Meggylekvár

Szép lassan megtelnek a kamrapolcok az idén főzött lekvárjaimmal. Készült 1 hónappal ezelőtt eperlekvár (isteni lett, imádom). Két hete meggylekvár főzéssel telt el 1-2 nap, hétvégén pedig sárgabaracklekvár készült, de azt most kicsit másképp főztem, mint ahogy eddig szoktam (majd azt is hozom, de még dunsztolás alatt van). 
Szederlekvár van még tervezve augusztusban, valamint szilvalekvárt szoktunk főzni minden második évben (a szilvalekvárt mindig Anyukámmal főzöm, mert azt kivételesen üstben készítjük - elég nagy mennyiséget, így kitart 2-3 évig is - valószínű az idén is rászánjuk magunkat. :) De előtte még csalamádé, uborka, lecsó... szóval lesz még mivel foglalatoskodni.




Hozzávalók:
 4 kg meggy kimagozva (egészséges, érett gyümölcs)
 1,5 kg cukor


A pöttyös kézműves kerámia megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:




Elkészítés:
  1. Az üvegeket alaposan kimossuk, megszárítjuk.
  2. A megmosott, kimagozott meggyet egy lábasba öntjük, felforraljuk - közben kevergetjük. Amikor picit "megrottyant" a meggy, hozzáadjuk a cukrot, közepesre vesszük alatta a lángot és folyamatos kevergetés közben kb. 2 óráig főzzük (attól függően, hogy milyen sűrűre szeretnénk).
  3. Majd kimerjük az üvegekbe, melyeket teljesen teletöltünk a lekvárral. Rácsavarjuk a tetejét és fejjel lefelé fordítjuk az üvegeket 5-7 percre. 
  4. Közben egy ládát kibélelünk pléddel, majd beletesszük a lekvárosüvegeket és jól bebugyoláljuk - így hagyjuk teljesen kihűlni néhány napig. (dunsztoljuk)


Jó lekvárfőzést kívánok! 

Megjegyzések

  1. Látom itt van az idő mindenkinél a meggylekvár befőzéséhez :-) Nagyon szép lett a tiéd is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin. :)
      Valójában már közel két hete készült - a lekvár is és a fotó is - csak mostanában lassan haladok a blogos dolgokkal. Nyár van... :)

      Törlés
  2. Mennyit ügyeskedtél! Igencsak szeretem a meggylekvárt, de idén elmaradt... Csak magozott meggybefőttet raktam el.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gerdi.
      Na látod, a magozott meggybefőtt nekem az idén elmaradt. Addig-addig húztam az időt (valójában nem volt időm sajnos), hogy végül le érett a meggy és nem tudtam eltenni magozott meggyet, pedig terveztem legalább 2-3 üveggel. (szeretem télen a sütikbe tenni, de talán még maradt tavalyról 1 üveggel)

      Törlés
  3. Szia!
    Megmondanád, hogy ezeket a gyönyörű pöttyös étkészleteket honnan szerzed be? Csak nálad látom ezeket a szépségeket.
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      A pöttyös készleteket az alábbi linken elérheted: www.gabriellawebaruhaza.hu. De mindjárt kiteszem a legfelső fotó felé is a linket.
      Üdv.:
      Gabriella

      Törlés
  4. Egyik kedvencem a pikáns meggylekvár! A fotóidat megcsodáltam, megint szép minden és finom! :)

    VálaszTörlés
  5. Pont ugyanígy készítettem én is, jó sokáig főztem, kb. három órát. Isteni lett! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban