2015. január 29., csütörtök

Túrógombóc

Jaj, imádom a túrógombócot! Igazán egyszerű finomság. Szilveszterkor az egyik kedves blogolvasó (Julianna) kért tőlem túrógombóc receptet és azóta is ezen járt az eszem, hogy olyan régen ettem én is, ideje lenne ismét elkészíteni. :) Mivel nem szerepel még a blogon ez a recept, gyorsan pótolom, hiszen ez a kedvenc túrógombóc receptem. Nem kemények a gombócok, nem is lágyak... pont olyan, amilyennek lennie kell. Ha eddig nem találtátok meg a megfelelőt, akkor ezt feltétlenül próbáljátok ki, tuti siker lesz.






Hozzávalók:
kb. 22-24 gombóchoz
50 dkg tehéntúró
4 tojás
2 dl búzadara
1 csipet só
2 evőkanál porcukor
1 kisebb citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)

A hempergetéshez:  
10 dkg zsemlemorzsa
4 dkg zsír (vagy 3 evőkanál olaj)
1 púpos evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint)


Kézműves kerámia gyermek étkészletek 24 mintával kaphatók a webáruházban az alábbi linken:
Pöttyös Otthon - www.pottyosotthon.hu





Elkészítés:
1. Az áttört túrót összekeverjük a tojások sárgájával, a búzadarával, a csipet sóval, a porcukorral és a reszelt citromhéjjal egy tálban, hozzáadjuk a tojások keménnyé vert habját is, majd letakarva minimum fél napig állni hagyjuk a hűtőben. (Én este szoktam összeállítani, éjszakára beteszem a hűtőbe és másnap főzöm meg.)
2. A pirított zsemlemorzsához a zsírt/olajat felforrósítjuk egy serpenyőben, majd kisebbre vesszük a lángot a serpenyő alatt, beletesszük a zsemlemorzsát és folyamatosan kevergetve megpirítjuk. Elzárjuk alatta a lángot és ekkor keverjük bele a porcukrot. 
3. A túrós masszából vizes kézzel gombócokat formázunk (én kb. 4 cm átmérőjű gombócokat szoktam készíteni). Közben egy fazékban vizet forralunk és a lobogó vízben 6 percig főzzük a gombócokat. Majd a leszűrt/lecsepegtetett gombócot a pirított zsemlemorzsába meghempergetjük.   

Tipp:
Ha elég időt hagyunk arra, hogy a búzadara megszívja magát, akkor sosem fő szét a gombóc (én ezért szoktam 1 éjszakára a hűtőbe tenni).
Tálalhatjuk úgy is, hogy csak porcukorral meghintjük a gombócok tetejét, de kínálhatjuk tejfölmártással is: ehhez 2-3 dl tejfölt összekeverünk ízlés szerinti porcukorral.






Jó étvágyat!
 

13 megjegyzés:

  1. Fincsi lehet! Szeretem a túrógombócot édes tejföllel és fahéjjal :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Édes tejföllel én is, de fahéjjal még nem próbáltam... sőt, nem is hallottam... De biztos finom úgy is. :)

      Törlés
  2. Én is ezzel a recepttel készítem, annyi különbséggel, hogy a tojásokat egészben teszem bele /majd kipróbálom a tied szerint is), s ami más, teszek a közepébe félbevágott sárgabarackot, Télen befőtt, szezonkor pedig cukrozott fahéjazottat, Beleforgatni pedig pirított, cukrozott grízbe forgatom,(én ebbe forgatom a sima gombócokat is, ezt anyósomtól tanultam), s cukrozott tejföllel öntöm le,
    Minden gombócot vízbe mártott kézzel formázok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is vizes kézzel formázom mindig, szerepel is a receptben.
      A túrógombócba eddig még nem raktam barackot, csak a burgonyás gombócba, de legközelebb kipróbálom. Köszönöm az ötletet.

      Törlés
  3. Ezzel a méhecskés tálkával a gyerekkoromat juttatja eszembe, a mamámnál mindig ilyen figurás tálakból ettem. Volt egy mondásunk is erre a "gombóc, be' nyolc" - szerintem remekül szemlélteti a hozzáállásom :))

    VálaszTörlés
  4. Amikor a zsírban megpirult a zsemlemorzsa és elzártam alatta a lángot, teszek bele egy darabka vajat is. Nagyon finom ízű így a morzsa. Porcukrot eddig még nem tettem bele, de most majd kipróbálom. Az a jó, hogy tudunk egymástól ilyen apró trükköket tanulni, amivel még finomabbak lesznek az ételek. Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Éva, ez a vaj dolog nagyon jól hangzik - legközelebb egész biztos így készítem.

      Törlés
  5. Ez nagyon jol hangzik, ki fogom probalni.
    Van szilvas goboc recepted is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, készítsd csak el bátran, ízleni fog nagyon. :)
      Igen, van szilvás gombóc receptem is - az oldalon felül az "összes receptem" menüre kattintva az "sz" betű alatt megtalálod.

      Törlés
  6. A tökéletes arányú túrógombóc! Milyen jó ötlet a porcukor a morzsába!!!
    Nagyon finom lett ès ezzel a recepttel a formázással sem volt gond! Mind szép gömb alakú lett. A régi receptemnél sosem lehetett ilyet készíteni!
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szuper, örömmel olvasom, amiket írtál. :)
      Szívesen a receptet.

      Törlés
  7. Gabika! Ma összedobom,holnap elkészítem.A te receptjeidben bízok.Sokat próbaltam már , hát nem volt mindig sikeres a végeredmény .

    VálaszTörlés