2018. február 14., szerda

Csokoládés piskóta málnalekvárral töltve

Puha kakaós piskóta málnalekvárral töltve, étcsokoládé bevonattal. Bármilyen hasonló savanykás lekvárral készíthető (sárgabarack-, eper-, szeder-, meggylekvár...).
Tökéletes meglepetés Valentin-napra, bár én még a múlt héten készítettem egy családi vacsora desszertjének.
Nálunk a február 14. mindig Nagymamám születésnapját jelentette hatalmas családi összejövetellel (20-30 fővel minden évben), mivel óriási rokonságom van, melyet a Nagyim mindig összetartott. De Ő már 6 éve nincs közöttünk (92 éves volt). Más formában soha nem ünnepeltük meg ezt a napot (melyet mi egyébként mindig Bálint-napnak hívtunk). Viszont tiszteletben tartom, ha valaki ünnepként tekint a Valentin-napra, ezért hoztam szándékosan a mai napon ennek a kis csodás, ámde egyszerű süteménynek a receptjét.







Hozzávalók:
kb. 12 darabhoz
5 tojás
10 dkg kristálycukor
7 dkg finomliszt
2 teáskanál sütőpor
3 dkg holland kakaópor

+ málnalekvár ízlés szerint
(vagy sárgabarack-, eper-, szeder-, meggylekvár...)

A csokoládébevonathoz:
15 dkg étcsokoládé
2 teáskanál olaj
2 dkg vaj


A pöttyös kézműves kerámiák megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:

 
 
Elkészítés:
  1. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét félig felverjük, hozzáadjuk a cukrot és kemény habbá verjük. Majd egyenként belekeverjük a tojássárgákat is, végül beleszitáljuk a liszt+kakaópor+sütőpor keveréket, mellyel óvatosan összekeverjük. Kb. 20x30 cm-es sütőpapírral kibélelt tepsibe egyengetjük a masszát és előmelegített, 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, ezért végezzünk tűpróbát!) 
  2. A kihűlt tésztát egy szív alakú kiszúróformával kiszaggatjuk, kettőt-kettőt összeragasztunk málnalekvárral.
  3. Az étcsokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal. Levesszük a gőzről és elkeverjük benne a vajat, majd bevonjuk vele a süteményeket.
Tipp:
1. Olvasztott fehér csokoládéval vagy tojásfehérjéből készített cukormázzal/írókával díszíthetjük a sütemény tetejét, amikor kissé megszilárdult az étcsokibevonat.
2. Szaggatás után a lemaradó tésztadarabokat felhasználhatjuk pohárkrémekhez.

 



Jó étvágyat!

5 megjegyzés:

  1. jaj, de gyönyörűűűűűű!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek ezek a sütik!! Viszont a recept leírásban nincs benne a liszt. Mennyi kell bele?

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörűek! Kicsit olyasmik, mint a sacher, gondolom, akkor csak jók lehetnek!

    VálaszTörlés