Hajtogatott sajtos-túrós pogácsa

Imádom az ilyen könnyű tésztájú, kívül ropogós, belül puha, leveles jellegű, csupa sajtos pogácsákat! Ráadásul jól lehet csomagolni iskolába, munkahelyre és itthon is rá lehet járni, bekapni egyet-kettőt - esetleg inni hozzá egy bögre tejet. 
A kisfiam és Apukám nagyon nagy pogácsa rajongók, ezért amikor megláttam a hűtőben a doboz túrót - ami szerintem néhány napja arra várt, hogy ne feledkezzek el róla sem - arra gondoltam, hogy most nem édes süteményt készítek a túróból, hanem pogácsát, mert valamelyik nap a kis szőke hercegem ezt emlegette. 
Van a blogomon többféle túrós pogácsa is: túrós-sajtos pogácsasonkás-túrós pogácsa és jó szívvel ajánlom Nektek mindegyiket, mert egyik finomabb, mint a másik, de ez... nagyon-nagyon finom!



A szépséges, fényes festésű pöttyös kézműves kerámiák megvásárolhatók a webáruházban is az alábbi linken:


Hozzávalók:
kb. 40-42 db pogácsához
50 dkg finom liszt átszitálva
fél dl langyos tej (50 ml)
4 dkg friss élesztő
1 tojás
10 dkg reszelt trappista sajt
25 dkg túró
1,5 dl tejföl
kb. 10-12 dkg szoba-hőmérsékletű vaj (esetleg margarin)
2 teáskanál só (vagy ízlés szerint)

A hajtogatáshoz:
kb. 15 dkg reszelt trappista sajt

+ 1 felvert tojás a tetejére a kenéshez
5 dkg reszelt sajt



Elkészítés:
  1. A tejben simára keverjük az élesztőt (nem kell felfuttatni).  A lisztben elkeverjük a sót, összekeverjük a túróval és reszelt sajttal, elmorzsoljuk benne a puha vajat, hozzáadjuk a tojást és a tejfölt, végül az élesztős tejet és összegyúrjuk a tésztát. Lágy tészta legyen, de ne legyen ragacsos! Ha esetleg úgy érezzük, adhatunk még hozzá 1-2 evőkanál lisztet.
  2. Összegyúrás után enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát téglalap alakúra (max. 1 cm vastagra), egyenletesen szétszórjuk rajta a reszelt sajt felét, majd a képen látható módon hajtogatjuk: vagyis az egyik szélét ráhajtjuk a tészta 2/3-ra, majd erre rá a másik szélét is, aztán kettéhajtjuk.

        
  1. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk a tésztát, hogy ne száradjon ki és 30 percig pihentetjük.
  2. Majd ismét kinyújtjuk téglalap alakúra, megszórjuk a reszelt sajt másik felével, megismételjük a hajtogatást és 30 percre letakarjuk.
  3. Végül kinyújtjuk kb. 1,5-2 cm magasra (ne lapítsuk nagyon le), becsíkozzuk/rácsozzuk a tetejét és egyenletes kockákra/négyzetekre vágjuk (pogácsaszaggatót is lehet használni, de én most nem akartam, hogy maradjon le tészta, melyet ismét össze kell gyúrni és nyújtani, szaggatni - egyszerűbb volt most  négyzetekre vágni). 
  4. Sütőpapíros vagy enyhén vajazott/lisztezett tepsire rakjuk, a tetejét lekenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. ( A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, a hagyományos sütőben 200 fokos süssük.)





Jó étvágyat!
  

Megjegyzések

  1. A túrót mikor kell hozzáadni?





    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gizike, a túrót a reszelt sajttal együtt adom hozzá - elmorzsolom együtt a liszttel...

      Törlés
  2. Lechs-Schoblocher Emőke2015. szeptember 27. 9:47

    Kedves Gabi! Elkészítettem a pogácsát és valami mennyei lett! A legpuhább, legropogósabb és másnap is isteni volt! Köszönöm a receptet! ☺��

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Emőke!
      De szuper, hogy már el is készítetted és ennyire ízlik Neked/Nektek is! :) Köszönöm, hogy megírtad...
      Üdv.:
      Gabi

      Törlés
    2. Nagyon szívesen, nagyon szeretjük a receptjeidet! ☺
      Egy plusz tipp: sütés előtti állapotra előkészítve sütőpapíros tálcára tettem és betettem a fagyasztónk fiókjába a pogácsákat. Kb.fél óra múlva fagyott állapotban simítózáras zacskóba tettem vissza a fagyóba, így egyenként fagyasztott házi pogink lett. ☺
      Sütés előtt (mikor bekapcsolom a sütőt) tepsire teszem és a receptedben leírtak szerint megsütöm. Hétközben, vagy váratlan vendég betoppanásakor is friss, gyors pogácsát ehetünk. 😚

      Törlés
  3. Szia Gabriella.
    Köszönöm a receptet.Soha nem tudtam pogácsát sütni...a család viszont nagyon szereti..Ezért ma megpróbáltam a recepted szerint és nagyon fincsi lett.A 6 éves kislányom szó szerint azt mondta,hogy " Anya ez isteni finom."
    Biztos vagyok benne ,hogy a többi receptjeidet is ki fogom próbálni.
    Mégegyszer köszönöm:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Nagy öröm számomra, hogy elkészítetted és a receptem által sikerélményed van. Külön öröm, hogy a kicsi lányodnak is ennyire ízlik. :) Köszönöm szépen, hogy megírtad, jó érzés olvasni.
      Minden receptet igyekszem pontosan, precízen leírni lépésről-lépésre úgy, ahogy készítem, hogy mindenkinek úgy sikerüljenek, ahogy nekem és ahogy a képeimen is látszanak. Ezért bátran merem Neked ajánlani a többi receptemet is - válogass kedvedre - biztos lesz még olyan, ami megtetszik. :)
      Kellemes nézelődést kívánok és jó sütést!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés
  4. Szia Gabi! Nagyon finom lett a pogi.én úgy készítettem hogy a tetejét megkentem fokhagymás olajjal szórtam rá oregánót és utána a sajt így is nagyon jó lett. Köszi a receptet. Üdv Niki

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Niki!
      Hűha, ez nagyon jól hangzik, köszi. :)
      További jó sütögetést kívánok!
      Gabi

      Törlés
  5. Szia Gabi. Március 31-én elhatároztam, hogy másnap pogácsát sütök. Találtam is nálad egy jó kis receptet, de még aznap este eltörött a kezem, úgyhogy elmaradt a pogácsasütés. Egy hónapot kellett várnom, az eredetileg kinézett receptet nem találtam meg, úgyhogy megsütöttem ezt. Egy kézzel gyúrtam, nyújtottam - érdekes volt. :) De! életemben nem ettem ilyen finom pogit (lehet, nem is lett volna ilyen jó, ha mind a két kezemet tudom használni). Köszönöm a receptet. Klau

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Klau!
      Gyors gyógyulást kívánok Neked!
      Nagyon ügyes vagy!! Egy kézzel pogácsa tésztát gyúrni és nyújtani... nem semmi. Örömmel olvasom, hogy ennyire jól sikerült és ízlett. Köszönöm, hogy megírtad. Ezt a pogácsát én is imádom, valóban nagyon-nagyon finom! Szívesen a receptet.
      További kellemes időtöltést, nézelődést kívánok Neked a blogon és jó sütögetést!

      Törlés
  6. Nagyon finom.Az egész csalàdnak nagyon izlett.Köszönöm a receptor.

    VálaszTörlés
  7. Elkészítettem, szuper lett, viszem a szilveszteri buliba! ;) KÖszönöm a jó receptet ! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szívesen Csilla, örülök, hogy ennyire ízlik.

      Törlés
  8. Édesanyámnak volt egy túrós pogácsa receptje, fejből tudta, mi kell bele. Ezt a titkot (is) magával vitte. Sajtot nem tett bele, de hasonlóan puha, isteni volt. Én már sokféle pogácsát sütöttem, de ilyen finomat még soha! Köszönet a receptért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen Zsuzsa. Örülök, hogy kipróbáltad ezt a receptet és ennyire ízlik Neked is. Köszönöm, hogy írtál.

      Törlés
    2. Mindenkinek izlik, aki olyan szerencsés, hogy megkóstolhatja :-D

      Törlés
  9. Eddig a krumplis pogit sütöttem suliba és oviba is, de ezentúl ezt fogom, mert nagyon finom! Köszönet érte! Zsuzska

    VálaszTörlés
  10. Isteni a pogácsa ,én már többszőr készítettem sőt már lakodalomba is sütötték ! Jó lenne minél több ilyen recept !
    Köszönöm ,hogy cagytok ! Lizabet

    VálaszTörlés
  11. Kedves Gabriella! Instant élesztővel is működik vajon a recept?! Válaszát előre is köszönöm! Szép napot :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban