2014. április 9., szerda

Somlói galuska - eredeti recept szerint

Ez az a desszert, aminek senki nem tud ellenállni (vagy legalábbis sokan vagyunk így ezzel). Az is igaz, hogy kevés olyan somlói van, ami igazán finom. Én most hoztam Nektek egy tökéletes receptet, melynek hosszúsága ne ijesszen meg benneteket... egyáltalán nem olyan bonyolult elkészíteni, mint amilyennek első látásra tűnik. Mivel az utóbbi időben sokan kértétek tőlem ezt a receptet, úgy gondoltam, ha legközelebb készítem a családomnak, akkor mindenképp felteszem a blogra - ha végig olvassátok, már akkor is nagyokat fogtok nyelni. :)

 




Hozzávalók a piskótához: 
20x25 cm-es tepsihez
 6 tojás
 12 evőkanál kristálycukor (én fele cukorral szoktam!!)
 6 evőkanál víz
 fél csomag sütőpor (6 g)
 1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
 1 evőkanál darált dió
 4+3+3 evőkanál sima liszt

A vaníliakrémhez:
 1 liter tej
 7 evőkanál kristálycukor
 1 csomag vaníliás cukor
 1 csomag vaníliás pudingpor
 2 tojás

A rumos öntethez:
 10 dkg mazsola
 1,5 dl víz
 7 evőkanál kristálycukor
 3 evőkanál rum
 reszelt citrom- és narancshéj (kezeletlen vagy bio)

A csokiöntethez:
 5 evőkanál kristálycukor
 1 dl víz
 1 púpos evőkanál kakaópor
- 3 evőkanál rum
 1 csomag vaníliás cukor

A hintéshez:
 10 dkg durvára vágott dió

A díszítéshez:
 0,5 dl habtejszín


A pöttyös kézműves kerámiák megtalálhatók a webáruházban az alábbi linken:

          



Elkészítés:
Először érdemes az öntetek elkészítéséve kezdeni, mert úgyis hidegen kell azokat felhasználni. 
1. A vaníliakrémhez kikeverjük a pudingport a cukorral, tojássárgákkal, vaníliás cukorral és kevés hideg tejjel, majd ezt a felforralt többi tejhez öntjük. Habverővel kevergetjük és amikor besűrűsödött, még forrón belekeverjük az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjét. 
2. A rumos öntethez a cukrot a vízzel felforraljuk, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a többi hozzávalót - a megmosott mazsolát is -, és hűlni hagyjuk.
3. A csokiöntethez felforraljuk a vízzel a cukrot és a kakaóport, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a többi hozzávalót. Tálalásig a hűtőbe tesszük.
4. A piskótához felverjük a tojások fehérjét félig, hozzáadjuk a cukrot, a hideg vizet, a sütőport, és addig verjük, amíg kemény nem lesz. Ekkor hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját, majd ezt a masszát 3 egyenlő részre osztjuk. Az egyikbe 4 evőkanál lisztet teszünk és összekeverjük. A másikba 3 evőkanál lisztet + 1 evőkanál kakaóport teszünk és összekeverjük. A harmadikba 3 evőkanál lisztet + 1 evőkanál darált diót forgatunk bele. 
A tepsit kivajazzuk/lisztezzük és egymás után kisütjük benne a 3 piskótát (mindegyik sütés előtt kitöröljük, majd vajazzuk/lisztezzük a tepsit). Kb. ujjnyi magas lesz, nem szabad nagyon kiszárítani!! 8-10 perc alatt megsül. 
5. Egy üvegtálban vagy kis tepsiben a következőképpen rétegezzük: alulra tesszük a sárga piskótát és meglocsoljuk a rumos öntet 1/3-ával, ráegyengetjük a vaníliakrém 1/3-át + megszórjuk a durvára vágott dió 1/3-ával. Erre jön a kakaós piskóta, majd a rumos öntet másik 1/3-a, a vaníliakrém másik 1/3-a és a durva dió másik 1/3-a. Ezután következik a diós piskóta, melyet meglocsolunk a maradék rumos öntettel, rákenjük a maradék vaníliakrémet és megszórjuk a maradék durva dióval. Ha elkészült a rétegezés, lefóliázzuk és másnapig hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek. 
6. Másnap tálaláskor evőkanállal galuskákat szaggatunk belőle a desszertes tányérra, teszünk rá a felvert tejszínhabból, melyet megcsorgatunk a csokoládéöntettel.






 Jó étvágyat!

Forrás: Régimódi sütemény receptek

31 megjegyzés:

  1. Szia Gabi! Ez nagyon jó receptnek tűnik! Megcsinálom :)

    VálaszTörlés
  2. Gabriella, nem csak maga a somlói galuska, de a róla készült képek is étvágygerjesztőek. Kedvesek a pöttyös edények is:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Roza, örülök, hogy tetszenek. :)

      Törlés
  3. Kedves Gabriella! nagyon guszták a sütijeid. Szeretném kérdezni tudnál-e segiteni??? van egy kenyérsütő gépem, de mindig kemény a kenyér, a barnakenyér mégkeményebb. Lenne egy remek recepted az arányokat illetően??? félbarna, barnakenyérre? megköszönném hálásan.
    EMAILEM:
    kreativ.eklablog.net@gmail.com

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy tetszenek a sütik.
      Eddig még nem készítettem barna/félbarna kenyeret... sajnos ilyen recepttel egyelőre nem tudok szolgálni.

      Törlés
  4. Gyönyörű és tuti nagyon finom:) Régesrég nem ettem, már nem is emlékszem az ízére, de biztos nekem is a kedvencem lenne ez:)

    VálaszTörlés
  5. Imádom a somlóit, az eredeti recept szerint egyszer készítettem, pontosan egy húsvétra. Van munka azért vele, de az biztos, hogy megéri a fáradságot, mert isteni finom! Gusztán mutat a tányéron:)

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jól néz ki. És mit látok? Webáruház? Gratulálok hozzá!!

    VálaszTörlés
  7. Nahát! Gratulálok a webáruházhoz, biztosan körülnézek majd nálad ;) A somlóiról szólva pedig: nem maradt véletlenül? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A somlói igen hamar elfogyott nálunk, emiatt sajnos nem tudlak megkínálni... pedig szívesen tettem volna, tudod...
      Köszönöm, örülök, hogy benézel az áruházba - biztos találsz majd olyan dolgokat, melyek megtetszenek. :)

      Törlés
  8. Nem semmi! Gyönyörű a somlói és az étkészlet is ;)

    VálaszTörlés
  9. Válaszok
    1. Köszönöm Vicuska, örülök, hogy benéztél hozzám...

      Törlés
  10. Elkészítettem, köszönöm!
    Csak 1 problémám lett-számomra sok lett a vaníliakrém, valószínű nem sűrítettem be, ahogyan kellett volna...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy elkészítetted. Nekem épp megfelelő volt a krém mennyisége.

      Törlés
  11. Kedves Gabriella! Évek óta kerestem az eredeti Somlói galuska receptjét, végre rátaláltam! Húsvétra elkészítettem a családom nagy örömére! Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ildikó!
      Nagyon örülök, hogy elkészítetted és ennyire ízlik Nektek. Köszönöm szépen, hogy megírtad.

      Törlés
  12. Kedves Gabriella! A hétvégén édesanyám születésnapjára készítettem el. Mit mondjak, ISTENI lett. Nagyon köszönöm a receptet.
    Moncsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Moncsi, örülök, hogy elkészítetted és ízlett. Szívesen a receptet.

      Törlés
  13. Kedves Gabriella!
    Mindent egybevéve mennyi idő alatt szoktál kész lenni vele? Jól néz ki nagyon, holnap el is készítem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Lilla!
      Júj, egy picit későn jöttem a válasszal... Kb. másfél óra alatt elkészülök vele.

      Törlés
  14. Ugye ez a Gundel féle recept? Meg van nekem szakácskönyvben, de nem emlékszem pontosan :) Nagyon guszták a képek, ideje lenne nekem is újra elkészítenem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Emese!
      Azt nem tudom, hogy Gundel recept-e... Egy régi süteményes könyvből készítem és csak az van írva a recept mellé, hogy eredeti recept.
      Örülök, hogy tetszik, készítsd el, mert nagyon finom!!

      Törlés
  15. Kedves Gabriella! Ha rumaromával szeretném készíteni (lesz olyan, aki vezetni fog), mennyit rakhatok bele? Köszönöm előre is a választ! :)

    VálaszTörlés