Málnalekvár

Az egyik legegyszerűbb, gyors lekvár recept és annyira finom, hogy elmondani sem tudom - ezt inkább meg kellene kóstolni mindenkinek. 
Számomra most ez a legfinomabb lekvár! Aztán rögtön jön sorban a sárgabarack-, eper-, szilvalekvár is. 😋 Ezeket is minden évben elkészítem a kertben érő gyümölcsökből - az idén már van eperlekvárunk, 1 hét múlva következik a sárgabarack lekvár főzés is.





Hozzávalók:
ebből a mennyiségből kb. 6 db 3 dl-es üveggel lesz
3 kg málna
50 dkg cukor
 
Ha több vagy kevesebb málnából készítjük, a cukor mennyiségét arányosan elosztjuk a gyümölcs mennyiségével.


PÖTTYÖS KÉZMŰVES KERÁMIÁK
 és GYERMEK MINTÁS ÉTKÉSZLETEK

megvásárolhatók webáruházunkban az alábbi linkre kattintva: 👇
Elkészítés:
  1. Az üvegeket alaposan elmossuk forró vízben, megszárítjuk.
  2. A málnát is alaposan megmossuk egy szűrőben folyó vízben.
  3. Egy lábasba tesszük a cukorral együtt, közepes lángon felforraljuk kevergetve, majd alacsony lángon főzzük folyamatosan kevergetve kb. 30 percig. Attól függően, hogy mennyire szeretnénk hígabbra vagy sűrűbbre a lekvárt, lehet több vagy kevesebb ideig is főzni. 
  4. Majd kimerjük az üvegekbe, melyeket jó erősen lezárunk és fejjel lefelé fordítjuk 5 perce és száraz dunsztba helyezzük 1-2 napra. 
  5. Később a lekvárokat igyekezzünk hűvösebb helyen tárolni. A felbontott üveget pedig hűtőben tároljuk a teljes elhasználásig. 

Tipp:
A családom maggal együtt készítve szereti a málna lekvárt, számunkra így a természetes, ezért én nem szoktam átpasszírozni. De ha valaki mag nélkül szereti, akkor a megmosott gyümölcsöt szűrőn passzírozza át, mielőtt elkezdi főzni a lekvárt.




 
Jó étvágyat!   

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

  1. Csodásan néz ki és egy kis kóstolót elfogadnék belőle. Milán annyira megnőtt, gratulálok az iskolai eredményeihez. Jó munkát, sok erőt kívánok a nyári konyha építéséhez, nagyon jó ötlet, ott talán majd ki lehet bírni ezt az afrikai hőséget. Ha kész lesz, szívesen megnézném a végeredményt. Sajnos nincs saját málnám, de ezt a lekvárt kevesebb mennyiségből azért majd elkészítem én is.

    VálaszTörlés
  2. Jo napot☺ Nem kell bele tartósító?
    Köszönöm szépen a választ ☺

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Üdvözlet!
      Általában nem szoktam beletenni semmilyen tartósítót, mert ha alaposan el van tisztítva minden (málna, üvegek, üvegfedő stb., akkor nem fog megromlani a lekvár sem). De ha úgy biztonságosabban érzed, akkor nyugodtan tehetsz bele dzsemfix-et.
      Jó lekvárfőzést!

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban