Vajas keksz (tojásmentes)



Ezt a vajas kekszet érdemes elkészíteni az adventi időszakban. Már csak azért is, mert nagyon egyszerű, 3 hozzávalóval készül, omlós, csoda finom, és ezekkel a keksznyomdákkal mintázva olyan helyesek. Érdemes dupla adaggal sütni, mert tapasztalatom szerint igen hamar elfogynak. Mi rajongunk érte, gyakran készítem.




Hozzávalók:
kb. 32-34 kekszhez
20 dkg puha vaj
8 dkg porcukor
kb. 30-32 dkg finomliszt


A keksznyomdák és pöttyös kézműves kerámiák megvásárolhatók a webáruházban az alábbi linken:

www.pottyosotthon.hu 



Elkészítés:
  1. A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd fokozatosan hozzáadunk annyi lisztet, hogy összeálljon a tészta, könnyen kezelhető legyen. Nem baj ha lágy egy kicsit, de ne legyen ragacsos. 
  2. A tésztát folpackba csomagolva betesszük a hűtőbe 30 percre.
  3. Lisztezett felületen kinyújtjuk 4-5 mm vastagra. A kinyújtott tészta tetejét enyhén belisztezzük, kezünkkel elsimítjuk rajta a lisztet és egymás mellé nyomdázzuk a mintákat a tésztára.
  4. Késsel vagy derelyevágóval elvágjuk a kekszek széleit és egy kiszedőlapát segítségével sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket.
  5. Előmelegített 160 fokos hőlégkeveréses sütőben 9-10 percig sütjük - hagyományos sütőben 180 fokon 9-10 percig. Világos maradjon a tészta!! Nem baj, ha puha még, miután kihűl, tökéletes lesz. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
  6. A megsült kekszeket 2-3 percig hagyjuk hűlni a tepsiben, mert ekkor még nagyon töredeznek. 

     

Jó étvágyat! 

Megjegyzések

  1. Hú, de klassz szemléltetése a készítésnek
    Köszönöm
    🙂

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen. :)
      Amíg a pici fiam aludt szerda délután, ezzel szórakoztam. :) Igazából ünnep előtti nagytakarításban vagyok (ablakpucolás és minden), de szerdán félbehagytam a takarítást, mert olyan keksz süthetnékem és ehetnékem volt. :)
      Most viszont még pár napig belehúzok a nagytakarításba, hogy utána már csak a mindennapi szokásos kis porszívózás és rendrakás maradjon. Pici gyerek mellett nem könnyű haladni...

      Törlés
  2. Kedves Gabriella. 😊 lehet ízesíteni fahéjjal vagy mézesfűszerkeverékkel? Vagy attól más lesz a tésztája?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyugodtan lehet ízesíteni őrölt fahéjjal és mézes fűszerkeverékkel - a tészta állaga ettől nem fog változni, csak az íze. :)
      Jó sütögetést kívánok! :)

      Törlés
  3. die HOLZFORMEN habe ich noch nie gesehen
    machen sehr schöne MUSTER...

    wünsche noch eine schöne WEIHNACHTSZEIT
    BIS bald die BIRGIT aus TIROL

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban