Porhanyós diós kiflik (tojásmentes)

Ezek az omlós, porhanyós kiflik csupán 4-5 hozzávalóval elkészíthetők tojás nélkül, tehát besorolható a "takarékos" süti kategóriába. Egyszerűsége miatt év közben is bármikor megsüthető, de a karácsony előtti időszakban semmiképp nem lehet kihagyni az apró, citromos-diós illatú finomságokat. 






Hozzávalók:
kb. 80-90 darabhoz
35 dkg finomliszt
15 dkg darált dió
10 dkg porcukor
1 nagy citrom reszelt héja (kezeletlen)
25 dkg vaj
(nálam 15 dkg vaj + 10 dkg zsír)

+ a hempergetéshez 2-3 dkg porcukor    



M E G J E L E N T  A MÁSODIK KÖNYVEM!
Így most már két könyvem is megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:


  
Elkészítés:
  1. A lisztet összekeverjük a darált dióval, porcukorral és a reszelt citromhéjjal, majd elmorzsoljuk a vajjal/zsírral - összegyúrjuk. Könnyen kezelhető tésztát kell kapnunk. Ha esetleg nem áll össze, adhatunk hozzá pici tejet vagy vizet. Vagy ha kicsit ragacsos, liszt hozzáadásával korrigáljuk.
  2. Egyforma kis gombócokat csináljunk a tésztából (kb. 80-90 darabot), így egyenlő méretűek lesznek a kiflik. A gombócokat a tenyerünkkel, ujjunkkal hengerré sodorjuk, melyet kis kifli alakúra igazítunk. (lásd az alsó képen)
  3. Sütőpapíros tepsire tesszük őket és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 8-10 percig sütjük. Világosak maradjanak! Nem baj, ha puhának érezzük még, hűlés közben szilárdulni fog. De ha a csücskeik kezdenek enyhén barnulni, akkor már megsültek! Ne süssük túl, mert keserű lesz! (Hagyományos sütőben 190 fokon süssük 8-10 percig.)
  4. Sütés után 1-2 percig hagyjuk a tepsiben, ne mozgassuk, mert ilyenkor könnyen törnek. Viszont még melegen hempergessük meg őket a porcukorban.
  5. Jól záródó dobozban 3 hétig is tárolhatók! (Csak jól dugjuk el - még magunk elől is!) 

    

Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Nagyon jó recept. Az ilyen típusú tésztákat én is mindig részben zsírral gyúrom. Így porhanyósabb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a hozzászólást, örülök, hogy ízlik, tetszik.

      Törlés
  2. Szia. Dió helyett mehet mandula? Ès akkor a citrom kell vagy kihagyható? Köszönöm szépen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Dió helyett lehet nyugodtan mandula. A citromhéj elhagyható ebben az esetben.
      Jó sütést! :)

      Törlés
    2. Nagyon köszönöm a gyors válaszodat. Holnap megsütöm.

      Törlés
    3. A citromhéj. különleges ízt ad, minden apró sütibe teszek

      Törlés
  3. Èlesztő nem kell bele? Sütőpor semmi? Köszönöm szépen a választ 🙏

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban