Mogyorókrémes csillag kalács

A mogyorókrémmel töltött kelt tészták imádni valók! Mint ahogy ez a hihetetlenül puha csillag formájú kalács is! Lehet, hogy hihetetlen, de a felét teljesen egyedül ettem meg, annyira ízlett. 😆
Az úgy történt, hogy hétfőn egész nap szakadt az eső... és szabadidőm ugyan nem volt, mert annyi mást kellett volna csinálni, de olyan nagy kedvem volt egy szép kalácsot sütni abban a szomorkás időben, hogy félre tettem minden teendőt amolyan Pató Pálosan, hogy "ej, ráérünk arra még" és kedvemre sütöttem. Bár a végén már egy kicsit kapkodtam, mert sietnem kellett az oviba a kisfiamért - ettől függetlenül elég szép kalács lett... szerintem. Aztán hazaértünk az óvodából, Milán rögtön megevett egy vékony szeletkét belőle jóízűen, én pedig a felét. Amikor este hazaért a férjem a munkahelyéről és meglátta a konyhapulton, célozgatva így felelt: "hű, milyen szép kalácsot sütöttél - már amennyire meg tudom állapítani a maradékból - ezek szerint finom is". 😊
Egyébként sütöttem már hasonlót régebben, de az nem lett ilyen szép - itt megtalálható




Hozzávalók:
45 dkg finomliszt átszitálva
kb. 1,8 dl langyos tej
2 tojássárgája
4 dkg friss élesztő
3 dkg puha vaj
7 dkg kristálycukor
1 csipet só

+ 150-200 g mogyorókrém

+ a tetejére 1 felvert tojás


A süteményes könyvem megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:





Elkészítés:
  1. Az élesztőt egy evőkanál cukorral felfuttatjuk a langyos tejben. A liszttel összekeverjük a maradék cukrot és a csipet sót, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk  a tojások sárgáját, majd a felfuttatott élesztős tejet és bedagasztjuk a tésztát. (Lehet dagasztógéppel is vagy a kenyérsütőgép dagasztó programjával.)  Letakarva 30 percig kelesztjük (a duplájára).
  2. Majd 4 egyforma részre gömbölyítjük a tésztát, melyeket kinyújtunk egyforma kör alakúra (kb. 3-4 mm vastagra). 
  3. Sütőpapíros tepsire helyezzük az egyik kört, megkenjük mogyorókrémmel. Erre ráhelyezzük a másik kört, megkenjük mogyorókrémmel. Jön rá a harmadik kör, ezt is megkenjük mogyorókrémmel, majd ráhelyezzük a negyedik tésztakört. A tészta közepére helyezünk egy poharat, melyet enyhén rányomunk, épphogy csak látszódjon a pohár talpnyoma a tésztán. Majd 16 egyforma cikkre vágjuk a tésztát úgy, hogy nem vágjuk be a cikkeket teljesen a tészta közepéig, csak a pohár kör nyomáig. Egy cikket megfogunk a bal kezünkbe, egy cikket a jobb kezünkbe és ellentétes irányba csavarjuk a cikkeket kétszer. Ugyanígy kettesével sorba haladunk, ellentétesen tekerünk minden cikket kétszer. (lásd a lenti fotón)
  4. Pihentetjük még a tésztát kb. 20 percig, majd a tetejét lekenjük a felvert a tojással, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben 15-17 perc alatt megsütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!) A tészta jó puha lesz, amikor kivesszük a sütőből, ez ne tévesszen meg minket, meg lesz sülve, ha látjuk, hogy már szép barna.






Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Fúúha, mennyei lehet :) Teljesen megértelek, hogy megetted a felét - bár én lehet az egészet betoltam volna egyedül :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) ...azért a felénél már éreztem, hogy tele vagyok.

      Törlés
  2. Nagyon szép lett, biztosan kipróbálom a receptet! Nemrég bukkantam rá a blogodra, de azóta is visszajárok, mert rengeteg szuper receptet találok itt, és a porcelánok is nagyon tetszenek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Petra, örülök, hogy tetszik a blogom.

      Törlés
  3. Szeretném megkérdezni, hogy kakaós töltelékkel is elkészíthető? Ill. kakaósan szeretném, mit kell hozzáadni, hogy krémes legyen a massza? Arra gondoltam, hogy főzök cukorra,l kakaóval, vajjal egy sűrűbb máz-szerűséget, majd hagyom hűlni és ezt kenem rá. Működhet ez? Köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Természetesen kakaós töltelékkel is lehet készíteni: a kakaópor, cukor, vaj hármasa tökéletes! Viszont nem kell felfőzni, elég csak ezt a három összetevőt jól összekeverni (persze a vaj legyen szobahőmérsékletű).

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban