Almás zserbó

Hűha, ez a sütemény nagyon jól sikerült! Egyébként is zserbó rajongó vagyok, de mivel ez még pluszban almával is fel van dobva a darált dió és sárgabarack mellett... végképp kedvenc lett! Karácsonyra is így fogom készíteni - ez már egész biztos! Az ember el kezdi enni és nem tudja abba hagyni...
Vasárnap sütöttem a hétfői előadásomra, de mivel tudtam, hogy a családom nagyon kíváncsi - úgy készítettem, hogy itthonra is maradjon. Az egész család oda volt érte (a férjem különösen), és boldogan tapasztaltam, hogy az előadásomon is ízlett mindenkinek, amikor megkóstoltattam a kedves kis közönségemmel. Olyan kíváncsian és jóízűen ette mindenki. :) Örültem. 




  

Hozzávalók a tésztához:
kb. 20x30 cm-es tepsihez
2 dkg friss élesztő
1,5 dl tej
1 teáskanál kristálycukor
10 dkg porcukor
1 csipet só
50 dkg finomliszt
20 dkg vaj 
(vagy 18 dkg zsír, esetleg 20 dkg margarin)
2 tojás sárgája
1 egész tojás

A töltelékhez:
70 dkg alma
25 dkg darált dió
10 dkg kristálycukor
20 dkg sárgabarack lekvár
4 evőkanál zsemlemorzsa

A tetejére:
10 dkg étcsokoládé
1-2 teáskanál olaj


A pöttyös kézműves kerámiák megvásárolhatók a webáruházban az alábbi linken:
www.pottyosotthon.hu 
 


    
  
Elkészítés:
  1. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne az 1 teáskanál kristálycukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk (kb. 10 perc).
  2. A lisztet összekeverjük a porcukorral és sóval, elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáadjuk a tojások sárgáját + az egész tojást, végül a felfuttatott élesztőt és összegyúrjuk a tésztát. Letakarva fél órát pihentetjük.
  3. Addig a megmosott almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük és jól kicsavarjuk a levét. Összekeverjük a darált dióval és a cukorral.
  4. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk: lisztezett felületen kinyújtjuk az egyiket tepsi nagyságúra - belehelyezzük a tepsibe a nyújtófa segítségével. Megkenjük a lekvár felével, rászórunk 2 evőkanál zsemlemorzsát, majd egyenletesen rákenjük az almás-diós töltelék felét. 
  5. Kinyújtjuk a másik tésztát, ráhelyezzük a tepsibe az almás-diós töltelékre, megkenjük a maradék lekvárral, meghintjük a 2 evőkanál zsemlemorzsával és egyenletesen elkenjük rajta a maradék almás-diós tölteléket.
  6. Kinyújtjuk a harmadik tésztát, ráhelyezzük a süteményre - a tetejét több helyen is megszurkáljuk egy villával, hogy sütés közben távozni tudjon a gőz.
  7. Előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben kb. 40 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
  8. A megsült tésztát hagyhatjuk a tepsiben is kihűlni, de legjobb, ha óvatosan kicsúsztatjuk egy süteményrácsra - a lényeg, hogy teljesen kihűtjük a süteményt, mielőtt rákenjük a csokimázat!
  9. Az étcsokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, simára keverjük az olajjal, majd elsimítjuk a sütemény tetején. Hagyjuk, hogy kicsit megszilárduljon a csoki, majd pici szeletekre felvágjuk a süteményt. 

Általában csak 3-4 fotót szoktam készíteni a süteményekről és ételekről, esetleg néha előfordul, hogy 5-6 kép készül... most viszont elgondolkodtam fotózás közben, elfeledkeztem magamról és mire észrevettem 9 képet készítettem a sütiről. :) Mivel nem tudok dönteni, melyik maradjon, így mind a 9 képet felteszem - elnézést, hogy teletűzöm képekkel a receptet, most így sikerült.










  
 
Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Kedves Gabriella!:) Nagyon tetszik a recept és gyönyörűek a képek! Azt szeretném kérdezni, hogy ez mennyire tartós, úgy értem kb mennyi ideig áll el?Köszönettel Farkas Berni

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban