Szilvás-fahéjas csiga

Pihe-puha, foszlós tészta, jó sok fahéjas porcukorral és zamatos szilvával. Nem kell túl sokat írni arról, mennyire jó kombináció ez, és milyen finom. Már sütés közben is csodás illatok hullámoznak a konyhában... az ember alig győzi kivárni, hogy megsüljön, hűljön egy kicsit és megkóstolhassa. A cukortól a szilva sütés után kap egy kis karamelles ízt, ráadásul a karamelles cukor a csigák aljára is kifolyik egy picit... valóban nagyon finom!



Hozzávalók a tésztához:

kb. 16 darabhoz

50 dkg finomliszt átszitálva

10 dkg kristálycukor

2 tojássárgája

3 dl langyos tej

3 dkg friss élesztő

10 dkg olvasztott vaj


A töltelékhez:

15 dkg porcukor

1 evőkanál őrölt fahéj

10 dkg olvasztott vaj

30 dkg szilva


PÖTTYÖS KÉZMŰVES KERÁMIÁK

és GYERMEK MINTÁS ÉTKÉSZLETEK

MÉLYEN A TAVALYI ÁR ALATT

megvásárolhatók webáruházunkban az alábbi linkre kattintva:

Pöttyös Otthon webáruház - https://pottyosotthon.hu 


Elkészítés:

  1. A langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, simára keverjük, hagyjuk felfutni (kb. 10 perc).
  2. Az átszitált lisztet összekeverjük a fennmaradt cukorral, hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a felfuttatott élesztős tejet - elkezdjük összegyúrni. Végül bedagasztjuk az olvasztott vajjal. Letakarva kb. 50 percig kelesztjük.
  3. A töltelékhez a porcukrot összekeverjük a fahéjjal. A megmosott, kimagozott szilvát kisebb kockákra vágjuk.
  4. A megkelt tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra kb. 7-8 mm vastagra, egyenletesen megkenjük kb. 8 dkg olvasztott vajjal (a maradék 2 dkg olvasztott vajat félre tesszük a csigák lekenéséhez). A vajra rászitáljuk a fahéjas porcukrot, rászórjuk a szilvát. (A tészta, hozzánk távolabb eső felső részénél hagyjunk ki kb. 2 cm-t, oda ne kenjünk vajat és tölteléket sem, hogy feltekerés közben ne folyjon ki a töltelék!) Szorosan feltekerjük alulról kezdve, és egy éles késsel 2-3 cm széles csigákra szeleteljük. A csigákat lefektetve sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk egymástól kb. 1,5 cm távolságra. Így hagyjuk kelni őket még 10-15 percig. 
  5. A csigák tetejét lekenjük a maradék olvasztott vajjal.
  6. Előmelegített, 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!

Tipp: Aki édesebben szereti a süteményeket, a töltelékhez 15 dkg porcukor helyett adhat 20 dkg porcukrot.


Munkafolyamatok





Jó étvágyat!

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

  1. Nem fogy a tavalyelőtti szilvalekvár. Ide felhasználhatom?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem igen, biztos nagyon finom lesz vele!

      Törlés
  2. Ma szeretném megcsinálni, nagyon gusztusos.

    VálaszTörlés
  3. Ma szeretném megcsinálni, remélem sikerül.

    VálaszTörlés
  4. Megsutöttem, nagyon finom. Köszönöm a receptet.

    VálaszTörlés
  5. Horváth-Bödör Éva2023. október 12. 15:09

    Margarinnal is jó lehet?

    VálaszTörlés
  6. Én fahéj helyette mákos tôltelékkel csinálom. Nagyon fincsi.

    VálaszTörlés
  7. Nagyon tetszik a recept kifogom probalni.Szilva lekvár is lehet.?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, készíthető szilvalekvárral is. Bár található az oldalamon szilvalekváros csiga is. :)

      Törlés
  8. Kedves Gabriella! Sütök veled már egy ideje :-) Na de ezt most már nem hagyhatom szó nélkül...ez a fahéjas-szilvás csiga valami isteni!! A tésztája olyan könnyen nyújtható, olyan egyszerű vele bánni, és megsülve finom puha. A fahéjas-szilvás kombó pedig pont az i betűn! Nagyon ügyes vagy! Süssétek meg, szívből ajánlom!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Melinda!
      Először is nagyon örülök, hogy velem sütögetsz már egy ideje. :)
      ...és annak is nagyon örülök, hogy kipróbáltad ezt a fahéjas csigát is és ennyire ízlik. Nekem is nagy kedvencem!
      Köszönöm, hogy írtál, mindig nagyon jól esik a visszajelzés, és egyben erőt, kedvet is ad a további munkámhoz az oldalon. :)
      További jó sütögetést kívánok!

      Törlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban