2015. január 22., csütörtök

Csokoládéval töltött burgonyafánk - muffinformában sütve

Még decemberben láttam az újságban, és már akkor tudtam, hogy ki fogom próbálni, mert szeretek mindent a sütőben megsütni, amit csak lehet. Egyrészt sokkal kényelmesebb így + a zsiradék is kevesebb, és a lakásban sem terjeng a sült olaj szaga. Persze a szalagos fánk verhetetlen, de ha a leírásnak megfelelően készítjük el ezt a kis burgonyafánkot, akkor nagyon finom tud lenni ez is. A tésztája a krumplinak köszönhetően könnyed, sütés közben isteni vajas-narancsos illat lengi be a konyhát - a csokoládé töltelékkel pedig még jobban tudjuk fokozni az élvezeteket. 
(Milán sok csoki mikulást kapott decemberben, muszáj elhasználni a süteményekhez. :)






Hozzávalók:
(24 db kis fánkhoz)
kb. 30 dkg főtt, áttört burgonya
3 dkg friss élesztő (vagy 1 evőkanál szárított élesztő)
1,5 dl langyos tej
10 dkg porcukor
25 dkg finomliszt átszitálva
csipet só
1 narancs reszelt héja (ha lehet, kezeletlen narancs)

10 dkg tej- vagy étcsokoládé

kb. 4 dkg vaj a forma kikenéséhez


A narancssárga-fehér pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók és megvásárolhatók 
a webáruházban is: www.pottyosotthon.hu

      

Elkészítés:
1. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Az átszitált lisztet összekeverjük a porcukorral, a csipet sóval, a reszelt narancshéjjal és az áttört, főtt burgonyával. Majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt a tejjel és tésztát dagasztunk - elég lágy tésztát kapunk, melyet letakarunk és duplájára kelesztjük.
2. Egy 12 lyukú kisebb muffinsütő formát egyenletesen kikenünk a vajjal, és a tésztából 1-1 púpos teáskanálnyit teszünk a kis mélyedésekbe (ne tegyünk többet a formába, hogy könnyen és szépen át tudjon majd sülni, ezáltal marad könnyű a tésztája - a kanalat érdemes lisztbe mártani mindig, hogy ne ragadjon bele a tészta). 
Mindegyik tésztára teszünk egy-egy darab csokit, majd a tetejére ismét kanalazunk egy teáskanálnyi tésztamasszát. 
3. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15-20 percig sütjük. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)
4. Ha megsült az első adag, kivesszük a fánkokat egy fa deszkára hűlni, és a tészta másik felével is megismételjük ugyanígy a sütést. 
5. Még langyosan megszórjuk porcukorral a fánkocskák tetejét és tálaljuk.

Tipp: A fánkokat természetesen forró olajban, serpenyőben is meg lehet sütni.




Jó étvágyat!

Forrás: Nők lapja konyha, Mautner Zsófia receptje szerint

12 megjegyzés:

  1. Fincsi lehet a fánk, tetszik, hogy muffinformában sütötted :)

    VálaszTörlés
  2. Szépen meghíztak, biztosan finomak voltak :-)
    Nekem nem ismerős ilyen fánk, úgyhogy szívesen megkóstoltam volna :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én pedig szívesen megkínáltalak volna Katalin - csak ne laknál annyira messze... :)

      Törlés
  3. Nagyon rafinált... Levettem egyet képzeletben... :o) Finom!

    VálaszTörlés
  4. Ez micsoda ötlet :) Nagyon jópofa és most jöttem csak rá, milyen régen jártam blogokon (beleértve a sajátomat is). Nálunk is fánk volt ma, ez az egyetlen jó dolog ebben a hideg év elejében.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, én is nagyon ritkán jöttem a saját blogomra mostanában. ...és sajnos még ettől is ritkábban néztem be más blogokra is, pedig szeretek a kedvenceimnél nézelődni, de mostanában nagyon nem volt időm.
      De azért örülök, hogy hozzám most benéztél. :)

      Törlés
  5. Jó lenne látni a belsejét. Megmutatod?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos már nem tudom megmutatni, mert 2 héttel ezelőtt készültek ezek a finomságok és 1 héttel ezelőtt kerültek fel a blogra. Ha legközelebb készítek - és nem felejtem el - akkor teszek fel képet a belsejéről is.

      Törlés
  6. Nekem is nagyon tetszik a sütőben sült fánk ötlete! Főleg, hogy még krumplis is!

    VálaszTörlés