2017. november 15., szerda

Porhanyós diós kiflik

Ezek az omlós, porhanyós kiflik csupán 4-5 hozzávalóval elkészíthetők tojás nélkül, tehát besorolható az olcsó kategóriába. Egyszerűsége miatt év közben is bármikor megsüthető, de a karácsony előtti időszakban semmiképp nem lehet kihagyni az apró, citromos-diós illatú finomságokat. 






Hozzávalók:
kb. 80-90 darabhoz
35 dkg finomliszt
15 dkg darált dió
10 dkg porcukor
1 nagy citrom reszelt héja (kezeletlen)
25 dkg vaj
(nálam 15 dkg vaj + 10 dkg zsír)

+ a hempergetéshez 2-3 dkg porcukor    


A pöttyös kézműves kerámiák megvásárolhatók a webáruházban az alábbi linken:

  
Elkészítés:
  1. A lisztet összekeverjük a darált dióval, porcukorral és a reszelt citromhéjjal, majd elmorzsoljuk a vajjal/zsírral - összegyúrjuk. Könnyen kezelhető tésztát kell kapnunk. Ha esetleg nem áll össze, adhatunk hozzá pici tejet vagy vizet. Vagy ha kicsit ragacsos, liszt hozzáadásával korrigáljuk.
  2. Egyforma kis gombócokat csináljunk a tésztából (kb. 80-90 darabot), így egyenlő méretűek lesznek a kiflik. A gombócokat a tenyerünkkel, ujjunkkal hengerré sodorjuk, melyet kis kifli alakúra igazítunk. (lásd az alsó képen)
  3. Sütőpapíros tepsire tesszük őket és előmelegített 170 fokos hőlégkeveréses sütőben 8-10 percig sütjük. Világosak maradjanak! Nem baj, ha puhának érezzük még, hűlés közben szilárdulni fog. De ha a csücskeik kezdenek enyhén barnulni, akkor már megsültek! Ne süssük túl, mert keserű lesz! (Hagyományos sütőben 190 fokon süssük 8-10 percig.)
  4. Sütés után 1-2 percig hagyjuk a tepsiben, ne mozgassuk, mert ilyenkor könnyen törnek. Viszont még melegen hempergessük meg őket a porcukorban.
  5. Jól záródó dobozban 3 hétig is tárolhatók! (Csak jól dugjuk el - még magunk elől is!) 
 
    

Jó étvágyat!
Péter J.: Süteményes könyv (Anyukám régi könyvéből) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése