Linzer - Anyukám receptje szerint
Gyerekkorom egyik kedvenc süteménye, Anyukám gyakran sütött linzerkarikákat. Én is az Ő receptje alapján készítem mindig, mert ez a recept vált be számunkra. Nagyon finom az íze és olyan jó puha - eteti magát! Igazi házias ízvilág.
Minden nyáron főzünk különböző gyümölcsből lekvárokat, ezáltal mikor milyen lekvárral ragasztom össze, bár legjobban sárgabaracklekvárral szeretjük.
Hozzávalók:
a forma átmérőjétől függően kb. 70 db-hoz
60 dkg finomliszt
18 dkg kristálycukor vagy 14 dkg porcukor
2 cs. vaníliás cukor
fél cs. sütőpor (6 g)
1 citrom reszelt héja (kezeletlen citrom)
2 tojássárgája
25 dkg vaj (esetleg margarin)
(mivel Anyukám zsírral szokta készíteni, általában én is azzal készítem - zsírból kb. 20 dkg elég)
(mivel Anyukám zsírral szokta készíteni, általában én is azzal készítem - zsírból kb. 20 dkg elég)
1 kis doboz tejföl (140 g-os)
+ ízlés szerint lekvár
MÁR K É T S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E M IS MEGJELENT!
MÁR K É T S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E M IS MEGJELENT!
Megrendelhetők a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
www.pottyosotthon.hu
www.pottyosotthon.hu
Rengetegszer készítem ezt a linzert, ez a fenti fotó 2016. július 17-én készült. Esztergomba mentünk nyaralni és indulás előtti nap Milánnal útravalóul ezt sütöttük. 😊
Elkészítés:
- A lisztet összekeverjük a cukrokkal, a sütőporral és a citrom reszelt héjával, majd elmorzsoljuk a vajjal vagy a zsírral (margarinnal), hozzáadjuk a tojássárgákat, majd annyi tejfölt gyúrunk hozzá, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk - nem lágy, nem is kemény. (Lehet, hogy nem kell hozzá az egész tejföl, ezért apránként adjuk hozzá a legvégén.)
- Enyhén lisztezett táblán kinyújtjuk (elég vékonyra kell nyújtani, mert a sütőportól vastagabb lesz sütés közben).
- Tetszés szerinti formával kiszaggatjuk (a maradék tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és kiszaggatjuk), sütőpapíros tepsire tesszük és 180 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 10 percig sütjük. (Világosra hagyjuk, amikor a szélei itt-ott picit pirulnak, kivesszük a sütőből!!!)
- Amikor kihűlt, lekvárral összeragasztjuk őket és meghintjük porcukorral.
Tipp: Ez a linzer azonnal is fogyasztható, de másnapra még puhább és jobban összeérnek az ízek is. Emiatt az ünnepeknek lehet ez is az egyik süteménye, hiszen el lehet készíteni ünnep előtt jó néhány nappal, így nem kell mindent aznap kapkodva készíteni. Jól záródó dobozban sokáig eláll.
Jó étvágyat!
Uh, de guszták! Karikor állandó szereplő nálunk is az ischlerrel együtt. :-) Gabicsek, az a Mikus kínáló nagyon cuki! B.csek
VálaszTörlésNagyon guszta kis linzereket csináltál. Nagyon szeretem én is van mikor virágos fomával de van mikor csak kerekkel csinálom . Lekvárt is szoktam váltogatni, volt már hogy baracklekvárt dióval kevertem össze nagyon finom lett!
VálaszTörlésKösz' B.csek! ;-)
VálaszTörlésÉva: köszönöm szépen! A baracklekvár-dióval párosítva jó ötletnek tűnik! Már csak azért is, mert imádom a diót és a házi b.lekvárt is, hát akkor együtt meg miért ne? Legközelebb kipróbálom... :)
VálaszTörlésKöszönöm a receptet, most így sütöttem, az előbb lettem kész a linzerkékkel...
VálaszTörlésMajd teszek fel képet...
Szerintem helyesek, a MEOsok szerint finomak lettek.
Örülök, hogy megsütötted Farci, és hogy ízlett Nektek. Várom a fotókat is... :) Köszönöm szépen a megjegyzést. Boldog Karácsonyt!
TörlésGabriella !!!
VálaszTörlésFarci bloggjában láttam meg a ezt a finom linzert és én pont most sütöm !!!!
Nagyon köszi a receptet !!!!!!
Nagyon szívesen kedves Ildikó, örülök, hogy megtetszett a recept. Köszönöm szépen a megjegyzést.
TörlésImádom, nem tudom mi elég?
VálaszTörlésÖrömmel olvasom Rozália. Én is és a családom is nagyon szeretjük ezt a linzert.
TörlésKöszönöm a megjegyzést.
Kedvencem a linzer! Nagyon gusztán néz ki! Közeleg a Húsvét, itt az alkalom hogy kipróbáljam! Köszi a receptet!
VálaszTörlésKedves Judy!
TörlésNagyon örülök, hogy megtetszett Neked a linzerem. Érdemes megsütni, mert nagyon finom... én imádom, hiszen Anyukám receptje. Szívesen a receptet...
Jó sütögetést/készülődést kívánok az ünnepekre!
Üdvözlettel:
Gabriella
Tegnap megsütöttem. Egész délelőtt szaggattam és ragasztottam őket, de megérte, mert tényleg éppen olyan, ahogyan a "nagykönyvben" meg van írva. :)) Nekem kb. 100db lett belőle (összeragasztva). Köszönöm a szuper receptet!
VálaszTörlésTegnap megsütöttem. Ugyan egész délelőtt szaggattam és ragasztottam és minden csupa liszt volt...de megérte, mert szuper lett! :-) Tényleg olyan, ahogyan az a "nagykönyvben" meg van írva. Nekem ebből a mennyiségből kb. 100 db linzer sikerült. ;-) Köszönöm a receptet!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ennyire ízlett Nektek, szívesen a receptet. :) Én pedig köszönöm, hogy írtál.
TörlésMegsütöttem ezt is . Fincsi volt , különösen az , ami még másnapra is megmaradt !
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy ízlett Icu. :)
TörlésA barátnőm készítette el a recepted, nagyon ízlett. Kipróbálom húsvétra.
VálaszTörlésIgazán örömmel olvasom. :)
TörlésMegsütöttem, nekem még kellett hozzá kb. 2 kanál tejföl, hogy összeálljon a tészta, de tényleg valóban mennyei, és pihe-puha a tésztája. Köszönöm a receptet, nem is próbálkozom mással, örök kedvenc marad! :-)
VálaszTörlésVégre megtaláltam a linzer receptet,ami tökéletes.!
VálaszTörlésElkészítettem,igaz joghurttal a tejföl helyett,fele joghurt,fele tejföl/az volt itthon/,isteni finom,zsírral készítettem,kicsit több tejföl kellet hozzá.
Köszönöm a receptet!!Nem keresgélek tovább,így jó ,ahogy van.
Kedves Gabriella!
VálaszTörlésEzt a linzert nyújtás előtt nem kell hűtőbe tenni?Üdv.:Éva😘😍