Tejfölös-szalonnás galette
Egy olyan sós lepényt hozok Nektek, melynek a tésztája nagyon jó állagú és egy jó fél óra múlva már ehető is. Alig szükséges hozzá pár dolog, mégis 3-4 ember jól lakik vele - a feltét pedig ízlés szerint változhat (vagy aszerint, ami a hűtőben található). Hétköznapi gyors vacsorának nagyon jó ötlet, bár mi az ilyesmit a szombat délutánokon szoktuk nagyon szeretni, amikor is az egész nap a takarítással, mosással, fűnyírással, udvarrendezéssel telik és nincs idő nagy sütés-főzés bonyolításához - viszont mindig nagyon megéhezünk a nagy munkában és gyorsan valami finomat szeretnénk enni. 😊
M E G J E L E N T A MÁSODIK SÜTEMÉNYES KÖNYVEM!
Így most már két könyvem is megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg finomliszt
12 dkg vaj
1,5 dl natúr joghurt
+ 1 felvert tojás a kenéshez
A feltéthez:
3 dl tejföl
3 szál újhagyma
15 dkg szalonna (nálam most császárszalonna, de bacon is lehet)
só, őrölt bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A lisztben morzsoljuk el a vajat, majd adjuk hozzá a joghurtot és gyúrjuk össze a tésztát. (bár nekem össze szokott állni a tészta, de ha nem állna össze, adjunk hozzá pici hideg vizet)
- Gombóccá formázzuk és fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe 20 percre.
- Addig elkészítjük a feltétet: az újhagymát megtisztítjuk/megmossuk, felszeleteljük, a szalonnát vékony darabokra szeleteljük.
- A tésztát négy, azonos méretű kerek lappá nyújtjuk, sütőpapíros tepsire helyezzük őket. Mindegyiket megkenjük a tejföllel (a széleket 2 cm szélességben hagyjuk ki), szórjuk rá egyenletesen a felkarikázott újhagymát és a szalonnát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- A tészta széleit körben visszahajtjuk/felhajtjuk, itt-ott egy picit össze is csíphetjük és a felvert tojással lekenjük.
- Előmelegített 200 fokos légkeveréses sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. (a sütési idő tájékoztató jellegű, a sütőtől függően eltérhet)
Jó étvágyat!
Nagyon guszta lett!
VálaszTörlésKöszönöm szépen - nagyon finom is! Amennyire egyszerű és gyors, annyira finom!
TörlésNagyon jól néz ki. Ezt biztos kipróbálom
TörlésJaj de nagyon jól néz ki. És ha még nem mondtam volna, a bögréid is tetszenek :)
VálaszTörlésKöszi. :) Rég hallottam rólad, örülök, hogy itt vagy. :)
TörlésNalunk ez lesz ma a vacsi! :-)
VálaszTörlésNagyon finom vacsorátok lesz Erika... :)
Törlésezt én is elfogom készíteni,nagyon guszta :-)
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik Ani. :)
TörlésEzzel most végleg megfűztél, el is készítem a napokban! Szuper!
VálaszTörlés:)
TörlésKlassz recept és a képek is nagyon tetszenek! :)
VálaszTörlésKöszönöm Andi, örülök, hogy tetszenek a fotók is. :)
TörlésHolnap elkészítem Gabriella, nagyon guszta :D
VálaszTörlésKöszönöm szépen.
TörlésNagyon tetszik, viszem is a receptet, hamarosan elkészül. köszönöm! :)
VálaszTörlésSzívesen.
TörlésNekem is tetszik, és biztos, hogy a családomnak is ízleni fog!
VálaszTörlésEbben én is biztos vagyok Piroska, és köszönöm.
TörlésSzia ! Ez a mennyiség hány főre elegendő ?
VálaszTörlésSzia Anikó!
TörlésAttól függ, hogy milyen étvágyú emberek eszik, de 4 főre biztos, hogy elég, mert 4 darab kb. 20 cm átmérőjű galette készül ebből a mennyiségből.
Jó sütést kívánok!
Nagyon szépen köszönöm ! Holnap megsütöm ! :-)
VálaszTörlésSzívesen, örültem. :)
TörlésEz volt a tegnap esti vacsi, szupet recept!!!
VálaszTörlésSzia Nóri,
Törlésörülök, hogy ízlett és köszönöm, hogy megírtad.
Üdv.,
Gabriella
Szia Gabriella,szerinted ez a finomság teljes őrlésű liszttel is elkészíthető? Gusztusos, biztosan finom is, de nem használok finomlisztet...
VálaszTörlésüdv. Marcsi
Szia Marcsi!
TörlésIgen, elkészíthető teljes kiőrlésű liszttel is, készítettem már azzal a liszttel.
Jó sütést kívánok!
Üdv.: Gabriella
Nagyon finom. Én kockára vágott paradicsommal és kaliforniai paprikával is feltúrbóztam, és sajtot szórtam a tetejére. Csináltam sonkás és szalámis változatot is. Köszi a receptet.
VálaszTörlésSzívesen, örülök, hogy ízlik.
TörlésSemmi lazítóanyag nem kell a tésztához? Élesztő, sütőpor, szódabikarbóna?
VálaszTörlésNem kell semmi ilyesmi.
TörlésKedves Gabika! Ha tortaformában készíteném, mekkora formát használjak? a 26-os kapcsos forma megfelelő lenne? Előre is köszönöm a válaszát!
VálaszTörlésKedves Rózsa!
TörlésIgen, kb. 24-26 cm-es formában lehet készíteni.
További kellemes időtöltést kívánok az oldalon és jó sütögetést!
Köszönet a receptért! Annyit változtattam rajta csak, hogy a liszt felét telkjes kiőrlésűre cseréletem és dobtam egy nagy csipet sót a tésztába is. Gyorsan össze lehet dobni és finom is. Kedvelem az ilyen recepteket.
VálaszTörlésNagyon jó recept!😄 Köszönöm!
VálaszTörlésSzuper recept. Köszönöm.
VálaszTörlésKöszönöm a receptet! Nagyon finom, mindenki imádta! 😊
VálaszTörlésNa jó, ma már biztos nem, de holnap tuti megsütöm :) Nagyon jól és finoman néz ki
VálaszTörlésKedves Gabi, tejföllel is működhet a tészta? És pici vízzel ha nincs itthon joghurt? 🙂🤔
VálaszTörlésSzia Anett, igen, készítheted úgy is. Jó sütést! :)
TörlésKöszönöm a receptet! Nagyon finom lett, tényleg egyszerű elkészíteni. Én vega változatot csináltam: fokhagymás tejföl, lilahagyma, újhagyma, pici sajt. 👌
VálaszTörlésNagyon finom lett, felturbóztam még egy kis sajttal, meg fokhagymával, párom nagyon dicsérte. ☺️
VálaszTörlésMegcsinaltam és eszméletlenül finom!
VálaszTörlésOlcsó, gyors és laktató!
Akár kezdőknek is ajánlani tudom! 🙂
Köszönöm a receptet biztosan még csinálni fogok ilyet! 🙂🍕🍽️
Szia! Érdeklődnék, hogy szerinted a lisztet le lehet cserélni szénhidrátcsökkentett, vagy gluténmentes lisztre?
VálaszTörlés