet készíteni - ebben az esetben minden hozzávalót duplán számítsunk!






 ...és egy gyors fotó a megvágott tortáról, esti lámpafénynél.
Milán szülinapján a szüleimnél vacsoráztunk, a tortát vittük magunkkal
- vacsora után ott szeleteltük fel.

 

Illetve egy fotó a szülinaposról. 
A kép szintén a szüleimnél készült.



 
Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Boldog szülinapot kívánok a kisfiadnak
    A torta csodás!

    VálaszTörlés
  2. Isten éltesse a szülinapost! A torta nagyon ötletes, igen-igen finom lehetett.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta a torta, Isten éltesse a kisfiadat!

    VálaszTörlés
  4. Boldog szülinapot!Én az unokámnak sütöm meg!

    VálaszTörlés
  5. Utólag is nagyon boldog Szülinapot a kisfiadnak😁😊😚 és nagyon boldog új évet kívánunk. Puszi

    VálaszTörlés
  6. Épp most készült el egy két apró hibával a krém biztos nem olyan mint amilyennek kellene lenni szerintem kevés lett a liszt bele de remélem finom lett így is köszönöm a receptet

    VálaszTörlés
  7. En is most fogom elkesziteni, Anyukamnak szulinapjara.Nagyon izgulok remelem lesz ilyen szep mint a tied :)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon boldog születésnapot a fiadnak.
    A torta nagyon klassz, biztos finom is.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jòl mèz ki
    A jövő heten pènteken szeretnem elkès,ìtwni a lanyom 8
    ik szülinapjàra.A tetejèn miből vannsk a kis kókusz labdak??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, örülök, hogy tetszik.
      A tetején a kis golyók ugyanabból a krémből vannak, mellyel töltve van a torta. Ezt írtam is a receptben. Kicsit lágy krém, érdemes vizes kézzel csinálni a golyókat. Viszont nagyon mutatós és nagyon finom torta. Eddig rengetegen elkészítették már a blogomról és odáig voltak érte a gyerekek is és a felnőttek is, úgyhogy tényleg nyugodt szívvel ajánlom! :)
      Boldog születésnapot a kislányodnak!

      Törlés
    2. Nagyon szèpen köszönöm a vàlaszt!Es köszönöm àtadom Neki !

      Törlés
  10. Az egyik nagy kedvenc ez a süti a családomban, sose tudok eleget sütni belőle.
    Kisfiam is Milán, most lett 10 éves és ilyen tortát kért a bulira:)))

    VálaszTörlés
  11. A torta oldala is kókuszreszelékes,a receptre úgy van írva,hogy abba a krémbe ne tegyünk kókuszt.Vagy utána szórjunk rá reszeléket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A torta oldalán a krémben nincs kókuszreszelék, csak utólag van megszórva az oldala kókuszreszelékkel.

      Törlés
  12. Elkészítettem és nagyon finom lett. Tartottam a vajas krémtől mert én nem szeretem, de ez nagyon finom.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban