2018. november 2., péntek

Szilvalekváros kakaós csiga

Foszlós, puha kelt tészta, szilvalekvár és finom vajas-kakaós krém
Milánnak megígértem, hogy az őszi szünetben sütök kakaós csigát, melyet kedd délután meg is csináltam. De gondoltam, most "feldobom" egy kicsit, ezért tettem bele szilvalekvárt is, ezáltal pikánsabb lett. (Egy néhány éves Nők Lapjában láttam ezt a receptet és már hónapok óta mozgatta a fantáziámat: vajon milyen lehet a szilvalekváros kakaós csiga...?)
Mivel Milánnak őszi szünet van, a férjem pedig 2 hete itthon van szabadságon, szerdán kirándulni mentünk Debrecenbe. Vittünk magunkkal kakaós csigát, ami még másnap is olyan jó puha volt. Igazán nem sajnáltam belőle a tölteléket, az autóban csupa maszatosak voltunk tőle evés közben. :)
A kirándulás nagyon jól sikerült. Imádom, amikor együtt vagyunk négyen, amikor együtt van az egész család! Milánból állandóan "dől a hülyeség", ezáltal egész nap annyit nevettünk, hogy a nap végére már kezdett fájni a hasam és a szám a sok nevetéstől. :) Szeretem az ilyen napokat.




Ilyen szép lyukacsos volt a tészta, amikor kiborítottam a kelesztőtálból.
Látszik, hogy gyönyörűen megkelt.



Hozzávalók a tésztához:
16 darab csigához
60 dkg finomliszt 
5 dkg friss élesztő
3 dl langyos tej
10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
2 evőkanál kristálycukor
2 tojás

 A töltelékhez:
6 evőkanál házi szilvalekvár
(süthető lekvár legyen, de azért kenhető állagú)
10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
8 teáskanál holland kakaópor
3 evőkanál kristálycukor




Sütés előtt

    

Elkészítés:
  1.    A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk (kb. 10 perc).
  2. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojást, majd a felfuttatott élesztőt és bedagasztjuk a tésztát. Jó lágy tésztát kell kapnunk. (Pici langyos tej vagy liszt hozzáadásával korrigáljunk az állagán, ha esetleg  nem megfelelő.) Letakarva 30 percig kelesztjük a tésztát.
  3. Lisztezett felületen kinyújtjuk téglalap alakúra, kb. 5 mm vastagra. Egyenletesen megkenjük a szilvalekvárral, majd a kakaós krémmel. (A kakaós krémhez előzőleg összekeverjük a cukrot, kakaóport és vajat.)
  4. Szorosan feltekerjük a tésztát, mint a bejglit, majd egy éles késsel 2,5 cm széles csigákra szeleteljük. 
  5. A csigákat sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, letakarva kelesztjük kb. 10-15 percig.
  6. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
 


Jó étvágyat! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése