Kakaós linzer csiga

Nagyon finom, egyszerű, omlós, csupa kakaós aprósütemény. Garantáltan a gyerekek kedvence! Persze az édesszájú felnőttek sem utasítják vissza. A két kisfiam imádja! Meg én is! :)
A múltkor közzétettem egy alaptészta receptet az aprósüteményekhez - ez a süti is abból a tésztából készült. 




Hozzávalók a tésztához:
kb. 50 darabhoz
40 dkg finomliszt
8 dkg porcukor
fél csomag sütőpor (6 g)
15 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
4 tojás sárgája 
2 dl tejföl

A töltelékhez:
10 dkg vaj
8 dkg kristálycukor
2 evőkanál kakaópor


A pöttyös kerámiák megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
www.pottyosotthon.hu


    
Elkészítés:
  1. A lisztet összekeverjük a sütőporral és porcukorral, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojások sárgáját, végül a tejfölt és összegyúrjuk a tésztát. Kellemesen lágy - nem ragacsos! -, könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. (A tejfölt adjuk hozzá utoljára és csak annyit, hogy megfelelő állagú legyen a tészta - valószínű, kell hozzá mind a 2 dl tejföl, de előfordulhat, hogy picivel kevesebb: ez mindig függ a tojások méretétől, a liszt minőségétől stb.)
  2. A töltelékhez a cukrot és kakaóport összekeverjük. A vajat megolvasztjuk, simára keverjük a cukros kakaóporral.
  3. A tésztát kinyújtjuk kb. 7-8 mm vastag téglalap alakúra, egyenletesen eloszlatjuk rajta a kakaós tölteléket és várunk 5-8 percet. Amikor úgy látjuk, hogy a töltelék kihűlt és már nem nagyon folyik - nem fog kifolyni, akkor óvatosan feltekerjük a tésztát úgy, mint a piskótatekercset. Átlátszó fóliába csomagoljuk és betesszük a mélyhűtőbe 30 percre.
  4. Ha megkeményedett a tészta, kivesszük a hűtőből, éles késsel felszeleteljük 1 cm vastagra és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a csigákat.
  5. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 8 percig sütjük. Világos maradjon! Ha a szélei enyhén barnulnak, vegyük ki a sütőből! Nem baj, ha közepe ekkor még picit puha - mire kihűl, tökéletes lesz. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
  6. Zárt dobozban tárolva napokig eláll, ha elég mennyiséget sütünk. 

A munkafolyamatok képekben



  

Jó étvágyat! 

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban