Szilvás-fahéjas csiga
Pihe-puha, foszlós tészta, jó sok fahéjas porcukorral és zamatos szilvával. Nem kell túl sokat írni arról, mennyire jó kombináció ez, és milyen finom. Már sütés közben is csodás illatok hullámoznak a konyhában... az ember alig győzi kivárni, hogy megsüljön, hűljön egy kicsit és megkóstolhassa. A cukortól a szilva sütés után kap egy kis karamelles ízt, ráadásul a karamelles cukor a csigák aljára is kifolyik egy picit... valóban nagyon finom!
Hozzávalók a tésztához:
kb. 16 darabhoz
50 dkg finomliszt átszitálva
10 dkg kristálycukor
2 tojássárgája
3 dl langyos tej
3 dkg friss élesztő
10 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:
15 dkg porcukor
1 evőkanál őrölt fahéj
10 dkg olvasztott vaj
30 dkg szilva
PÖTTYÖS KÉZMŰVES KERÁMIÁK
és GYERMEK MINTÁS ÉTKÉSZLETEK
MÉLYEN A TAVALYI ÁR ALATT
megvásárolhatók webáruházunkban az alábbi linkre kattintva:
Pöttyös Otthon webáruház - https://pottyosotthon.hu
Elkészítés:
- A langyos tejben elkeverünk 1 evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, simára keverjük, hagyjuk felfutni (kb. 10 perc).
- Az átszitált lisztet összekeverjük a fennmaradt cukorral, hozzáadjuk a tojássárgákat, majd a felfuttatott élesztős tejet - elkezdjük összegyúrni. Végül bedagasztjuk az olvasztott vajjal. Letakarva kb. 50 percig kelesztjük.
- A töltelékhez a porcukrot összekeverjük a fahéjjal. A megmosott, kimagozott szilvát kisebb kockákra vágjuk.
- A megkelt tésztát kinyújtjuk téglalap alakúra kb. 7-8 mm vastagra, egyenletesen megkenjük kb. 8 dkg olvasztott vajjal (a maradék 2 dkg olvasztott vajat félre tesszük a csigák lekenéséhez). A vajra rászitáljuk a fahéjas porcukrot, rászórjuk a szilvát. (A tészta, hozzánk távolabb eső felső részénél hagyjunk ki kb. 2 cm-t, oda ne kenjünk vajat és tölteléket sem, hogy feltekerés közben ne folyjon ki a töltelék!) Szorosan feltekerjük alulról kezdve, és egy éles késsel 2-3 cm széles csigákra szeleteljük. A csigákat lefektetve sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk egymástól kb. 1,5 cm távolságra. Így hagyjuk kelni őket még 10-15 percig.
- A csigák tetejét lekenjük a maradék olvasztott vajjal.
- Előmelegített, 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 percig sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!
Tipp: Aki édesebben szereti a süteményeket, a töltelékhez 15 dkg porcukor helyett adhat 20 dkg porcukrot.
Munkafolyamatok
Jó étvágyat!
Nem fogy a tavalyelőtti szilvalekvár. Ide felhasználhatom?
VálaszTörlésSzerintem igen, biztos nagyon finom lesz vele!
TörlésMa szeretném megcsinálni, nagyon gusztusos.
VálaszTörlésMa szeretném megcsinálni, remélem sikerül.
VálaszTörlésMegsutöttem, nagyon finom. Köszönöm a receptet.
VálaszTörlésNagyon szívesen, örülök, hogy ízlik.
TörlésMargarinnal is jó lehet?
VálaszTörlésKészíthető margarinnal is.
TörlésÉn fahéj helyette mákos tôltelékkel csinálom. Nagyon fincsi.
VálaszTörlésIsteni lett!😊
VálaszTörlésNagyon örülök!! :)
TörlésNagyon tetszik a recept kifogom probalni.Szilva lekvár is lehet.?
VálaszTörlésIgen, készíthető szilvalekvárral is. Bár található az oldalamon szilvalekváros csiga is. :)
TörlésKedves Gabriella! Sütök veled már egy ideje :-) Na de ezt most már nem hagyhatom szó nélkül...ez a fahéjas-szilvás csiga valami isteni!! A tésztája olyan könnyen nyújtható, olyan egyszerű vele bánni, és megsülve finom puha. A fahéjas-szilvás kombó pedig pont az i betűn! Nagyon ügyes vagy! Süssétek meg, szívből ajánlom!!!
VálaszTörlésKedves Melinda!
TörlésElőször is nagyon örülök, hogy velem sütögetsz már egy ideje. :)
...és annak is nagyon örülök, hogy kipróbáltad ezt a fahéjas csigát is és ennyire ízlik. Nekem is nagy kedvencem!
Köszönöm, hogy írtál, mindig nagyon jól esik a visszajelzés, és egyben erőt, kedvet is ad a további munkámhoz az oldalon. :)
További jó sütögetést kívánok!