Kakaós-narancsos legyezőkalács

A teteje picit ropogós, belül pihe-puha és foszlós, az alján pedig karamellizálódik a cukros kakaó... Az illata és az íze mennyei! Amikor langyosra hűlt, megkóstoltam és azon kaptam magam, hogy nem bírom abbahagyni, annyira finom! Ne hagyjátok ki a megsütését!
Amióta a pici fiam megszületett, nem nagyon sütöttem süteményeket, mert semmi szabadidőm  nincs, soha semmit nem érkezek befejezni - mindenbe belefogok és félbe kell hagyni. De most ez a természetes, imádok vele lenni! Karácsonyra is csak diós-mákos kalácsot és a pehelykönnyű burgonyás pogácsát sütöttem meg magunknak és a szüleimnek, szilveszterre pedig Anyukám sütött tejfölös pogácsát nekünk is, tehát egyáltalán nem vagyunk eltelve süteményekkel. Ezért amikor ma reggelre farkasordító hidegre ébredtünk itt az ország északkeleti részén (és holnap reggelre még a maitól is hidegebbet jósolnak), olyan "süthetnékem" volt egy finom télies ízvilágú kelt tésztát. Bíztam benne, hogy Zalán elnézegeti addig a színes játékait és zenélőkéit, melyekkel körbepakoltam a konyha-étkezőben lévő járókáját - amiben akkor szokott feküdni, amikor a konyhában tevékenykedem. 






Hozzávalók a tésztához:
30cmx11cm-es kalácsformához
40 dkg kelt tészta liszt vagy finomliszt
1,5 dkg élesztő
fél dl langyos víz
1 teáskanál kristálycukor
2 dl tejszín (minimum 30 %-os)
2 tojássárgája
2 evőkanál frissen facsart narancslé
2 csapott evőkanál porcukor

A töltelékhez:
10 dkg mazsola
fél narancs leve
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
8 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
2 kezeletlen narancs reszelt héja

+ a tetejére 1 tojásfehérje


A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linken:




Elkészítés:
1. A töltelékhez a fél narancs levét kifacsarjuk és a megmosott mazsolát beáztatjuk - a vajat kikeverjük a porcukorral, kakaóporral és a narancsok reszelt héjával, félre tesszük.
2. A tésztához az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben az 1 teáskanál kristálycukorral. Az átszitált lisztben elkeverjük a porcukrot, hozzáadjuk a tojássárgákat, tejszínt, narancslevet, majd a felfuttatott élesztővel bedagasztjuk a tésztát. Lágy, de nem ragacsos tésztát kapunk! Pici liszttel vagy langyos vízzel korrigálhatjuk az állagát. Letakarva duplájára kelesztjük (kb. 30-40 perc).
3. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk (kb. 30x45 cm-esre), melyet hosszában 3 egyenlő csíkra vágunk és egyenletesen megkenjük a kakaós töltelékkel, megszórjuk a lecsöpögtetett mazsolával. Majd minden csíkot felvágunk egyenlő négyzetekre. 
4. A kalács- vagy püspökkenyér formát sütőpapírral kibéleljük és a töltelékkel megkent négyzeteket sorban egymás mellé lazán beállítjuk a formába. Tetejét lekenjük a tojásfehérjével.
5. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 40 percig sütjük. A sütési idő első kb. 20 perce után, ha már szép barna a kalács teteje, alufóliával letakarjuk és úgy sütjük tovább még kb. 20 percig, hogy a teteje már ne barnuljon tovább, de belül szépen megsüljön a kalács. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
6. A megsült kalácsot még 10-15 percig a formában hagyjuk az alufóliával letakarva, majd kiborítjuk egy fatáblára, lehúzzuk róla a sütőpapírt és fogyaszthatjuk. 



 
Jó étvágyat!


Zalán első karácsonyfája :)
Milánnak ez már a hetedik - boldogan mutogatja a kis öcsinek :)  
    
      

Megjegyzések

  1. Gabicsek! Imádnám ezt a kalácsot is, de Milán meg a karifa olyan cuki, hogy inkább arról írok, nekem a ti karácsonyfátok mindig tetszik, semmi hülye divat, szürkefárafeketedísz meg hasonló megveszekedett baromságok, hanem igazi, rendes karácsonyfa. Színes, girlandos, angyalhajos, plafonigérős. Ahogy kell. Sose szokjatok le róla! Puszik, B.csek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi B.csek. :) Nem fogunk leszokni az ilyen karácsonyfáról, mert mi ilyen téren elég régimódiak vagyunk Gabival, szeretjük megtartani a hagyományokat. A díszeket 9 éve vettük, amikor beköltöztünk a házikónkba - azóta nem variálunk.
      Az Anyukámék fája még jobban tetszik, mert az Ő fájukon olyan díszek vannak, melyek még a tesómmal és velem egyidősek - imádom!
      Puszillak én is!

      Törlés
    2. Ez nem régimódi. Ez a normális. Puszik!!! B.csek

      Törlés
  2. Nagyon finomat sütöttél Zalánnal! :-) Boldog új évet kívánok Nektek!

    VálaszTörlés
  3. Isteni lett,mint minden recepted,amit eddig pròbältam! Köszönöm a receptet!!! és izgatottan värom a következöt! ☺😉 Üdv. Ausztriäbòl ☺

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy írtál a fiúkról is, hihetetlen, mennyire gyorsan nőnek! élvezd ki az együttléteket, amíg lehet, amíg hagyják :) Nálunk a kalácsok mindig gyorsan elfogynak, lenne itthon narancsom, rögtön nekiállnék megsütni ezt a legyezőset. Lett szalagos fánk helyette, egyelőre :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom lett, köszönöm a receptet. Narancsos holland kakaóport használtam hozzá, ez szerintem még finomabbá tette :)

    VálaszTörlés
  6. Szia. Azt szeretném kérdezni, hogy az összehajtott tésztát lefelé vagy felfelé kell a formába beletenni? Köszönöm a választ előre is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nincs hajtogatva a tészta! Nagyjából egyforma négyzetekre van vágva, megkenve a töltelékkel, majd egyesével beleállítottam ezeket a négyzetes lapokat a formába - egymás mellé állítgatva.
      Jó sütést! Abban biztos vagyok, hogy nagyon-nagyon fog ízleni! :)

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban