Hólabda torta - Milán 9. születésnapjára ❤
El sem tudom mondani, mennyire finom! Egy 18 cm átmérőjű tortát készítettem csak, amennyi elég egyszerre az ünnepi családi vacsora után, de már bánom, hogy nem készítettem nagyobb adaggal! Biztos ismeritek a Hólabda süteményt (ami egyébként 2012. óta szerepel a blogomon is) - ezt készítettem el nagy változatban kis módosítással Milán születésnapjára, mivel neki ez az első számú kedvenc sütije. Bár én a Hólabda süti tetejére soha nem szoktam csokit tenni (Anyukám sem tett gyerekkoromban). A csokival bevont Hólabda számomra már a Kozák sapka süteményt jelenti. De most azért vontam be csokoládéval a tetejét, hogy ne legyen annyira 'sápadt' - tortaként. 😊
Hozzávalók a tésztához:
18 cm átmérőjű tortaformához
4 tojás
12 dkg kristálycukor
10 dkg finomliszt
2 dkg holland kakaópor
3/4 csomag sütőpor ( 9 g )
A krémhez:
3,5 dl tej
2 csapott evőkanál finomliszt
15 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
13 dkg porcukor
1 evőkanál rumaroma
(ha gyerekek nem esznek belőle, akkor inkább 1 evőkanál rum)
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál kókuszreszelék
+ a díszítéshez kb. 3 dkg kókuszreszelék
A tetejére:
6 dkg étcsokoládé
1 teáskanál olaj
SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 165 fokra.
- A tojásokat (nem kell kettéválasztani) a kristálycukorral felverjük habosra (fehéredésig). Hozzá szitáljuk a liszt, kakaópor, sütőpor keverékét és simára keverjük a tésztát.
- A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, oldalát enyhén vajazzuk/lisztezzük és beleöntjük a tésztamasszát - elegyengetjük.
- Az előmelegített 165 fokos, légkeveréses sütőben kb. 28-30 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, a sütőtől függően eltérhet - végezzünk tűpróbát!)
- A megsült tésztát még forrón (konyhakesztyűben) borítsuk ki egy süteményrácsra és hagyjuk teljesen kihűlni!
- A krémhez egy lábasban keverjük simára a lisztet a tejjel, majd alacsony lángon, folyamatosan kevergetve sűrítsük be (amikor már bugyborékol, jó lesz). Hideg vízre állítva a lábast, kevergetve, hűtsük ki a krémet teljesen!
- A vajat a porcukorral habosítsuk ki, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a rumaromát vagy rumot, majd keverjük össze a lisztes/tejes főzött krémmel. Habosítsuk ki ezt a krémet is. A krémből vegyünk ki egy keveset... annyit, amennyi elég lesz az oldalát körbekenni. A nagyobb rész krémhez pedig keverjük bele a 3 evőkanál kókuszreszeléket. Mindkét krémet tegyük be a hűtőbe dermedni minimum 2 órára, mert ekkor még nagyon lágy a krém, nem lehet szépen körbekenni, megtölteni vele a tortát.
- A kihűlt tésztát recés késsel vágjuk ketté, majd töltsük meg a tortát a kókuszos krémmel. A maradék kókuszos krémből gömbölyítsünk 8 db egyforma kis golyót és hempergessük meg kókuszreszelékben (ha lágy a krém, tegyük hűtőbe dermedni és csak utána gömbölyítsünk, úgy könnyebb, és még keverhetünk is hozzá kis kókuszreszeléket, hogy picit tömörebb legyen).
- A sima krémmel (amibe nem tettünk kókuszreszeléket), kenjük körbe a torta oldalát és ha jut a tetejére, akkor a tetejét is lekenhetjük vele. Tegyük a tortát a hűtőbe 30 percre, hogy visszadermedjen a krém.
- A csokoládét vízgőz felett olvasszuk meg, keverjük simára az olajjal, majd vonjuk be vele a torta tetejét. Végül tegyük rá a kis kókuszgolyókat is.
...és egy gyors fotó a megvágott tortáról, esti lámpafénynél.
Milán szülinapján a szüleimnél vacsoráztunk, a tortát vittük magunkkal
- vacsora után ott szeleteltük fel.
Jó étvágyat!
Boldog szülinapot kívánok a kisfiadnak
VálaszTörlésA torta csodás!
Isten éltesse a szülinapost! A torta nagyon ötletes, igen-igen finom lehetett.
VálaszTörlésKöszönjük szépen. :)
TörlésNagyon guszta a torta, Isten éltesse a kisfiadat!
VálaszTörlésBoldog szülinapot!Én az unokámnak sütöm meg!
VálaszTörlésUtólag is nagyon boldog Szülinapot a kisfiadnak😁😊😚 és nagyon boldog új évet kívánunk. Puszi
VálaszTörlésÉpp most készült el egy két apró hibával a krém biztos nem olyan mint amilyennek kellene lenni szerintem kevés lett a liszt bele de remélem finom lett így is köszönöm a receptet
VálaszTörlésEn is most fogom elkesziteni, Anyukamnak szulinapjara.Nagyon izgulok remelem lesz ilyen szep mint a tied :)
VálaszTörlésNagyon boldog születésnapot a fiadnak.
VálaszTörlésA torta nagyon klassz, biztos finom is.
Nagyon jòl mèz ki
VálaszTörlésA jövő heten pènteken szeretnem elkès,ìtwni a lanyom 8
ik szülinapjàra.A tetejèn miből vannsk a kis kókusz labdak??
Köszönöm, örülök, hogy tetszik.
TörlésA tetején a kis golyók ugyanabból a krémből vannak, mellyel töltve van a torta. Ezt írtam is a receptben. Kicsit lágy krém, érdemes vizes kézzel csinálni a golyókat. Viszont nagyon mutatós és nagyon finom torta. Eddig rengetegen elkészítették már a blogomról és odáig voltak érte a gyerekek is és a felnőttek is, úgyhogy tényleg nyugodt szívvel ajánlom! :)
Boldog születésnapot a kislányodnak!
Nagyon szèpen köszönöm a vàlaszt!Es köszönöm àtadom Neki !
TörlésAz egyik nagy kedvenc ez a süti a családomban, sose tudok eleget sütni belőle.
VálaszTörlésKisfiam is Milán, most lett 10 éves és ilyen tortát kért a bulira:)))
Boldog születésnapot!
TörlésA torta oldala is kókuszreszelékes,a receptre úgy van írva,hogy abba a krémbe ne tegyünk kókuszt.Vagy utána szórjunk rá reszeléket.
VálaszTörlésA torta oldalán a krémben nincs kókuszreszelék, csak utólag van megszórva az oldala kókuszreszelékkel.
TörlésElkészítettem és nagyon finom lett. Tartottam a vajas krémtől mert én nem szeretem, de ez nagyon finom.
VálaszTörlés