2016. április 2., szombat

Madárfészek

Omlós tészta, roppanós habcsók, meggylekvár és csokoládé... igaz, jól hangzik? Hát még mennyire finom!! A férjemnek nagy kedvence lett, nem győzte enni egyiket a másik után. :) Valóban nagyon finom, mutatós kis sütemény - az édes roppanós habcsókot olyan jól kiegészíti a darabos, savanyú meggylekvár. Tegyétek próbára - a vendégek és a család rajongani fognak érte! :)






Hozzávalók:
kb. 40 darabhoz
35 dkg finomliszt
15 dkg zsír
5 dkg porcukor
2 tojássárgája
fél csomag sütőpor (6 g)
1 citrom reszelt héja (bio)
1 csomag vaníliás cukor
2-3 evőkanál tejföl

A habhoz:
4 tojásfehérje
30 dkg porcukor

+ meggylekvár (vagy hasonló savanyú lekvár)
5 dkg étcsokoládé + 1 evőkanál olaj


A vintage stílusú pöttyös-virágmintás porcelán süteményes kínáló megtalálható a webáruházban
az alábbi linken:


Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a sütőporral, vaníliás cukorral és a porcukorral, elmorzsoljuk benne a zsírt, majd hozzáadjuk a tojást, citromhéjat, végül annyi tejfölt adunk hozzá, hogy egy könnyen kezelhető, jól nyújtható tésztát kapjunk. Jól összegyúrjuk, majd enyhén lisztezett felületen 5 mm vastagra kinyújtjuk és kb. 5-6 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle, melyeket sütőpapíros tepsire sorakoztatunk.
2. A tojásfehérjéket jó kemény habbá verjük, majd apránként hozzáadjuk a porcukrot, közben fél-fél percig verjük a kézi mixerrel vagy robotgéppel. (Ne adjuk hozzá egyszerre a porcukrot, csak apránként, így a végén szép fényes, szinte vágható habot kapunk.)
3. A habot csillagcsöves habzsákba töltjük és köröket nyomunk a tésztakorongokra (egy tésztakorongra két kört nyomunk egymásra, hogy szép magas legyen). Előmelegített 170 fokos sütőben alsó-felső sütésen (vagy hagyományos sütőben) kb. 14-15 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet. De maradjon fehér a hab! Amikor enyhén kezd barnulni és keménynek érezzük, akkor már jó, vegyük ki a sütőből!)
4. Minden habcsók közepére kanalazzunk ízlés szerint meggylekvárt. Majd gőz felett olvasszuk meg a csokoládét, keverjük simára az olajjal, töltsük egy zacskóba, melynek végére picike lyukat vágunk és csorgassuk a sütemény tetejére a csokoládét.





          
Jó étvágyat! 
 Csábító házi sütemények 5. 

11 megjegyzés:

  1. Életem eddigi egyetlen habcsókos próbálkozása csúfos kudarcba fulladt néhány évvel ezelőtt, úgyhogy csak csendben csodálom ezt a sütit, és azt mondogatom magamban, amit a többi posztodnál is szoktam, hogy "milyen ügyes vagy, Gabicsek"! :)) Puszik, B.csek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Aranyos vagy B.csek. :) De most újra próbálkozhatsz a receptem szerint... Ha mindent úgy csinálsz, ahogy írtam, egész biztos, hogy sikerülni fog.
      Puszillak én is "öreg barátnőm" :)))

      Törlés
  2. Finom, nem nehéz megcsinálni, bátran vállalhatják kezdők is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Örülök, hogy ízlik Fruzsina és köszönöm, hogy írtál.

      Törlés
    2. Sziastok hogy csináltátok nem lett kemény a hab pedig mindent ugy csináltam ahogy le van irva :(

      Törlés
    3. Ha pontosan a leírtak szerint készíted a habot, akkor sikerülnie kell!

      Törlés
  3. Kedves Gabriella! hogyan tároljam és mennyi ideig áll el? karácsonyra szeretném megsütni 1-2 héttel karácsony elött megsüthetem ? előre is köszönöm a válaszodat . :)

    VálaszTörlés