Vaníliakrémes kosárka
Omlós tésztakosár a legfinomabb házi vaníliakrémmel! Díszítés nélkül is megállja a helyét, de jól mutatnak rajta az éppen aktuális idén gyümölcsök. Ezt a kis klasszikus süteményt sokan készítik vaníliapudinggal, mellyel szintén finom, de ha van otthon tojásunk, akkor érdemes ezt a házi vaníliakrémet választani, mert annyira könnyed, picit habos és mennyei! Nekem ez a kedvenc vaníliakrémem!!
Hozzávalók a tésztához:
6 cm átmérőjű formához 20-22 darabhoz
20 dkg finomliszt
10 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
6 dkg porcukor
1 nagy tojás sárgája
fél citrom reszelt héja és leve (kezeletlen)
1 teáskanál sütőpor
A vaníliakrémhez:
1 rúd vanília
2,5 dl tej
3 tojás sárgája
5 dkg kristálycukor
2,5 dkg finomliszt
+ a forma kikenéséhez pici vaj
L E G Ú J A B B SÜTEMÉNYES KÖNYVEM
megvásárolható a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A lisztet összekeverjük a sütőporral és a porcukorral, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a reszelt citrom héját és frissen facsart levét és összegyúrjuk a tésztát. Könnyen nyújtható tésztát kapjunk, ha túl lágy vagy kicsit ragacsos, liszttel korrigáljuk.
- Kinyújtjuk 3-4 mm vastagra és egy kb. 7 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A kosárka formákat vajjal jól kikenjük, majd a tésztakorongokat egyenként belenyomkodjuk a formákba, villával megszurkáljuk a tészta közepét, majd a formákat beletesszük egy tepsibe. Előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.
- A krémhez a tejet a vaníliamagokkal és a vaníliarúddal együtt épphogy felforraljuk, majd levesszük a tűzről és a lábast hideg vízbe állítjuk.
- A tojássárgákat a kristálycukorral robotgéppel (vagy kézi mixerrel) habosra verjük (fehéredésig). Hozzászitáljuk a lisztet és simára keverjük. A tej addigra langyosra hűlt, kidobjuk belőle a vaníliarudat és hozzáöntjük a tojássárgás krémhez. Egy lábosban, lassú tűzön állandó keverés mellett besűrítjük a krémet. Szintén hideg vízbe állítjuk a lábast és kevergetve langyosra hűtjük a krémet. Majd megtöltjük vele a kosárkákat.
- Tetszés szerinti gyümölcsökkel díszíthetjük a tetejét.
Anyukám tyúkocskáinak köszönhetően nagyon szép sárga a vaníliakrém...
Jó étvágyat!
Elegáns és nagyon finom, én főleg eperszemmel szeretem :) Gyönyörűek a kerámiáid!!!
VálaszTörlésKöszönöm Vicuska. Eper nem maradt a díszítéshez, a kertünkben még 1 hét múlva fognak beérni az első szemek, amelyeket pedig vásárolunk a piacon, rögtön meg is esszük. :) Bár így vagyunk az áfonyával is. A kisfiamnak és nekem az áfonya a kedvencünk - az idén már megettünk egy szakajtó kosárral. :)
TörlésÖrülök, hogy tetszenek a kerámiák, tényleg nagyon gyönyörűek, imádom őket én is!
Kosárka hiányában a muffin sütőt bélelem a papírkosárkával. Miután tésztát beleegyengettem kiveszem és mehet a tepsibe, így akár 40 db is sülhet egyszerre :)fincsi :)
VálaszTörlésJó ötlet, köszönjük.
TörlésNagyon kívánatosak a kis sütik, a kerámiák is csodásak :-)
VálaszTörlésKöszönöm Andrea.
TörlésCsodás hangulatúak ezek a fotók, mi is szeretjük ezeket a sütikéket. Az egyszerűségükben rejlik a nagyszerűségük :)
VálaszTörlésKedves vagy, köszönöm szépen. :)
TörlésAranyos kis sütik! :)
VálaszTörlésKöszi.
TörlésElkészítettem, mindenki oda van érte. Nagyon finom, csak ajánlani tudom. :)
VálaszTörlésDe jó, nagyon örülök, hogy ennyire ízlik. :)
TörlésKöszi.
VálaszTörlésSzia! Kivajazod a formákat?
VálaszTörlésIgen, mindig kivajazom a formákat, ezáltal könnyen kipattan a formából a tészta sütés után.
TörlésSzia! Akinek nincs vanília rúd otthon, az mivel helyettesítheti? Köszönöm a választ! :)
VálaszTörlésSzia!
TörlésHelyettesíthető 1 teáskanál vanília kivonattal. Ha ez sincs, akkor 2 csomag vaníliacukorral (ez esetben csak 3-4 dkg kristálycukrot tegyünk a krémbe).
Szerintem Bourbon vanillincukorral :D
VálaszTörlésNagyon jól nèznek ki ,ès biztos hogy ki fogom próbálni!!!!
VálaszTörlésSo excellent and well shared. I have seen this post and appreciated it. Its a good topics. Background Remove | Background Remove
VálaszTörlés