Citromos-diós békaszáj

Minden háziasszony álma egy olyan sütemény, amit az ünnepek vagy a vendégvárás előtt jóval előre el lehet készíteni és sokáig eláll. Feltéve, ha marad belőle. 😊 Ez a süti már sütés után is rögtön nagyon omlós és puha, zárt dobozban tárolva pedig akár még 1 hét után is ugyanolyan marad az állaga. (Vagy talán még tovább is, de én azt már soha nem tudom kipróbálni. 😄) Nagyon finom, talán túl finom is, nagyon kínálja és eteti magát. A citromos-diós töltelék jól passzol ehhez az omlós tésztához, de készíthető, variálható sok más töltelékkel is, például: jó érett, kemény házi szilvalekvárral, mákos-, gesztenyés-, túrós- és kókuszos töltelékkel is. A diós és szilvalekváros változatot gyerekkoromban gyakran készítette Nagymamám és a szomszéd néni, illetve lagzikban is sokszor találkoztam vele. 



Hozzávaló a tésztához:

kb. 60 darabhoz

40 dkg finomliszt
(nálam most 30 dkg finomliszt + 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt)
 10 dkg zsír
10 dkg puha vaj vagy margarin
 2 dkg friss élesztő
 2 evőkanál porcukor
 1 kis doboz tejföl
 1 csipet só

A töltelékhez:
10 púpos evőkanál darált dió
6 csapott evőkanál kristálycukor
1 nagy citrom reszelt héja (bio)
pici tej

+ a hempergetéshez porcukor


S Ü T E M É N Y E S   K Ö N Y V E I M 
a kedvenc és  népszerű receptjeimmel

megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:



Elkészítés:
  1. Az élesztőt simára keverjük 1-2 evőkanál tejfölben. A lisztben a cukrot és a sót elkeverjük, elmorzsoljuk a zsírral és a vajjal/margarinnal, majd hozzáadjuk az élesztővel elkevert tejfölt és végül + még annyi tejfölt fokozatosan, hogy egy jól nyújtható tésztát kapjunk. (A tejfölt apránként adjuk hozzá, mert valószínű nem kell majd egy egész dobozzal - lényeg, hogy egy könnyen nyújtható, de ne ragacsos tésztát kapjunk!)
  2. Keleszteni nem kell, azonnal kinyújtjuk enyhén lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagra. 
  3. Közben a töltelékhez valókat összekeverjük, a végén csepegtessünk hozzá annyi tejet, hogy éppen összeálljon a töltelék massza, de ne legyen túl nyers és folyós!
  4. A kinyújtott tésztát egy közepes méretű pogácsa szaggatóval (ennek híján egy pohárral) kiszaggatjuk, mindegyik tésztakör egyik szélére teszünk egy teáskanál tölteléket (lásd a lenti fotókon).  A kör felső részét ráhajtjuk a töltelékre és két oldalon "összecsípjük" a tésztát. Érdemes erősen "összecsípni", azaz jól  összenyomni (ne sajnáljuk), különben sütés közben szétnyílik a tészta és nem lesz meg a békaszáj.
  5. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 8 percig sütjük. Hagyományos sütőben 200 fokon kb. 8 percig.  (A sütési idő tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
  6. Amíg még forró, meghempergetjük a porcukorban.



Munkafolyamat







Jó étvágyat!

Kövessétek Instagram oldalamat is, ahol sok képet és kis videót osztok meg a receptek mellett a mindennapjainkról, mindennapi sütés-főzésemről.
Kövessétek Facebook oldalamat is, ahol sok receptet osztok meg!

Megjegyzések

  1. Czakó Gabriella2024. május 18. 14:02

    Fantasztikus finom, könnyű elkeszíteni, csak ajánlani tudom👍👍👍👍👍🥰🥰🥰🌹🌹🌹

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az élesztőt fel kell futtatni langyos tejfölben, vagy csak simán elmorzsolni? Köszönöm

      Törlés
    2. Gabriella, örülök, hogy elkészítetted és ízlik.:)

      Törlés
    3. Az élesztőt nem szoktam felfuttatni ennél a tésztánál. Csak simára keverem a tejfölben, aztán addig félre teszem, amíg kimérem a cukrot, lisztet stb. Majd elkezdem összeállítani a tésztát... és csak ennyi ideig áll az "élesztős tejföl", amíg hozzá a nem adom a tésztához összeállításkor.
      Jó sütést! :)

      Törlés
  2. Kifogom próbálni jólnézki gúszta

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól sikerült,köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
  4. Tojás nem kell a tésztába? Köszönöm!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban