2014. december 21., vasárnap

Expressz mákos bejgli

Hoztam egy nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető bejgli receptet azok számára, akiknek az ünnep előtti 1-2 napon kevés idejük van a sütésre. Én most ebbe a kategóriába tartozom - az idén különösen el vagyok maradva mindennel, ezért a gyors, egyszerű, nagyon finom sütiket és ételeket készítem el. :) 
Ez a bejgli kb. 1 óra alatt elkészíthető, nagyon finom omlós a tésztája... olyan igazi bejglis, ezáltal nem csak a tapasztalt, de a kezdő háziasszonyok kedvence is lehet. A tölteléket ízlés szerint variálhatjuk (diós, lekváros, gesztenyés, marcipános... ki melyiket szereti). Próbáljátok ki, garantálom, hogy odalesztek érte. :)




Hozzávalók a tésztához:
(1 rúdhoz)
15 dkg szobahőmérsékletű vaj
10 dkg szobahőmérsékletű zsír 
25 dkg túró
30 dkg finomliszt
1 csipet só
2 evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint)
fél teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna

A töltelékhez:
15 dkg darált mák
12 dkg cukor (vagy ízlés szerint)
1,5 dl tej
3 dkg búzadara
5 dkg mazsola (elhagyható, aki nem szereti
fél citrom reszelt héja (bio citrom)
2 kisebb alma (megtisztítva, meghámozva, lereszelve)

A tetejére:
1 kisebb tojás sárgája
1 teáskanál tej 

A pöttyös kézműves kerámia termékek megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken: 
Pöttyös Otthon - pottyosotthon.hu





Elkészítés:
1. A töltelékhez a tejet felforraljuk a cukorral (közben elkeverjük benne a cukrot). Amikor felforrt a tej, lentebb vesszük a lángot alatta és hozzáadjuk a búzadarát, mellyel 1-2 percig főzzük (nem kell teljesen megfőzni a darát, csak alacsony lángon 1-2 percig, közben kevergetjük). Elzárjuk alatta a lángot, hozzáadjuk a darált mákot, a mazsolát és a reszelt citromhéjat - összekeverjük. 
A nagy lyukú reszelőn lereszelt almát is belekeverjük a töltelékbe (ha túl sok leve van az almának, akkor picit nyomkodjuk ki - nem kell teljesen szárazra, de azért ne tocsogjon tőle nagyon a töltelék). Félretesszük hűlni.
2. A tésztához egy tálban mixerrel krémesre dolgozzuk a puha vajat, puha zsírt, túrót. Adunk hozzá egy csipet sót, majd hozzászitáljuk a porcukorral, szódabikarbónával és sütőporral elkevert lisztet. Ezután kézzel összegyúrjuk a tésztát, majd lisztezett felületen 4-5 mm vastag téglalapra kinyújtunk.
3. Egyenletesen eloszlatjuk rajta a tölteléket (a széleinél 1-2 cm-t hagyjunk szabadon). Felcsavarjuk a tésztát (a hajtás alulra kerüljön, hogy ne nyíljon szét sütés közben).
4. Sütőpapíros tepsire helyezzük, tetejét lekenjük a tojássárgája+tej keverékével, fogpiszkálóval megszurkáljuk jó mélyen a tetejét és oldalát is néhány helyen, hogy sütés közben távozni tudjon a gőz, és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet)
5. Szeletelve kínáljuk. (aznap is nagyon finom, de szerintem másnap még finomabb)

Tipp:  A tészta összeállításánál a vaj és a zsír szobahőmérsékletű legyen! Ez azért fontos, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk - ha nyújtás közben picit repedezik a széle, nem baj, hiszen omlós tésztáról van szó, de azért könnyen kezelhető legyen!



Jó étvágyat!

24 megjegyzés:

  1. Szépek lettek! Nálunk is elkészült már, hagyományos :-) Egy része ment a mélyhűtőbe már. Nagyon jól lehet fagyasztani, így előbb is el lehet készíteni, és akkor kivenni, amikor szükség van rá :-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek lettek és tetszik, hogy viszonylag gyorsan elkészíthető, úgyhogy viszem is a receptet! :)

    VálaszTörlés
  3. Minek a túró a tésztájába?Ha kimarad az baj

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem ehhez a süteményhez kell a túró, mert attól lesz puhább a tészta.

      Törlés
    2. Ja, egyébként amikor elkészül a bejgli, abszolút nem lehet érezni benne a túrót.

      Törlés
    3. Igen! A turotol lesz puha es sokaig nem szarad ki. Ezt a villamgyors kakaoscsiga receptbol tudom amit Gabi legalabb masfel eve tett fel es nalunk havonta egyszer keszul! Annak a tesztajaba is kell turo.

      Törlés
  4. Kedves Gabriella!
    Mindent a leírtak szerint mértem,csináltam...de sajnos nagyon szét repedtek(az az igazság már a nyers tészta is repedt,szakadt)!
    Szóval nekem nem olyan lett,mint neked itt a képeken :( Viszont a töltelék az nagyon finom!!! :)
    Mit ronthattam el??Kérlek segíts ! :( :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Betti!
      Ezek szerint akkor neked túl omlós lett a tészta? Lehet, hogy hideg vajjal és hideg zsírral készítetted? Esetleg akkor fordulhat elő, hogy ennyire reped a tészta, ha hideg a vaj... Érdemes szobahőmérsékletű vajjal és zsírral dolgozni ennél a tésztánál - ezt írtam is a recept hozzávalóknál, mert így nem lesz túl omlós és kezelhető a tészta.
      Viszont örülök, hogy ízlik a töltelék - ez saját találmány, imádom ezt a mákos tölteléket!:)

      Törlés
  5. Kedves Gabriella!
    A töltelék lehet darált dió is igaz? És akkor pont ugyanígy kell elkészíteni, mint a mákosat, ezekkel a hozzávalókkal?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ha diósan szeretnéd, készítheted ugyanígy a tölteléket, csak mák helyett dióval.

      Törlés
  6. Válaszok
    1. Kedves Rózsika!
      Mielőtt betesszük sütni a bejglit, az oldalát és a tetejét néhány helyen jó mélyen megszurkáljuk egy hústűvel (vagy fogpiszkálóval), így sütés közben tud távozni a gőz és nem fog megrepedni.

      Törlés
  7. Szeretném kérdezni hogy a diósba is kell az alma?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha szeretitek az almát, akkor tedd bele, mert nagyon finom úgy a diós töltelék is. De ki is hagyhatod... ahogy Nektek ízlik.

      Törlés
  8. Vaj helyett margarin is használható?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Készíthető margarinnal is nyugodtan, de vajjal szerintem finomabb...

      Törlés
    2. Miért kell a tésztájába túró?

      Törlés
    3. A túrótól nem lesz száraz a tészta, de nem érződik rajta a túró egyébként.

      Törlés
  9. A zsírt lehet valamivel helyettesíteni?

    VálaszTörlés
  10. Szia! Elkeszitettem ma, de sajnos az en tesztam nagyon lagy volt, felvett meg 10 kanal lisztet. Meg igy is lagyabb volt mint ahogy nalad latom a kepen. Sikerult kinyujtani, de nem birtam eleg szorosan feltekerni. Nem tudom neked milyen turod volt. Az enyem nem szaraz tehenturo, hanem inkabb kremes allagu. Ez biztos szamitott, de megis sokalltam a plussz 10 kanal lisztet. Sajnos teljesen felrepedt. A toltelek ize viszont nagyon-nagyon finom!

    VálaszTörlés
  11. Szia, nagyon szeretem a receptjeidet :) köszönöm, hogy megosztod velünk :) egy-két kérdésem lenne viszont: fagysztható ez a bejgli? Ha megsütöm, hány napig tehetem el? (Túró miatt kérdem)

    VálaszTörlés