Csodakifli - szilvalekvárral töltve
Imádom az ilyen 3-4 hozzávalós, egyszerű, omlós aprósüteményeket! Anyukám házi szilvalekvárjával pedig egyszerűen mennyei! Egy kicsit úgy tűnik, mintha hasonlítana a hókifli receptemhez, de mégsem ugyanaz.
Az ilyen kis süteményekkel csak az a baj, hogy nem lehet nekik ellenállni és az ember addig járkál körülöttük, amíg el nem fogy.😊😋
Az ilyen kis süteményekkel csak az a baj, hogy nem lehet nekik ellenállni és az ember addig járkál körülöttük, amíg el nem fogy.😊😋
Hozzávalók:
kb. 60-70 darabhoz
60 dkg finomliszt
25 dkg hideg zsír
kb. 2 dl tejföl
+ a kenéshez 1-2 evőkanál olvasztott zsír
Töltelék:
házi szilvalekvár (vagy sütésálló lekvár)
+ a hempergetéshez 1 csomag vaníliás cukor és porcukor keveréke
S Ü T E M É N Y E S K Ö N Y V E M
és a pöttyös kézműves kerámiák
megvásárolhatók a Pöttyös Otthon webáruházban az alábbi linkre kattintva:
Elkészítés:
- A lisztben elmorzsoljuk a zsírt, majd hozzáadunk annyi tejfölt, hogy egy könnyen kezelhető, jól nyújtható tésztát kapjunk. (A tejfölt ne tegyük hozzá egyszerre, inkább fokozatosan, mert nem lehet tudni, mennyi kell hozzá pontosan, hogy jól kezelhető tészta legyen a végeredmény.)
- A tésztát kinyújtjuk kb. 7-8 mm vastagra, a tetejét megkenjük olvasztott zsírral, meghintjük pici liszttel, majd feltekerjük, mint a bejglit.
- Kettévágjuk és kinyújtjuk először az egyiket 3 mm vékonyra, kiszaggatjuk egy 8 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval (ennek híján egy pohárral). Mindegyik kör felső szélére teszünk egy kávéskanálnyi szilvalekvárt, majd felülről lefelé tekerjük a töltelékkel együtt, kis kiflivé formáljuk. A másik tésztával is ugyanígy járunk el: kinyújtjuk 3 mm vékonyra, szaggatjuk, megtöltjük a köröket lekvárral, kiflivé formáljuk. A lemaradt tésztadarabokat összegyúrjuk, kinyújtjuk, szaggatjuk, töltjük, kiflivé alakítjuk.
- A kis kifliket sütőpapíros tepsibe rakjuk és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük - világos maradjon a tészta, ne barnuljon, legfeljebb csak a csücskei kezdjenek barnulni picit! (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)
- A kisült tésztát még forrón meghempergetjük a vaníliás porcukorban.
- Azonnal fogyasztva is nagyon finom omlós, de szerintem másnap még finomabb!
Jó étvágyat!
Kedves Gabi! Csak fehér lisztböl lehet sütni? Köszi Böbi
VálaszTörlésKedves Böbi!
TörlésMás liszttel még nem próbáltam ilyen aprósüteményeket, ezért ezzel kapcsolatban nem tudok neked konkrét válasszal szolgálni. De szerintem lehet készíteni más liszttel... egy kisebb adagot érdemes megpróbálni.
Gabika! Az lenne a kérdésem a tejfölt tejszínnel helyettesíthetem e? Gyönyörűek a remekműveit.😊
VálaszTörlésSzerintem helyettesíthető a tejföl tejszínnel vagy akár joghurttal is.
TörlésKöszönöm szépen, nagyon örülök, hogy tetszik. :)
Gabika sem sütőpor, sem valami más nem kell bele? A tetejét semmivel nem kell lekenni?
VálaszTörlésNem tettem bele sütőport és semmi ilyesmit, mégis nagyon finom omlós lett.
TörlésA tetejét semmivel nem kell lekenni, mert sütés után úgyis meg kell hempergetni vaníliás porcukorban.
Gusztán néz ki, megcsinálom....
VálaszTörlésKöszönöm. Ízleni fog. :)
TörlésNem lesz ízetlen ha pici só sincs benne ?
VálaszTörlésNem. De persze nyugodtan tehetsz bele egy csipet sót, hiszen az minden édes sütiben jó - jobban kihozza az ízeket.
TörlésÉn tegnap is sütöttem mert a lányomhoz mentek a barátnői Londonba és vittek 90 db-ot. A tésztájába viszon 1 kk ecetet és csipet sót szoktam bele tenni. Más liszttel már próbáltam mert a fiam cukros, de nem ennyire finom vele.
VálaszTörlés...akkor nálatok is nagy kedvenc Kata. :)
TörlésKöszönöm, hogy írtál.
Elkészítettem tökéletes!!!!!! Duplájára nőtt sütőpor és élesztő nélkül is, hűtőben sem volt. Tejfölből kicsit több fogyott. A sikeres recepten felbuzdulva elkészítettem egy sós változatot is. Ehhez a mennyiséghez 3 dkg sót, 15 dkg reszelt sajtot, 2 evőkanál szezámmagot használtam. 1 tojás a kenéshez kellett. Hagyományos nem túl jó gázsütőm van 35 perig tartott a sütés.
VálaszTörlésTünde, nagyon örülök, hogy ennyire ízlik. Szuper ötlet a sós változat, egyszer el fogom készíteni.
TörlésIsteni finom lett!!!Holnap ismét elkészitem,mert egy darab sem maradt belőle.Másnap is tökéletesen puha a tésztája.Szuper a blogod Gabi!Amióta rátaláltam naponta nézegetem a receptjeidet,màr kiszemeltem a következő pár receptet amit elkészitek.Köszönöm a sok jó ötletet!!További jó sütögetést😊😘
VálaszTörlésÖrülök Anett, hogy elkészítetted és ennyire ízlik. :) ...és azt is boldogan olvasom, hogy szereted a blogomat és receptjeimet. Köszönöm, hogy megírtad.
TörlésTöbbször megsütöttem, nagyon finom! Eltökitettem a receptet és hókifliként kerestem , sokáig kutakodtam mire előkerűlt ...nagyon fogok rá vigyázni mint az édesanyád tette ... hála neki!
VálaszTörlésKöszönöm szépen, nagyon örülök, hogy megtaláltad. 😊😘
TörlésKedves Gabi! Megkérdezhetem, hogy milyen zsírt használtál a sütihez? Remélem, még sok ilyen csodajó recept van a dobozban, ahol találtad ;)
VálaszTörlésKedves Szilvi!
TörlésSertészsírt szoktam használni ennél a sütinél. Igen, vannak még klassz régi receptjeim, már csak idő kellene, hogy elkészítsem őket úgy, hogy a blogra is felkerüljenek. 😊😘
VálaszTörlésGabi nagyon örülök a receptnek hogy rátaláltam az én édesanyám is így szokta csinálni Nagyon köszönöm