2015. november 18., szerda

Sajtos keksz

Ez a 20 perc alatt elkészíthető, 5-6 hozzávalós omlós keksz pillanatok alatt a kedvencünk lett! Sütés közben olyan fenséges illat lengte be a konyhát, még a kisfiamat is odacsalogatta a sütőhöz, aki épp mesét nézett a szobájában. :) Elég hamar elfogy, lehet, hogy érdemes dupla adaggal készíteni.




Hozzávalók:
kb. 50 darabhoz
15 dkg finomliszt
15 dkg szobahőmérsékletű vaj
12 reszelt trappista sajt
3 dkg reszelt füstölt sajt
1 tojás
2 kávéskanál só
1 púpos kávéskanál őrölt paprika

+ a tetejére 1 tojásfehérje
2 dkg reszelt füstölt sajt

Nagy választékban, sokféle figurával kapható gyermek kézműves kerámia étkészlet a webáruházban:




Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a sóval, őrölt paprikával, majd a reszelt sajtokkal - hozzáadjuk a tojást és a vajat és egy könnyen kezelhető tésztát gyúrunk. (Ha nagyon ragad, adunk hozzá még egy kis lisztet, de ne legyen kemény a tészta!)
2. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát kb. 4 mm vastagra és kiszúró formákkal kiszaggatjuk. (Kiszúró formák az alábbi linken találhatók kedvezményes áron: pottyosotthon.hu/kiszuroformak .) A lemaradt tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszaggatjuk.
3. A kekszeket sütőpapíros tepsire helyezzük, tetejüket lekenjük tojásfehérjével, megszórjuk pici reszelt füstölt sajttal és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 9 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet - hagyományos sütőben 200 fokon süssük kb. 9 percig.)

Tipp:
1. A tetejére a reszelt füstölt sajtból ne tegyünk sokat, csak néhány szálat szórjuk rá, így nagyon finom ropogós lesz a teteje, belül pedig omlós.
2. Ha a tésztát az összegyúrás után azonnal nyújtjuk, szaggatjuk, sütjük, akkor is nagyon finom, omlós kekszeket kapunk, de nekem közbe jött valami, csak 1 tepsivel érkeztem kisütni azonnal. Így a tészta felét folpackba csomagolva betettem a hűtőbe, melyet másnap reggel kivettem, jó fél órát állni hagytam a konyhapulton, aztán kinyújtottam, szaggattam, megsütöttem és annyira finom leveles, omlós tésztát kaptam, hogy csak néztem... :) Egyszóval aznap sütve és másnap sütve is ajánlom.




Jó étvágyat!

7 megjegyzés:

  1. Kedves Gabriella! Nagyon tetszik a sajtos keksz recepted,és én is megsütöm.Szeretnék kérni tőled olyan receptet,amit keksz pecséttel lehet készíteni. Nagyon sok finomságot sütöttem a receptjeidből.Várom válaszod. Előre is köszönöm.Üdv.Szabóné Julika.

    VálaszTörlés
  2. Ezt nekem is ki kel próbálni :-) Nagyon fincsi lehet, főleg füstölt sajttal, azt amúgy is nagyon szeretjük!
    Azt szeretném kérdezni, hogy valami kelesztő anyag nem kell bele, mondjuk szódabikarbóna? Köszi...

    VálaszTörlés
  3. Ó, de kis gusztikák, nagyon tetszik, hogy nem kell bele élesztő :)

    VálaszTörlés
  4. E recept alapján ma megsütöttem életem első sós sütijét. Én nem rajongok értük, az édesekért annál inkább, de most elcsábultam. Tényleg gyorsan fogy, épphogy sikerült menteni párat magamnak kóstolásra, a többire lecsapott a család. 😃 Köszönöm szépen a szuper receptet!

    VálaszTörlés
  5. Szia Gabriella! Megsütöttem a kekszedet, nagyon finom lett. Köszi :-)
    http://katalin-konyha.blogspot.hu/2015/12/sajtos-keksz.html

    VálaszTörlés
  6. Szia Gabi! Köszönöm ezt a fantasztikus receptet! Tutti hogy sűrűn elkészítjük majd a kislányommal!

    VálaszTörlés
  7. NAGYON ÖRÜLÖK, HOGY TETSZIK, ÍZLIK NEKTEK, KÖSZÖNÖM SZÉPEN, HOGY ÍRTATOK. :)

    VálaszTörlés