Borzas Kata avagy Rücskös diós

Linzer jellegű omlós tészta, nagyon finom sárgabarack lekváros diós töltelékkel. Biztos sokan ismerik és szeretik ezt a süteményt. Nálam a gyakran készítendő kategóriába tartozik a gyorsan és könnyen elkészíthetősége miatt. ...és persze mert olyan finom!
Borzas túrós/Reszelt túrós változata is szerepel itt az oldalamon, melyet még 2011-ben osztottam meg. Ezt a diós variációt kb. 8 éve kaptam a nagynénémtől (Erzsi nénitől), most pedig még Anyukám régi süteményes könyvében is rábukkantam Rücskös tészta néven. Milyen vicces név! 😊Kedvencem ez a régi könyv! Mindig találok benne valamilyen finom régi, vagy akár számomra még új, nem ismert süteményt.




Hozzávalók a tésztához:
kb. 20x30 cm-es tepsihez
40 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor (6 g)
10 dkg kristálycukor
13 dkg zsír (vagy 15 dkg puha vaj)
2 tojássárgája
fél citrom reszelt héja és leve (kezeletlen)
1-1,5 dl tej

 A töltelékhez:
2 tojásfehérje
8 dkg porcukor
3 púpos evőkanál sárgabarack lekvár
15 dkg darált dió


S Ü T E M É N Y E S  K Ö N Y V E I M
és a pöttyös kézműves kerámiák

megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Elkészítés:
  1. A lisztet összekeverjük sütőporral, a cukorral és a megmosott/megtörölt citrom reszelt héjával,  elmorzsoljuk a zsírral, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a citrom levét és csak annyi tejet, hogy összeálljon a tészta - közepesen kemény legyen! Épp ezért a tejet adjuk hozzá utoljára és fokozatosan, mert nem biztos, hogy kell bele mind! Két egyforma részre osztjuk, fóliába csomagoljuk és betesszük a mélyhűtőbe 15 percre.
  2. A töltelékhez a tojások fehérjét félig felverjük, hozzáadjuk a porcukrot, mellyel kemény habbá verjük. Belekeverjük a darált diót és a sárgabarack lekvárt is óvatosan.
  3. A tepsit pici zsírral/vajjal kikenjük, liszttel meghintjük, majd kivesszük a mélyhűtőből az egyik tésztát és egyenletesen belereszeljük a tepsibe egy nagy lyukú reszelőn. Erre rásimítjuk a diós tölteléket, majd kivesszük a mélyhűtőből a tészta másik felét is, melyet szintén egyenletesen ráreszelünk a töltelékre.
  4. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.) Hagyományos sütőben is süthető.
  5. Amikor megsült, legalább fél óráig hagyjuk hűlni, hogy picit összeálljon/szilárduljon a töltelék, majd szeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.

A nagynénémtől kapott kézzel írott recept

 
        
Jó étvágyat!

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

  1. Nagyon tetszik ez a recept, szeretném holnap elkészíteni.
    Azt szeretném kérdezni hogy meddig áll el? Hétfőre is szükségem lenne még 1-2 szeletre :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Orsi!
      Örülök, hogy tetszik, érdemes megsütnöd, mert nagyon-nagyon finom és igazán egyszerű elkészíteni is.
      Mivel linzer alapú süteményről van szó, azt vettem észre, hogy aznap is nagyon finom, de szerintem másnap a legfinomabb, úgyhogy nyugodtan elkészítheted ma... Fogyasztani tökéletes ma is és holnap is. :)
      Jó sütést kívánok!
      Gabriella

      Törlés
    2. Nagyon köszönöm!!!
      Mindenképpen nekilátok ma :)

      Törlés
  2. Gabicsek! Ez a süti nálam ott ül a dobogón a zserbó-kókuszkocka-reszeltdiós szentháromságban :) Puszik! B.csek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper hármas! Nekem is kedvencem mindegyik!!
      Örülök, hogy hallok rólad... :o)
      Puszillak én is B.csek!

      Törlés
  3. Csodásan néz ki! :) Jöhet néhány szelet! :)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Gabriella!

    Nagy öröm látnom ezt a receptet itt az oldalán. A lefotózott receptkönyv nekünk is meg van, de sajnos hiányzik az eleje és a vége is, és hiába próbáltam kideríteni mi a címe, sehol nem találtam másik példányt. Megmondaná nekem kérem? Köszönöm szépen!

    Várjuk a további finom recepteket! :)

    Üdvözlettel,
    Tünde

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Tünde!
      Mint ahogy a képeken is látszik, sajnos az én, illetve Anyukám könyvének sincs meg a borítója (sem az elején, sem a hátulján), emiatt hiányzik az elejéről is 1-2 lap és szerintem a végéről a tartalomjegyzékből is. Viszont emlékszem nagyjából a borítójára gyerekkoromból, mert Anyukám néhány süteményt gyakran készített belőle - olyankor mindig ott voltam mellette, néztem, ahogy készíti és nézegettem a könyv borítóján a finom süteményeket. Egyszerűen csak annyi volt ráírva, hogy "Süteményes könyv".

      Jövök még sok-sok klassz recepttel folyamatosan... :)
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  5. Jé ez a süteményes könyv nekünk is megvan és naná, hogy szeretem. Ó de megennék egy szeletkével a vasárnapi ebéd után...

    VálaszTörlés
  6. Gratulálok Gabriella!-valóban nagyon-nagyon finom sütemény.
    Gyakran készítem, mert nálunk is közel 40 éve a " slágerlista " élén áll.
    Ha segíthetek a könyvvel kapcsolatban,mivel nekem is meg van...Süteményeskönyv / 800 recept a címe.
    Páter Jánosné gyűjtése és 1987-ben jelent meg.
    Üdvözlettel Katica néni

    VálaszTörlés
  7. Kedves Gabriella!
    Érdeklődöm, hogy nincs ehhez hasonló meggyes változatban is? Vagy pedig ez az alaptészta meggyes töltelékkel is jó szerinted?
    Köszönöm a választ: Piros

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Piros!
      Ehhez az alaptésztához nyugodtan tehetsz meggyes tölteléket. Vagy van egy nagyon finom meggyes pite receptem: az alábbi linket másold be a keresőbe és feljön a receptem. Nagyon finom az is!
      Kellemes sütögetést kívánok!
      Üdv.: Gabriella

      http://gabicsek.blogspot.hu/2012/02/meggyes-pite.html

      Törlés
  8. Én nagyon sokszor sütöm ,Anyukám kedvenc receptje volt. Nálunk is mindenki imádja!

    VálaszTörlés
  9. Elkészítettem! Kisebb nagyobb változásokkal 😁
    Kiderült hogy nincs a tojásfehérje amivel készíteni akartam ezt a sütit, úgyhogy gyors improvizáció kellett a tölteléknek... 500g nektarin dzsemhez adtam 100g diót és 200g darált kekszet az lett a töltelék, a maradék 50g diót a tészta másik feléhez gyúrtam és rareszeltem a kalács tetejére.
    Finom lett!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban