Toroskáposzta - Anyukám receptje szerint

Tipikus ősz végi és téli, laktató étel, melyet valószínű mindenki egy kicsit másképp készít, de a végeredmény ugyanaz: nagyon finom! Nagyobb mennyiségben érdemes elkészíteni, mert kitűnően fagyasztható. Mi soha semmilyen ételt nem szoktunk fagyasztani (mindent frissen készítve szeretünk elfogyasztani), de a toroskáposzta kivétel. Viszonylag nagy mennyiséget készítünk és családi adagokban lefagyasztjuk. 

Gyerekkoromban nem igazán szerettem, mindig csak egy keveset ettem belőle -vagy inkább egyáltalán nem, de néhány éve kedvencemmé vált. Számomra hozzátartozik a karácsonyvárós időszakhoz is, mert Anyukám mindig az ünnep előtti hetekben készítette, készíti. 




Hozzávalók:
3 kg savanyú káposzta
3 kg sertéslapocka 
2 közepes fej vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt csemege fűszerpaprika
szárított majoránna ízlés szerint
só ízlés szerint
őrölt bors ízlés szerint



A PÖTTYÖS KÉZMŰVES KERÁMIÁK
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:


Elkészítés:
  1. A savanyú káposztát jól átmossuk, majd feltesszük főni egy fazékban annyi vízzel, ami ellepi. Amikor felforrt, lassú lángon kb. 1 óráig főzzük.
  2. A húst megmossuk, felkockázzuk 2x2 cm-esekre (bár ez ízlésfüggő, ki mekkorára szereti), majd egy lábasban zsír nélkül feltesszük főni alacsony lángon. Nem szoktunk rátenni sem zsírt és a későbbiekben vizet sem, hiszen enged folyamatosan magából annyi vizet és zsírt, hogy az elég. 
  3. Amikor a hús már engedett pici zsírt, akkor beletesszük a megmosott/megtisztított apróra vágott hagymát és belenyomjuk a fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és beletesszük az őrölt piros paprikát is. Néha kevergetve puhára főzzük a húst közepestől picit alacsonyabb lángon.
  4. Ha a hús elkészült, akkor a káposztát leszűrjük és hozzákeverjük a húshoz, jól összekeverjük és 1-2 percig főzzük még együtt kevergetve, de sokáig már nem!
  5. Friss kenyérrel fogyasztjuk. Aki szereti, tejföllel is eheti.
  6. A fennmaradó toroskáposztát kihűtjük és fagyasztható edényekben (vagy akár zacskóban) kis adagokban (amennyi a családnak egyszerre elegendő) lefagyasztjuk. 
 
Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Nagyon jól néz ki! Jellemzően én is a téli időszakban készítek káposztás ételeket, imádom, mikor az illata belengi a konyhámat. És igen, felmelegítve még finomabb.

    VálaszTörlés
  2. Ez mar igen!meglessz fözve!

    VálaszTörlés
  3. En ugyan igy keszitem,csak a majoranna helyett őröltkömenymagot szórok rá!!

    VálaszTörlés
  4. Én a végén felpirítom,így még jobb.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban