Kavart almás
Ez a sütemény tényleg családi kedvenc, pihe-puha a tésztája, ezért az első harapás után annyira eteti magát, hogy az ember azt érzi közben, hogy még, még, még! 😋 Egyszerű kevert tészta: a tészta hozzávalóit 5 perc alatt összekeverjük, a felét belekanalazzuk egy kivajazott tepsibe, erre jön a reszelt alma, majd a tészta másik fele és már mehet is a sütőbe! Ami még nagyon tetszik benne, hogy az almát sem kell előre megpárolni, csak lereszelni és már mehet is a tészta közé tölteléknek. Egyszóval semmi macera nincs ezzel a süteménnyel!😊
Hozzávalók a tésztához:
35x25 cm-es tepsihez
45 dkg liszt
4 tojás
20 dkg puha vaj (esetleg 25 dkg puha margarin)
35 dkg kristálycukor - nálam csak 20 dkg
(a receptben 35 dkg cukor van írva, de szerintem 20 dkg is bőven elég - főleg, ha édes almával készítjük a süteményt)
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor (12 g)
2 dl tej
A töltelékhez:
kb. 1,5 kg alma
ízlés szerint őrölt fahéj
(ha édes almával készítjük, akkor cukor már nem kell a töltelékhez, mert a tészta is elég édes - ha savanyú almával készül, akkor ízlés szerint egy pici cukrot adhatunk hozzá)
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E I M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- Az almákat megmossuk, meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük és kicsavarjuk a levét. Ízesítjük pici őrölt fahéjjal (esetleg cukorral) és jól összekeverjük.
- A cukrot a tojásokkal jó habosra keverjük (szinte fehéredésig, míg elolvad a cukor), majd hozzáadjuk a puha vajat (margarint) és ezzel is jól összekeverjük. Ezután mehet bele a vaníliás cukor, a 2 dl tej, amivel szintén összekeverjük. Végül hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és simára keverjük a tésztát.
- A tészta egyik felét vajazott/lisztezett tepsibe (vagy sütőpapírral bélelt tepsibe) kanalazzuk egyenletesen, erre rákanalazzuk a reszelt almát, majd a tészta másik felét. (Érdemes egy evőkanállal kanalazgatni a tésztamasszát a tepsibe, mert ekkor még sűrű a tészta, evőkanállal könnyebb egyenletesen eloszlatni a tepsiben.)
- A sütőt előmelegítjük 60 fokra, majd amikor betettük a tésztát, felvesszük 160 fokra és légkeveréses sütőben kb. 45 percig sütjük. (inkább végezzünk tűpróbát, mert a hagyományos sütőben picivel több időbe is telhet a sütés)
- Amikor kihűlt, porcukrozva, szeletelve tálaljuk.
Sütés előtt
Jó étvágyat!
Ígéretes süti! Szerintem nálunk is a kedvencek közé fog tartozni. Nekem különösen, mert nem kell lapokat nyújtogatni.
VálaszTörlésNekem is rögtön megtetszett ez a recept, ezért próbáltam ki annak ellenére is, hogy van már egy bevált almás süti receptem és eddig csak azt sütöttem meg almásként. De most már ez is a kedvencünk lett. Annyira egyszerű és annyira finom...
TörlésNekem is azért tetszett meg mert nem kell nyújtani! Köszönöm a receptet!
TörlésSzívesen Terézia. Bizony én is azért szeretem ezt az almást, mert nem mindig van kedvem elővenni a gyúrótáblát és gyúrni, nyújtani a tésztát. Ez sokkal egyszerűbb. Bár van egy "finom almás lepény" nevű sütim is - azt ugyan nyújtani kell, de ha picit több időm van, akkor szeretem azt is elkészíteni, mert isteni finom.
TörlésJó, ha van több választék is. :)
Jó sütést kívánok!
Bizonyára elírás, hogy 60 fokba teszem be és 160-ban sütöm.
TörlésKedves Pirka! Nem elírás! Szerintem egyértelműen van leírva, hogy a sütőt előmelegítjük 60 fokra, aztán amikor betesszük a süteményt, akkor felvesszük 160 fokra és ezen a fokon sütjük kb. 45 percig.
TörlésSzia.A tojasokat egyben vagy csak a sárgaját kell a cukorral?
TörlésSzia Krisztina!
TörlésA tojás fehérjét és sárgáját együtt (tehát ennél a tésztánál nem kell külön választani) kell habosra keverni a cukorral.
Jó sütést! :)
Nagyon jól néz ki:) Veszélyesek az ilyen magukat etető sütik, az ember képes befalni az egészet egyedül.
VálaszTörlésIgazad van Trollanyu - az ilyen sütikkel én mindig így járok. Ezt a sütit is elkezdtem enni és nem bírtam abbahagyni. Aztán úgy gondoltam, hogy inkább átviszem a felét a szüleimnek, így legalább nincs előttem a kísértés. :)
TörlésFinom lehet a sütid, és ismét csak irigykedni tudok a szép terítéked miatt :) :)
VálaszTörlésMás valami. Úgy emlékszem, hogy egyszer azt írtad, hogy földrajz szakos vagy. Meg szeretnélek kérni, hogy ha van rá időd, nézd meg a "Pilisjárók" blogomat, ugyanis tájegységek szerint szétválogattam a helyeket, és nem vagyok benne biztos, hogy mindent jó helyre tettem. Ott a jobb oldali sávban vannak. Előre is köszi, remélem nem nagy teher amit rád "teszek". Légy szíves erre a címre válaszolj majd: katalin595@gmail.com
Még egyszer köszi :)
Köszönöm Katalin, aranyos vagy. :)
TörlésIgen, földrajz-környezetvédelem szakos tanár vagyok... Persze, ránézek a blogodra, megnézem a hegyeket, de szerintem jól írtad le, hiszen rengeteget jártok kirándulni és biztos ismered már jól a hegyeket. :) Egyáltalán nem teher megnéznem - bár mostanában eléggé időhiányban szenvedek...
Oké, írok Katalin.
Amióta rátaláltam erre a receptre csak így készítem a kavart állást!
TörlésAnnyira imádja a család hogy mindig dupla adagot készítek!
Köszönöm szépen hogy megosztottad ezt s fantasztikus receptet!🥰😘
A nagymamám sütött mindig ilyet. Szerettem. Tényleg, hogy feledésbe merült. Köszi, hogy megmutattad. Lesz mit télen sütni a finom almából. Guszta!
VálaszTörlésNagyon guszta, különösen tetszik, hogy háziasszonybarát, egyszerűen és gyorsan elkészíthető! :)))
VálaszTörlésIgen, ezek nekem is tetszenek ebben sütiben, hogy gyors, egyszerű és még nagyon finom is!! :))
Törlésez a suti a Hetedik Mennyorszag :)
VálaszTörlés:)) Igaz? Örülök, hogy ennyire ízlik - köszönöm, hogy írtál.
TörlésHello!
VálaszTörlésNagyon jó receptjeid vannak.Nagyon jól néz ki ez a süti.
Kezdő kérdés: a cukrot egyszerre a fehérjével és a sárgájával keverem el
?
Szia!
TörlésIgen, ennél a süteménynél nem szoktam kettéválasztani a tojásokat, egyszerre verem fel az egész tojásokat a cukorral.
Nagyon finom süti, érdemes megsütni. :)
Szép napot kívánok!
Gabriella
Szia Gabriella kerdesem az lenne hogy margarin helyet tejfolt lehet hasznalni mivel mi enyhen sozot margarint hasznalunk.koszonom valaszodat.
VálaszTörlésSzia!
TörlésNem is tudom... Mi lenne, ha nem margarinnal, hanem vajjal készítenéd? Vagy az is sós felétek? Esetleg helyettesítheted kb. 17 dkg zsírral is...
Kedves Gabi! Köszönöm szépen az újabb szuper receptet, magamtól eszembe nem jutott volna így készíteni az almás tésztáját, de ki kell jelentenem, hogy ez valami isteni finom! Ha nincs kedvem kísérletezni a konyhában, a Te receptjeid közül választok, mert tudom, hogy csak jó sülhet ki belőle! A fiaid gyönyörűek, igazán szép Család vagytok! :-) Eszti
VálaszTörlésKedves Eszti!
TörlésBoldog olvasom, hogy ennyire szereted a receptjeimet és örülök, hogy ezt a sütit is kipróbáltad és ízlik. :)
Köszönöm szépen - a kisfiaim nevében is. :)
További jó időtöltést kívánok Neked itt nálam és jó sütögetést! :)
Koszonom,Gabriella ,ki probalom biztos finom
VálaszTörlésNagyon szívesen. Érdemes megsütni, mert tényleg nagyon finom és egyszerű.
TörlésMa megsütöttem! Holnap is kell sütnöm! Az utolsó morzsáig elfogyott! Számomra a tókéletes recept! :)
VálaszTörlésKöszönöm, hogy megírtad Katalin - örömmel olvasom. :)
TörlésNagyon jónak tűnik. Holnap kipróbálom. Most találtam rá! Köszönöm.🍰
VálaszTörlésSzívesen, örülök, hogy tetszik.
TörlésGázsütőben kb. mennyi ideig, milyen hőfokon kell sütni?
VálaszTörlésKedves Erika! Konkrétan nem tudom, mert nekem villanysütőm van, de gázsütőben szerintem 180 fokon ugyanennyi ideig, tehát kb. 45 percig.
TörlésMost sül már alig várom,hogy kész legyen!!!
VálaszTörlésNagyon fincsi tegnap este megsütöttem 😊
VálaszTörlésÖrülök. :)
TörlésÉn túrósan csináltam meg isteni finom lett !
VálaszTörlésA túrós változat is nagyon jó!!
TörlésKedves Gabi, felezhetőek a megadott adagok ill. mértékek ha kb fele ekkora tepsiben sütném?
VálaszTörlésKedves Brigi!
TörlésIgen, ha kis tepsiben sütöd, akkor felezz minden mennyiséget!
Jó sütést kívánok! :)
Kedves Gabi!
VálaszTörlésSzerdán lesz a kipróbálas férjem nevnapjára remélem siker lesz a munkahelyen! :) Csinálok túrósat is ha esetleg kevés lenne az almás!!! ;)
Nagyon finom lett.Ezentúl csak igy sütöm az almás "pitét".Köszi
VálaszTörlésNagyon finom lett! 😊 köszi a receptet.
VálaszTörlésSzuper recept.. És nagyon egyszerű, nem kell nyújtogatni.. megfogom sütni.. tán már a hétvégén..én nagypon szeretem ezeket a poharas kevergetősöket..
VálaszTörlésKöszi, Üdv. Zsuzsa
Köszönöm a receptet! Szuper süti! Sokkal egyszerűbb a hagyományos piténél, de nem marad el ízben, állagban. Három nagyon aprócska gyerkőc mellett is kényelmesen elkészültem vele.
VálaszTörlésNagyon finom süti gyorsan elkészült.Na persze ugyanolyan gyorsan el is fogyott.
VálaszTörlésDédnagyanyám ezeréves dr oetkeres sütis könyvében volt kb ugyanez a recept,csak vaj helyett zsírral.meggyel sokat sütöttem.
VálaszTörlésMajd most almával is kipróbálom😉😉😉
Mennyi zsírt tettél bele, én zsír párti vagyok, nem eszem tejterméket.
TörlésKedves Gabriella, most végre kipróbáltam én is. Fantasztikus, nagyon-nagyon finom lett ez a "kavart almás"! Köszönöm a receptet.
VálaszTörlésSzuper süti!
VálaszTörlésHamar kész!
És nagyon finom!🙂
Kedves Gabriella! Nagyon finom süti! Köszönöm a receptet.
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, én is ki próbálom holnap. 😊
VálaszTörlésmar a sutobe van,alig varom hogy megkostoljam
VálaszTörlésA sütemény puha, piskótára emlékeztető tésztája légiesen könnyed, szinte észrevétlenül tűnik el a szánkban, helyet adva a következőnek. Avagy prózaibban: isteni finom! Köszönjük a receptet! :-) És tényleg elég a 20 dkg cukor.
VálaszTörlésNagy siker,ma sütöttem meg,isteni finom.😄
VálaszTörlésKedves Gabriella! Ez a recept még ma is kitűnő, én most akadtam rá, s rögtön kedvet is kaptam hozzá. Tényleg elég hozzá a 20 dkg cukor annak ellenére is, hogy a töltelékbe még citromhéjat is reszeltem...legközelebb egy kis darált diót is fogok szórni az alma tetejére, gondolom nem fogja elrontani.
VálaszTörlésKipróbáltam, nagyon ízletes. Anyukám névnapjára viszem holnap, el kell dugnom egy kis szeletet, mert nagyon kapós!
VálaszTörlésKedves Gabriella! Nagyon köszönöm ezt a szuper receptet. Megsütöttem és isteni finom! Üdvözlettel, Erika
VálaszTörlésA legjobb almás !!!!
VálaszTörlésEgy nap kétszer kellett megsütnöm mert az első tepsi igen gyorsan eltűnt. Köszönöm a receptet 😊
Gluténmentes lisztkeverékkel is tökéletesen működik! Isteni!
VálaszTörlésKipróbáltam. Nagyon finom lett. Én azért az almát meg dinszteltem.30 perc alatt nekem megsült 160 fokon.
VálaszTörlésKedves Gabriella!
VálaszTörlésNem vagyok sütögetős, de amióta a te süti receptedet megtaláltam, hetente legalább egyszer sütök. Isteni finom mind. Nagyon szépen köszönöm neked! Ez az almás süti fenséges!
Üdvözlettel Erika
Szia. Megcsináltam. Szuper finom lett, viszont nagyon vastag a tésztája. Szerintem nagyobb tepsiben kellene sütni. Legközelebb megpróbalom úgy. És nálam több kellett a sütésnek, egy óra,után is folyt a közepe, gondolom a rossz tepsi méret miatt. De maga a recept szuperjó, gyors és finom 😊
VálaszTörlésSzia ! Minden utasitást betartva, ma megsütöttem. Nagyon finom és gyors a készítése is. Köszönöm a receptet !
VálaszTörlésKöszi a receptet!
VálaszTörlésSzeretném kipróbálni, csak nem tudom milyen méretű tepsiben süssem!?
A tepsi és formák méretét mindig a hozzávalók résznél tüntetem fel. Ezt a süteményt kb. 25x35 cm-es tepsiben szoktam sütni.
TörlésJó sütést! :)
Nagyon szuper recept! Most készítem másodjára.😃
VálaszTörlésKedves Gabriella! Ma ismételten megsütöm ezt a sütit... már vagy negyedszerre. Nagyon szeretem a receptjeidet, mert nagyon jól sikerülnek. Köszönjük szépen a rengeteg munkádat, amit értünk teszel. Sok sikert a jövőre nézve is.
VálaszTörlésKedves Gabriella ! A kérdésem az lenne alul felül sütés legkeverès?
VálaszTörlésKedves Szilvike! Mint ahogy a receptben is írtam, légkeveréses sütőben 160 fokos sütjük. Biztos elkerülte a figyelmed, semmi gond.
TörlésJó sütést! :)
Nagyon jó recept, sokszor megsutottem és nagyon finom. Köszönöm a receptet.
VálaszTörlésNagy kedvencem ez a recept, könnyű, gyors, isteni. Szoktam eltenni nyáron üvegbe almát tölteléknek, így ezzel együtt tényleg villámgyors. A gyerekek imádják.
VálaszTörlésKöszönöm szépen, ezt ki kell próbálni annyira finom lehet!
VálaszTörlésNem lehet megtalalni a Pinteresten is?A kepen nem jelenik meg az ikon,en pedig ott gyujtom a recepteket,onnan konnyen elo tudom keresni.
VálaszTörlésKavart almás néven keresd, nekem is ott van elmentve..😉
TörlésKedves Gabriella! Megütöttem, nagyon finom....kell még íze van...ezt nem lehet abbahagyni... köszönöm szépen a receptet! Kellemes kora estét!
VálaszTörlésKöszönöm Gabi ,,,Nagyon Szuperek a Receptjeid ,,és mindig sikeresek !
VálaszTörlésNagyon finom lett! Köszönöm a receptet! 😁
VálaszTörlésHa gáz tepsibe szeretném sütni dupla adag kell vagy elég a 1-5-es? Köszi
VálaszTörlésSzerintem elég a másfeles adag.
TörlésMegcsináltuk az ovisaimmal nagyon finom lett. Annyit kérdeznèk csak, hogy a 1,5 kg alma az már a keresztelt, kinyomkodott alma súlya? Köszi
VálaszTörlésAz almának lereszelt állapotban kell lennie 1,5 kg-nak?
TörlésIgen, úgy érdemes, ha jó almásan szeretnénk.
TörlésJó sütést!
Van egy" kanalas" változata is, Hozzávalók: 2 tojás 9 evőkanál cukor 9 evőkanál olaj 9 evőkanál tej 12 evőkanál liszt 1 tasak sütőpor A töltelékhez: 1 kg alma 3-4 evőkanál cukor 1 teáskanál őrölt fahéj. Én csak 6 kanál cukrot teszek a tésztába és 2 adagot készítek nagy tepsihez, a sütőpornak a fele elég egy adaghoz.
VálaszTörlésÉn ezt most szerintem meggyel fogom kipróbálni, mert az van sok a fagyasztóban :) majd jövök egy visszajelzéssel .
VálaszTörlésSzia! Meggyel hogyan csináljam? Sűrítenèm hogy krèmes legyen. Pudingporral gondoltom, de mennyihez mennyit? Ehhez az adaghoz mennyi meggy ès puding? Van erre ötleted? Köszönöm szépen.
VálaszTörlésSziasztok. Valaki csinálta régebbi gázsûtõben? Milyen lett? Köszönöm a válaszokat😊
VálaszTörlésNagyon megtetszett a recept. Elkészítettem. Osztatlan a siker ! Hurrá,- nagyon finom lett ! Köszönöm szépen a receptet.
VálaszTörlésKépzeld, nem olvastam végig a receptet, összekevertem mindent géppel, mennyei lett!!!!!
VálaszTörlésEz a legfinomabb almàs süti amit valaha ettem, és nagyon egyszerű. Nagyon köszönöm a receptet
VálaszTörlésSzia.
VálaszTörlésKedves Gabi!Lehet helyettesíteni zsírral a margarint szerinted?
Szia!
TörlésNem tudom, hogy zsírral készítve nem lenne-e kicsit "nehéz" a tésztája? Szerintem készítsd el zsírral, de zsírból csak kb. 17 dkg-ot tegyél bele. Tudod, zsírból mindig 20 %-kal kevesebb kell a vajhoz vagy margarinhoz képest.
Jó sütést!
Nagyon szuper recept! Tej helyett rizsitalt használtam, a családom észre sem vette. 😁 Más gyümölccsel vagy lekvárral is elkészíthető?
VálaszTörlésSzia kedves Gabi!
VálaszTörlésÉrdeklődni szeretnèk,hgy mitután kisült a süti,te kiborítod,vagy benne hagyod a tepsiben?
Köszönöm előre is a válaszod!😊
Ui.:most találtam meg ezt a receptet,ès már sütöm is!😊
Szia!
TörlésAmikor megsül a sütemény, egy tompa élű késsel (kenőkés) óvatosan körbelazítom a sütit a tepsi mentén, majd fogókesztyű segítségével azonnal kiborítom a süteményt sütirácsra vagy egy fa deszkára (melyre szilikonos sütőpapírt teszek, hogy ne ragadjon rá a deszkára a forró süti). Így hagyom hűlni.
Már langyosan is szeletelhető, vagy akár teljesen kihűlve is. Ki hogy szereti vagy mennyire van türelme várni a családnak. :)
Jó sütést!
Johanna: most találtam ezt a receptet,,
VálaszTörlésmegsütöttem,nagyon finom!
Gratulálok, Gabriella
Kedves Gabriella!
VálaszTörlésPárnával bukkantam rá erre az almás receptre. Most sül a sütőben . Én annyi változtattam csak , hogy nem finom liszttel, hanem rétes liszttel készítem, és mivel csak ketten vagyunk a férjemmel így felé mennyiséget készítek. Ő nagyon szeret mindent ami állás. Eddig a lusta asszony almás rétesét kérte, de most elcsábultam ettől a szuper recepttől. Egyszerű és gyorsan össze állítható.
Várjuk az eredményt...az illata az már terjed a lakásban, fincsi nagyon.
Köszönöm, és szép napot kívánok!