Somlói galuska
Ez az a desszert, aminek senki nem tud ellenállni (vagy legalábbis nagyon sokan 😊). Az is igaz, hogy kevés olyan somlói van, ami igazán finom. Én most hoztam Nektek egy tökéletes receptet, melynek hosszúsága ne ijesszen meg benneteket... Egyáltalán nem olyan bonyolult elkészíteni, mint amilyennek első látásra - vagy hosszúságra - tűnik. Ha végig olvassátok, már aközben is nagyokat fogtok nyelni, és arra gondoltok, milyen jó lenne belőle pár kanállal... 😍
Három különböző ízű, puha piskóta, nagyon finom vaníliakrémmel, illatos rumos-narancsos öntettel, csokoládészósszal, dió darabkákkal, tejszínhabbal. Annyira finom! 😋
Hozzávalók a piskótához:
20x25 cm-es tepsihez
6 tojás
12 evőkanál kristálycukor (én csak 6 evőkanállal szoktam)
6 evőkanál víz
fél csomag sütőpor (6 g)
1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
1 evőkanál darált dió
4+3+3 evőkanál finomliszt
A vaníliakrémhez:
1 liter tej
7 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
2 tojás
A rumos öntethez:
10 dkg mazsola
1,5 dl víz
7 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál rum
reszelt citrom- és narancshéj (kezeletlen)
A csokiöntethez:
5 evőkanál kristálycukor
1 dl víz
1 púpos evőkanál kakaópor
- 3 evőkanál rum
1 csomag vaníliás cukor
A hintéshez:
10 dkg durvára vágott dió
A díszítéshez:
0,5 dl habtejszín
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Először érdemes az öntetek elkészítésével kezdeni, mert úgyis hidegen kell azokat felhasználni.
- A vaníliakrémhez kikeverjük a pudingport a cukorral, tojássárgákkal, vaníliás cukorral és kevés hideg tejjel, majd ezt a felforralt többi tejhez öntjük. Habverővel kevergetjük és amikor besűrűsödött, még forrón belekeverjük az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjét.
- A rumos öntethez a cukrot a vízzel felforraljuk, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a többi hozzávalót - a megmosott mazsolát is -, és hűlni hagyjuk.
- A csokiöntethez felforraljuk a vízzel a cukrot és a kakaóport, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a többi hozzávalót. Tálalásig a hűtőbe tesszük.
- A piskótához felverjük a tojások fehérjét félig, hozzáadjuk a cukrot, a hideg vizet, a sütőport, és addig verjük, amíg kemény nem lesz. Ekkor hozzáadjuk egyenként a tojások sárgáját, majd ezt a masszát 3 egyenlő részre osztjuk. Az egyikbe 4 evőkanál lisztet teszünk és összekeverjük. A másikba 3 evőkanál lisztet + 1 evőkanál kakaóport teszünk és összekeverjük. A harmadikba 3 evőkanál lisztet + 1 evőkanál darált diót forgatunk bele.
- A tepsit kivajazzuk/lisztezzük és egymás után kisütjük benne a 3 piskótát (mindegyik sütés előtt kitöröljük, majd vajazzuk/lisztezzük a tepsit). Kb. ujjnyi magas lesz, nem szabad nagyon kiszárítani!! 8-10 perc alatt megsül.
- Egy üvegtálban vagy kis tepsiben a következőképpen rétegezzük: alulra tesszük a sárga piskótát és meglocsoljuk a rumos öntet 1/3-ával, ráegyengetjük a vaníliakrém 1/3-át + megszórjuk a durvára vágott dió 1/3-ával. Erre jön a kakaós piskóta, majd a rumos öntet másik 1/3-a, a vaníliakrém másik 1/3-a és a durva dió másik 1/3-a. Ezután következik a diós piskóta, melyet meglocsolunk a maradék rumos öntettel, rákenjük a maradék vaníliakrémet és megszórjuk a maradék durva dióval. Ha elkészült a rétegezés, lefóliázzuk és másnapig hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek az ízek.
- Másnap tálaláskor evőkanállal galuskákat szaggatunk belőle a desszertes tányérra, teszünk rá a felvert tejszínhabból, melyet megcsorgatunk a csokoládéöntettel.
A vaníliapuding helyett készíthető igazi vaníliakrémmel is, melyhez ajánlom a 'vaníliakrémes kosárka' receptem házi vaníliakrémjét, melyet a somlói galuskához érdemes dupla adaggal (dupla hozzávalókkal) készíteni. Ide kattintva megtalálható.
Jó étvágyat!
Szia Gabi! Ez nagyon jó receptnek tűnik! Megcsinálom :)
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik.
TörlésGabriella, nem csak maga a somlói galuska, de a róla készült képek is étvágygerjesztőek. Kedvesek a pöttyös edények is:)
VálaszTörlésKöszönöm Roza, örülök, hogy tetszenek. :)
TörlésKedves Gabriella! nagyon guszták a sütijeid. Szeretném kérdezni tudnál-e segiteni??? van egy kenyérsütő gépem, de mindig kemény a kenyér, a barnakenyér mégkeményebb. Lenne egy remek recepted az arányokat illetően??? félbarna, barnakenyérre? megköszönném hálásan.
VálaszTörlésEMAILEM:
kreativ.eklablog.net@gmail.com
Nagyon örülök, hogy tetszenek a sütik.
TörlésEddig még nem készítettem barna/félbarna kenyeret... sajnos ilyen recepttel egyelőre nem tudok szolgálni.
Gyönyörű és tuti nagyon finom:) Régesrég nem ettem, már nem is emlékszem az ízére, de biztos nekem is a kedvencem lenne ez:)
VálaszTörlésKöszönöm Trollanyu. :)
TörlésImádom a somlóit, az eredeti recept szerint egyszer készítettem, pontosan egy húsvétra. Van munka azért vele, de az biztos, hogy megéri a fáradságot, mert isteni finom! Gusztán mutat a tányéron:)
VálaszTörlésKöszi. :)
TörlésNagyon jól néz ki. És mit látok? Webáruház? Gratulálok hozzá!!
VálaszTörlésKöszönöm Kinga, aranyos vagy.
TörlésNahát! Gratulálok a webáruházhoz, biztosan körülnézek majd nálad ;) A somlóiról szólva pedig: nem maradt véletlenül? :)
VálaszTörlésA somlói igen hamar elfogyott nálunk, emiatt sajnos nem tudlak megkínálni... pedig szívesen tettem volna, tudod...
TörlésKöszönöm, örülök, hogy benézel az áruházba - biztos találsz majd olyan dolgokat, melyek megtetszenek. :)
Nem semmi! Gyönyörű a somlói és az étkészlet is ;)
VálaszTörlésKöszönöm Lilla. :)
TörlésNagyon tetszetős!!!!
VálaszTörlésKöszönöm Vicuska, örülök, hogy benéztél hozzám...
TörlésImádom!! Szuper kis recept :)
VálaszTörlésKöszi. :)
TörlésElkészítettem, köszönöm!
VálaszTörlésCsak 1 problémám lett-számomra sok lett a vaníliakrém, valószínű nem sűrítettem be, ahogyan kellett volna...
Örülök, hogy elkészítetted. Nekem épp megfelelő volt a krém mennyisége.
TörlésKedves Gabriella! Évek óta kerestem az eredeti Somlói galuska receptjét, végre rátaláltam! Húsvétra elkészítettem a családom nagy örömére! Köszönöm!
VálaszTörlésKedves Ildikó!
TörlésNagyon örülök, hogy elkészítetted és ennyire ízlik Nektek. Köszönöm szépen, hogy megírtad.
Kedves Gabriella! A hétvégén édesanyám születésnapjára készítettem el. Mit mondjak, ISTENI lett. Nagyon köszönöm a receptet.
VálaszTörlésMoncsi
Kedves Moncsi, örülök, hogy elkészítetted és ízlett. Szívesen a receptet.
TörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésMindent egybevéve mennyi idő alatt szoktál kész lenni vele? Jól néz ki nagyon, holnap el is készítem :)
Szia Lilla!
TörlésJúj, egy picit későn jöttem a válasszal... Kb. másfél óra alatt elkészülök vele.
Ugye ez a Gundel féle recept? Meg van nekem szakácskönyvben, de nem emlékszem pontosan :) Nagyon guszták a képek, ideje lenne nekem is újra elkészítenem :)
VálaszTörlésSzia Emese!
TörlésAzt nem tudom, hogy Gundel recept-e... Egy régi süteményes könyvből készítem és csak az van írva a recept mellé, hogy eredeti recept.
Örülök, hogy tetszik, készítsd el, mert nagyon finom!!
Kedves Gabriella! Ha rumaromával szeretném készíteni (lesz olyan, aki vezetni fog), mennyit rakhatok bele? Köszönöm előre is a választ! :)
VálaszTörlésRum aromaval kozel sem lesz olyan finom mint igazi rummal. Forralas utan kerul bele a rum, de fel lehet forralni a vizzel es cukorral egyutt, igy kimegy az alkohol belole.
VálaszTörlésElkeszitettem, nagyon finom lett. Kozben kostoltam masok somloi galuskajait es mondhatom, az enyem, marmint ez a recept a legjobb a vilagon!!
Egy jo tippet viszont kaptam a baratnomtol, nem kell kulon-kulon sutni a 3 piskotat, egy nagy tepsibe kiontve mind a harmat egyszerre ki lehet sutni!
Kedves Gabriella!
VálaszTörlésEz kb mekkora adag? Hát tagúcsaládnak akik szeretik a nasit...
Inkább dupla adagot készítsek? Köszönöm
Kedves Ágnes!
TörlésValójában elég egy 6 tagú családnak, mert nem annyira kicsi mennyiség ez. Kb. 22x28 cm-es üvegtálban van elkészítve és 7-8 cm magas. Szóval szerintem egyszerre bőven elég. De ha még másnapra is szeretnél hagyni belőle, akkor érdemes dupla adaggal készíteni.
Érdeklődnék,1 tasak vanilia puding,hogy sűrít be 1 liter tejet?
VálaszTörlésÉrdeklódnék hogy elég az 1 csomag puding? Szetetném elkésziteni mielöbb mert nagyon jól néz ki.
VálaszTörlés?
Legjobb recept! Nagyon finom!
VálaszTörlésMost cukor és gluténmentes és így is nagyon jó, annyi hogy több öntet kell hozzá.