2018. február 15., csütörtök

Pillekönnyű kakaós csiga és szilvalekváros bukta

Pillekönnyű, foszlós kelt süteményeket készítettem a megmaradt krumplipüré felhasználásával. Sütés közben a vajas-kakaós illat... hmmm, ellenállhatatlan!!! Olyan voltam, mint egy gyerek - ott toporogtam a sütő előtt, alig vártam, hogy megsüljön és mihamarabb megkóstolhassam! 😊
A tegnapi vacsoráról maradt meg vajas-tejfölös burgonyapüré - mindig elteszem a hűtőbe a krumplipüré maradékot, mert másnap meg szoktam sütni belőle a kisfiam kedvenc pehelykönnyű burgonyás pogácsáját. Ezt a pogácsát tényleg annyira sokszor készítem, hogy már kicsit ráuntam a sütésére, ezért úgy gondoltam, hogy most inkább kakaós csigát és buktát sütök a krumplipüréből. Nem gondoltam, hogy fel fogom tenni a blogra, mert egyrészt van már a blogomon nagyon finom kakaós csiga és szilvalekváros bukta recept, másrészt délután fél 5-re sült meg, kint kezdett sötétedni és bent lámpafénynél nem lehet jó fotókat készíteni. Szóval meg sem fordult a fejemben, hogy felkerül majd a blogra, csak úgy sütöttem magunknak... De amikor megsült és megkóstoltam, annyira finom, könnyed, foszlós volt, hogy rögtön arra gondoltam: "Úristen, ennek a blogon is szerepelnie kell!". Ezért gyorsan kattintottam 3 gyors fotót, hogy a recept mellé képet is tudjak illeszteni. 
Nem tudom, mi van velem, de az utóbbi hónapokban szinte soha nem sütöttem recept szerint. Mindent csak úgy kigondolok, elképzelek és saját ízlés, érzés szerint adagolom a hozzávalókat. Ezzel a kelt tésztával is így voltam, ráadásul mivel nem gondoltam, hogy felteszem a blogra, nem mértem meg semmilyen hozzávalót, tényleg csak érzésre dagasztatottam be a tésztát. Emiatt most kivételesen pontos receptet nem tudok írni, de alapjában véve ezt a tésztát könnyen össze lehet állítani, és azt hiszem van már annyi tapasztalatom ennyi sütögetés után, hogy fejből összeállítsak egy receptet visszaemlékezés alapján. 😊




 Hozzávalók:
 kb. 16 darab csigához és 6 darab buktához
kb. 70 dkg finomliszt
5 marék vajas-tejfölös burgonyapüré
1 nagy csipet só
2 evőkanál porcukor
2 csapott evőkanál kristálycukor
kb. 1,5-2 dl langyos tej
3 dkg friss élesztő
1 egész tojás
2 tojássárgája

A kakaós töltelékhez:
6 dkg puha vaj
3 púpos evőkanál porcukor
2 csapott evőkanál holland kakaópor (vagy hagyományos kakaópor)

A szilvalekváros töltelékhez:
6 csapott evőkanálnyi jó érett, házi szilvalekvár
(vagy süthető lekvár)

+ a tetejére 3 dkg olvasztott vaj 

      

Elkészítés:
  1.  Másfél dl langyos tejben keverjük el a 2 evőkanál kristálycukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel (kb. 10 perc). A lisztet szitáljuk át, keverjük el benne a porcukrot, a sót, majd morzsoljuk el benne a krumplipürét. Adjuk hozzá az 1 egész tojást + a 2 tojássárgáját, végül dagasszuk be a felfuttatott élesztős tejjel. A tésztának enyhén ragacsosnak kell lennie! Ha nagyon ragad, adjunk hozzá pici lisztet, vagy ha nem érezzük jó lágynak/enyhén ragacsosnak, akkor dagasszunk még bele pici langyos tejet vagy puha vajat (attól függően, hogy mi van otthon). A tálat takarjuk le folpackkal és kelesszük a tésztát 1 órán át.
  2. A megkelt tésztát ketté osztjuk. Az egyiket kinyújtjuk enyhén lisztezett felületen kb. 25x30 cm téglalapra. Egyenletesen megkenjük a puha vajjal, melyre rászitáljuk a porcukros-kakaóporos keveréket. A hosszabbik oldalánál szorosan feltekerjük, mint a piskótatekercset, majd egy éles késsel 2 cm vastag csigákra szeleteljük. Egy 25x30 cm-es tepsit vajjal kikenünk, meghintjük liszttel és a csigákat a tepsire fektetjük egymás mellé úgy, hogy maximum 1 cm hézag legyen közöttük csak. 
  3. A megkelt tészta másik részét kinyújtjuk kb. 7-8 mm vastag téglalapra, melyet 6 egyforma téglalapra vágunk. Mindegyik közepére teszünk egy szűk evőkanálnyi kemény szilvalekvárt, buktákat formázunk belőlük és a tepsiben fennmaradó helyen egymás mellé tesszük a buktákat (a csigák mellé) úgy, hogy maximum 1 cm hézag legyen a bukták között. Hagyjuk őket kelni 10-15 percig, addig előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  4. Olvasztott vajjal lekenjük a bukták és csigák tetejét, főleg az oldaluknál, hogy sütés után könnyen szét lehessen őket venni. Majd az előmelegített, légkeveréses sütőben sütjük kb. 17-20 percig. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet! Hagyományos sütőben 200 fokon süssük.)
  5. Porcukorral meghintve, egymástól óvatosan szétválasztva tálaljuk.

Sütés előtt...

  
Jó étvágyat!

9 megjegyzés:

  1. Még a szerinted "nem profi" fotó is ínycsiklandozó! Ki gondolta volna, hogy maradék krumplipüréből ilyen finomságokat lehet készíteni :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, aranyos vagy. :)
      Egyébként sem profik a fotóim, mert amatőr fotós vagyok, de kétségkívül imádok fotózni. :)

      Törlés
  2. Igazán csinosak! Az illatuk megcsapta az orrom a keprol!

    VálaszTörlés
  3. Koszunjuk a receptet. Most sul a sutoben. Jol nez ki.

    VálaszTörlés
  4. Szuper finom, konnyu lett a teszta. Csak megkoszonni tudom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen Andrea. Örülök, hogy kipróbáltad és ennyire ízlik. :)
      Én pedig köszönöm, hogy megírtad.

      Törlés
  5. Ma azérr csináltam krumplipürét, hogy holnap legyen belőle maradék. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Akkor úgy látom, ma kakaós csiga és bukta készül nálatok...

      Törlés