2014. május 5., hétfő

Kakaós-diós fonat

Két évvel ezelőtt találkoztam először a túrós-olajos tésztával, amikor a villámgyors kakaós csigát sütöttem. Azóta több könyvemben is láttam hasonló összeállítású tésztát, és készítettem már néhány süteményt ebből a tésztából (pl. a zserbós batyut). A minap pedig rátaláltam erre a kalács jellegű fonatra az 'Édes finomságok a nagyi konyhájából' című könyvemben, amely szintén túrós-olajos tésztából készült - hétvégén meg is sütöttem. Nagyon szeretem ezt a tésztát, mert pillanatok alatt össze lehet dolgozni, könnyű formázni és már sülhet is a sütemény. A végeredmény pedig mindig nagyon finom. Egyébként a formázás sem volt idegen számomra, mert karácsonykor sütöttem diós kalácsot így formázva, csak az kelt tésztából készült.

A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban
az alábbi linken: www.pottyosotthon.hu 





Hozzávalók a tésztához:
15 dkg túró
 7 dkg porcukor
 1 tojás
 csipet só
 6 evőkanál olaj
25 dkg sima liszt
 2 teáskanál sütőpor

 A töltelékhez:
 2 tojásfehérje
 6 csapott evőkanál porcukor (vagy ízlés szerint)
 4 csapott evőkanál darált dió
 1 púpos evőkanál cukrozatlan kakaópor

A tetejére:
 1 tojássárgája
 1 teáskanál tej
 1 teáskanál kristálycukor


     



Elkészítés:
1. A túrót keverjük össze a cukorral, a tojással, a csipet sóval és az olajjal.
2. A lisztet szitáljuk át és keverjük el a sütőporral, majd adjuk a felét a túrós masszához. Keverjük össze, majd adjuk hozzá a maradék lisztet is és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk. Gömböt formálunk belőle és letakarva pihentetjük 10 percig.
3. A töltelékhez verjük kemény habbá a tojásfehérjéket, adjuk hozzá a porcukrot, darált diót és kakaóport - jól összekeverjük. 
4. A tésztát kinyújtjuk kb. 40x35 cm-es téglalappá, megkenjük a töltelékkel egyenletesen, majd feltekerjük, mint a piskótatekercset. Hosszában kettévágjuk a hengert, és a vágást felfelé fordítva összefonjuk a tésztát. A két szélét nyomkodjuk össze. Sütőpapíros tepsire helyezzük, és lekenjük a tetejét a tojássárgája-tej-cukor keverékével.
5. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Hagyományos sütőben 200 fokon. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérő lehet)
 6. Szeletelve tálaljuk.


 

Jó étvágyat!



Ezt kaptam Milántól Anyák napjára.
Amikor átadta, hallottam, hogy ezt súgta Apának:
"Apa szépet rajzoltunk... nagyon tetszett Anyának,
mert össze-vissza puszilt." :)
  

Egy dobozkában gyűjtöm a kis szőke hercegemtől kapott rajzokat. :)

 

16 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett a fonatod, és biztosan nagyon finom is!
    A rózsáról is nagyon szuper képet készítettél, a rajzra pedig nagyon büszke lehetsz, vagyis inkább Milánra!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin, nagyon kedves vagy.
      Jaj, Milánra nagyon büszke vagyok!! Hihetetlen okos, értelmes fiúcska, tele szeretettel, imádom! :)

      Törlés
  2. De édes Milán!!!! :) A világ legjobb dolga Édesanyának lenni! Nagyon szép ez a fajta formázás, szeletelve különösen. Szeretem a tészták állagát, amik túróval készülnek, akár élesztős, vagy sütőporos kivitelben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vicuska, olyan aranyos vagy, tudod? :)
      Puszillak

      Törlés
  3. Csodálatosan szép. És a teríték is! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lilla, nagyon örülök, hogy tetszik. :)

      Törlés
  4. Gyönyörűséges a fonat, és nagyon-nagyon finom is lehet! :)

    VálaszTörlés
  5. De szép ez a fonat!! A kép a rózsáról, gyönyörű! A képek gyűjtögetése nálunk is így kezdődött. Aztán előbb- utóbb szanálásra került belőle, sajnos. De így is van egy nagy halom, amit már a padláson tárolok... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Csilla! Örülök, hogy tetszenek a virágok.
      Ó, én nagy gyűjtögető vagyok... fogalmam nincs, előbb-utóbb hol fog elférni ennyi minden...? :)

      Törlés
  6. Szép fonatot sütöttél!
    Én is gyűjtögetem a gyerekek ajándékait. Főleg a Lányom szokott meglepni rajzokkal meg egyéb munkákkal. Egy fiók már tele lett, aztán más zugot kerestem a tárolásukra. Nincs szívem kidobni a szívvel-lélekkel készített és örömmel átadott dolgokat:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is ugyanígy vagyok ezzel...
      Köszi Gerdi.

      Törlés
  7. Csodállak Gabriella! Egyszerűen ennyi! Én is imádok főzni-sütni, most írok egy szakácskönyvet, két felnőtt gyermekemnek szánom ajándékba. A szülői házban megszokott ízek, kedvenc ételek, sütik szerepelnek benne, fényképekkel illusztrálva. Karácsonyra szánom ajándékba a fiaimnak, remélem hasznosnak ítélik majd.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De kedves vagy, köszönöm szépen.
      Milyen jó ötlet a szakácskönyv a fiaidnak - biztos vagyok benne, hogy nagyon fognak örülni karácsonykor, amikor meglátják a fa alatt, hiszen egy ilyen szívből készített ajándéktól nincs is szebb.
      Nagyon örülök, hogy írtál.

      Törlés
  8. Kedves Gabriella!Én megcsináltam ezt a receptet de nekem a töltelék nem sikerült,túl folyós lett.:-(Biztos kell a két tojás felvert habja??Amúgy kárba nem veszett!:-)Jók a receptjeid,szívesen olvasom és próbálgatom őket!Szépek a képek is!További sikereket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Ha a tojásfehérjét igazán jó kemény habbá vered és úgy adod hozzá a töltelék többi hozzávalóit, akkor nem lenne szabad folyósnak lennie. Kell bele a két tojásfehérje, mert különben picit száraz lenne a töltelék.

      Egyébként nagyon örülök, hogy tetszenek a receptjeim és kipróbálgatod őket.
      Köszönöm szépen a jókívánságot... :)
      További kellemes időtöltést kívánok Neked a blogon és jó sütést-főzést!
      Üdvözlettel:
      Gabriella

      Törlés