Toroskáposzta - Anyukám receptje szerint
Tipikus ősz végi és téli, laktató étel, melyet valószínű mindenki egy kicsit másképp készít, de a végeredmény ugyanaz: nagyon finom! Nagyobb mennyiségben érdemes elkészíteni, mert kitűnően fagyasztható. Mi soha semmilyen ételt nem szoktunk fagyasztani (mindent frissen készítve szeretünk elfogyasztani), de a toroskáposzta kivétel. Viszonylag nagy mennyiséget készítünk és családi adagokban lefagyasztjuk.
Gyerekkoromban nem igazán szerettem, mindig csak egy keveset ettem belőle -vagy inkább egyáltalán nem, de néhány éve kedvencemmé vált. Számomra hozzátartozik a karácsonyvárós időszakhoz is, mert Anyukám mindig az ünnep előtti hetekben készítette, készíti.
Hozzávalók:
3 kg savanyú káposzta
3 kg sertéslapocka
2 közepes fej vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt csemege fűszerpaprika
szárított majoránna ízlés szerint
só ízlés szerint
őrölt bors ízlés szerint
A PÖTTYÖS KÉZMŰVES KERÁMIÁK
3 kg savanyú káposzta
3 kg sertéslapocka
2 közepes fej vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt csemege fűszerpaprika
szárított majoránna ízlés szerint
só ízlés szerint
őrölt bors ízlés szerint
A PÖTTYÖS KÉZMŰVES KERÁMIÁK
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A savanyú káposztát jól átmossuk, majd feltesszük főni egy fazékban annyi vízzel, ami ellepi. Amikor felforrt, lassú lángon kb. 1 óráig főzzük.
- A húst megmossuk, felkockázzuk 2x2 cm-esekre (bár ez ízlésfüggő, ki mekkorára szereti), majd egy lábasban zsír nélkül feltesszük főni alacsony lángon. Nem szoktunk rátenni sem zsírt és a későbbiekben vizet sem, hiszen enged folyamatosan magából annyi vizet és zsírt, hogy az elég.
- Amikor a hús már engedett pici zsírt, akkor beletesszük a megmosott/megtisztított apróra vágott hagymát és belenyomjuk a fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és beletesszük az őrölt piros paprikát is. Néha kevergetve puhára főzzük a húst közepestől picit alacsonyabb lángon.
- Ha a hús elkészült, akkor a káposztát leszűrjük és hozzákeverjük a húshoz, jól összekeverjük és 1-2 percig főzzük még együtt kevergetve, de sokáig már nem!
- Friss kenyérrel fogyasztjuk. Aki szereti, tejföllel is eheti.
- A fennmaradó toroskáposztát kihűtjük és fagyasztható edényekben (vagy akár zacskóban) kis adagokban (amennyi a családnak egyszerre elegendő) lefagyasztjuk.
Jó étvágyat!
Nagyon jól néz ki! Jellemzően én is a téli időszakban készítek káposztás ételeket, imádom, mikor az illata belengi a konyhámat. És igen, felmelegítve még finomabb.
VálaszTörlésEz mar igen!meglessz fözve!
VálaszTörlésEn ugyan igy keszitem,csak a majoranna helyett őröltkömenymagot szórok rá!!
VálaszTörlésNem kis mennyiség
VálaszTörlésÉn a végén felpirítom,így még jobb.
VálaszTörlés