2014. június 10., kedd

Tejfölös-szalonnás galette

Egy olyan sós lepényt hozok Nektek, melynek a tésztája nagyon jó állagú és egy jó fél óra múlva már ehető is. Alig szükséges hozzá pár dolog, mégis 3-4 ember jól lakik vele - a feltét pedig ízlés szerint változhat (vagy aszerint, ami a hűtőben található). Hétköznapi gyors vacsorának nagyon jó ötlet, bár mi az ilyesmit a szombat délutánokon szoktuk nagyon szeretni, amikor is az egész nap a takarítással, mosással, fűnyírással, udvarrendezéssel telik és nincs idő nagy sütés-főzés bonyolításához - viszont mindig nagyon megéhezünk a  nagy munkában és gyorsan valami finomat szeretnénk enni. :)




Hozzávalók a tésztához: 
 25 dkg finomliszt
 12 dkg vaj
 1,5 dl natúr joghurt

+ 1 felvert tojás a kenéshez

A feltéthez:
 3dl tejföl
 3 szál újhagyma
 15 dkg szalonna (nálam most császárszalonna, de bacon is lehet)
 só, őrölt bors ízlés szerint


   

A szép pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:




Elkészítés:
1. A lisztben morzsoljuk el a vajat, majd adjuk hozzá a joghurtot és gyúrjuk össze a tésztát. (bár nekem össze szokott állni a tészta, de ha nem állna össze, adjunk hozzá pici hideg vizet)
Gombóccá formázzuk és fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe 20 percre.
2. Addig elkészítjük a feltétet: az újhagymát megtisztítjuk/megmossuk, felszeleteljük, a szalonnát vékony darabokra szeleteljük.
3. A tésztát négy, azonos méretű kerek lappá nyújtjuk, sütőpapíros tepsire helyezzük őket. Mindegyiket megkenjük a tejföllel (a széleket 2 cm szélességben hagyjuk ki), szórjuk rá egyenletesen a felkarikázott újhagymát és a szalonnát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 
4. A tészta széleit körben visszahajtjuk/felhajtjuk, itt-ott egy picit össze is csíphetjük és a felvert tojással lekenjük.
5. Előmelegített 200 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, a sütőtől függően eltérhet)


   

Jó étvágyat!

Forrás: Nők lapja konyha 2013. november  

37 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm szépen - nagyon finom is! Amennyire egyszerű és gyors, annyira finom!

      Törlés
    2. Nagyon jól néz ki. Ezt biztos kipróbálom

      Törlés
  2. Jaj de nagyon jól néz ki. És ha még nem mondtam volna, a bögréid is tetszenek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. :) Rég hallottam rólad, örülök, hogy itt vagy. :)

      Törlés
  3. ezt én is elfogom készíteni,nagyon guszta :-)

    VálaszTörlés
  4. Ezzel most végleg megfűztél, el is készítem a napokban! Szuper!

    VálaszTörlés
  5. Klassz recept és a képek is nagyon tetszenek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Andi, örülök, hogy tetszenek a fotók is. :)

      Törlés
  6. Holnap elkészítem Gabriella, nagyon guszta :D

    VálaszTörlés
  7. Nagyon tetszik, viszem is a receptet, hamarosan elkészül. köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  8. Nekem is tetszik, és biztos, hogy a családomnak is ízleni fog!

    VálaszTörlés
  9. Szia ! Ez a mennyiség hány főre elegendő ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Anikó!
      Attól függ, hogy milyen étvágyú emberek eszik, de 4 főre biztos, hogy elég, mert 4 darab kb. 20 cm átmérőjű galette készül ebből a mennyiségből.
      Jó sütést kívánok!

      Törlés
  10. Nagyon szépen köszönöm ! Holnap megsütöm ! :-)

    VálaszTörlés
  11. Ez volt a tegnap esti vacsi, szupet recept!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Nóri,
      örülök, hogy ízlett és köszönöm, hogy megírtad.
      Üdv.,
      Gabriella

      Törlés
  12. Szia Gabriella,szerinted ez a finomság teljes őrlésű liszttel is elkészíthető? Gusztusos, biztosan finom is, de nem használok finomlisztet...
    üdv. Marcsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Marcsi!
      Igen, elkészíthető teljes kiőrlésű liszttel is, készítettem már azzal a liszttel.
      Jó sütést kívánok!
      Üdv.: Gabriella

      Törlés
  13. Nagyon finom. Én kockára vágott paradicsommal és kaliforniai paprikával is feltúrbóztam, és sajtot szórtam a tetejére. Csináltam sonkás és szalámis változatot is. Köszi a receptet.

    VálaszTörlés
  14. Semmi lazítóanyag nem kell a tésztához? Élesztő, sütőpor, szódabikarbóna?

    VálaszTörlés
  15. Kedves Gabika! Ha tortaformában készíteném, mekkora formát használjak? a 26-os kapcsos forma megfelelő lenne? Előre is köszönöm a válaszát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Rózsa!
      Igen, kb. 24-26 cm-es formában lehet készíteni.
      További kellemes időtöltést kívánok az oldalon és jó sütögetést!

      Törlés
  16. Köszönet a receptért! Annyit változtattam rajta csak, hogy a liszt felét telkjes kiőrlésűre cseréletem és dobtam egy nagy csipet sót a tésztába is. Gyorsan össze lehet dobni és finom is. Kedvelem az ilyen recepteket.

    VálaszTörlés
  17. Nagyon jó recept!😄 Köszönöm!

    VálaszTörlés
  18. Köszönöm a receptet! Nagyon finom, mindenki imádta! 😊

    VálaszTörlés