Őzgerinces csoda - sütés nélkül
Picit régebben készítettem ezt a sütés nélküli desszertet - majdnem elfelejtettem feltenni a blogra. Pedig mindenképp itt a helye, mert nagyon-nagyon finom, ráadásul gyorsan össze lehet állítani. Milánnak különösen ízlett, ezért húsvétra is tervezem elkészíteni (többek között ezt is). A recept egyébként Iluskától származik.
Az elmúlt hetekben/hónapokban kicsit rá vagyok "kattanva" a kókuszos süteményekre. Eleinte azért készítettem ilyesmit, mert karácsony után sok kókuszreszelékem maradt. De mivel szeretem a kókusz ízét, leragadtam ennél az ízvilágnál. Fog még jönni néhány, Anyukám régi receptjei közül is. Most viszont ajánlom Nektek ezt az őzgerinces csodát akár hétvégi desszertnek, vagy vendégváró finomságnak, és mivel rendkívül dekoratív, ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Hozzávalók a kókuszos réteghez:
1 őzgerincformához
5 dl tej
5 csapott evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
3 púpos evőkanál sima liszt
20 dkg kókuszreszelék
A kakaós réteghez:
20 dkg darált háztartási keksz
10 dkg apró darabokra tördelt háztartási keksz
1,3 dl tej
10 dkg porcukor
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
15 dkg vaj (esetleg margarin)
1 evőkanál rum (vagy rumaroma, ha gyerekek is esznek belőle)
1-2 evőkanál sárgabaracklekvár (attól függően, hogy ne legyen száraz ez a kakaós massza, de túl lágy se)
A pöttyös kézműves kerámia több színben is megtalálható a webáruházban az alábbi linken:
Elkészítés:
1. A kókuszos réteghez a tejet a kristálycukorral és a liszttel simára/csomómentesre keverjük, majd közepesen sűrűre főzzük, levesszük a tűzről és belekeverjük a vanília cukrot és a kókuszreszeléket. Az őzgerincformát kibéleljük fóliával és ha hűlt egy picit a kókuszos krém, beleegyengetjük a formába majdnem a 3/4-ét úgy, hogy az oldalára is kerüljön krém (nyomkodhatjuk az ujjunkkal is).
2. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet, porcukrot és a kakaóport - simára keverjük, majd összemelegítjük. Nem kell forralni, csak forróra melegíteni! Beleöntjük a rumot/rumaromát, és hozzáadjuk a darált és a darabolt kekszhez + a lekvárt is, és összekeverjük. Ezt a kakaós réteget belenyomkodjuk egyenletesen a formába a kókuszos rétegre. Végül rátesszük a tetejére a maradék kókuszos krémet is. Letakarjuk fóliával és 1 éjszakára a hűtőbe tesszük (dermedni, valamint hogy puhuljon benne a darabos keksz).
3. Másnap egy tálcára kiborítjuk, levesszük róla a fóliát, és a gerincek mentén szeletelve tálaljuk.
Iluska receptje alapján
Jó étvágyat!
Nézzétek, milyen gyönyörűen virágzik
a babarózsafám...
Nagyon finom lehet és eddig még ezzel a variációval nem találkoztam. Sok kekszes őzgerinces receptet láttam és kipróbáltam de ez tuti nyerő számomra is mert szeretem a kókuszos sütiket! Most jól bezavartál nekem ezzel mert szerettem volna valami sütés nélkülit csinálni már ki is választottam de ahogy ezt nézem lehet hogy ünnepekre "premier" lesz? Csodás a kis fád!
VálaszTörlésMennyeien néz ki! <3
VálaszTörlésA kókusz nálam is jöhet minden mennyiségben. Nagyon mutatós lett és gondolom finom is. Dobhatnál 1-2 szeletkét :)
VálaszTörlésSzemélyemben egy másik kókusz rajongót tisztelhetsz, úgyhogy nagyon bejön ez a sütid! A bazsarózsa az egyik kedvenc virágom, imádom, hogy olyan habosan romantikus ;)
VálaszTörlésJó kis süti, nagyon ötletes!
VálaszTörlésImádom a babarózsát, régen a mamám kertjében volt. A süti is pazar! A boltot majd én is meglesem!
VálaszTörlésEzt én is megpróbálom.
VálaszTörlésSzeretem én is a kókuszt, de Anyukám nincs oda érte. Ennek ellenére lehet én is elkészítem Húsvétra.
VálaszTörlésNagyon szép lett, mutatós süti, és milyen finom lehet :-) Gyönyörű képeket készítettél róla!
VálaszTörlésA babarózsád is gyönyörű! Ilyenkor sajnálom, hogy nincs kertünk .....
Csodálatos a babarózsád - látom, a méhecskék is megtalálták. Ezt a sütit már én is nézegetem egy ideje, de most lökést adtál: a Húsvét igazán jó alkalom lesz egy próbára !
VálaszTörlésNagyon jó lehet én is csinálok
VálaszTörlésNagyon jó ez az édesség, már jár az agyam, mikor készíthetem el....
VálaszTörlésGabi! A kókuszos krémbe nem kell valami még, amitől össze áll a massza!Gondolok itt zselére, a leírtak alapján megoldódik a sűrűssége és a borítása?? Kérlek válaszolj, mert a húsvéti süti egyike lesz nálunk és ,, premier,,! Üdv.
VálaszTörlésNekem így is összeállt a massza és simán ki tudtam borítani a formából, hiszen folpack volt alatta. Nem akartam nagyon keményre a süteményt (mi inkább enyhén lágyabbra szeretjük, ami nem száraz). De ha Te keményebbre szeretnéd a kókuszos réteget, akkor először kevés tejben keverj el 2 teáskanál étkezési zselatint, majd hozzáadod a többi tejhez és úgy készítsd tovább a leírtak szerint.
TörlésJó készülődést az ünnepekre! Szép Húsvétot!
Üdv.:
Gabriella (Gabi)
Csodás a blogod, a virág is. Sajna a mienkét elvitte a monilia a meggyfával együtt. Ebből a sütiből (már többször készítettem) dupla adag kell, annyira finoom. Köszönüöm. Jó készülődést!!! Most a tejfölös sütés nélküli a menő, sok-sok krémmel, egy-egy réteg a keksz, a többi krém! Isteni!!!!!!!!!!! S 20 cm magas! Kár, hogy képet nem tudok róla feltenni!!!!!!!!!
VálaszTörlésSzia!
TörlésNagyon örülök, hogy tetszik a blogom, a virágok... és annak is örülök, hogy ennyire ízlik ez a süti. Szívesen a receptet. :)
További kellemes nézelődést kívánok a blogon, és jó sütést-főzést!
Üdv.:
Gabriella
Megcsináltam, pihenget a hűtőben holnapig. Nekem több tej kellett a kekszes masszába mert száraz lett volna de végül is egy jó kis szaftos massza lett belőle. Kíváncsian várom az eredményt, nagyon köszönöm a receptet !!! Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek !
VálaszTörlésÖrülök, hogy megsütötted Zsuzsi. :)
TörlésSzia !
VálaszTörlésMegcsináltam és nem csalódtam: nagyon finom lett ! Még sokszor fogok vele sikereket aratni :-D !
Szia!
TörlésNagyon örülök, hogy ízlett! Köszi, hogy írtál.
Kedvencünk lett ez a süti :), köszönjük a receptet!
VálaszTörlésNagyon örülök Tünde, és szívesen. :)
Törléselkészítettem és nagyon finom.köszönet érte
VálaszTörlésKedves Lujza, nagyon szívesen. Örülök, hogy ízlett.
TörlésHú, milyen sokan írtatok, nagyon örülök, és köszönöm. :)
VálaszTörlésÖrömmel olvasom, hogy azóta többen is elkészítettétek és ízlik mindenkinek.
nagyon isteni lett, és gyorsan készen van. Mindenki csodájára járt, hogy még ilyet nem látott, és mutatós nagyon. És nagy meglepetés volt, hogy olyan embernek is ízlett, aki a kókuszos dolgokat nem szereti, 3 szeletet evett meg egy ültő helyében :)
VálaszTörlésÉva nagyon örülök, hogy ilyen sikert arattál vele. Köszönöm, hogy megírtad.
Törlésnagyon fini lehet
VálaszTörlésÖrülök.
Törlésén is megcsináltam pasi létemre és hatalmas sikere volt!! Köszönöm a receptet
VálaszTörlésSzívesen László, örülök, hogy ízlett.
TörlésSzép és mutatós,de én nem szeretem a kókuszt,így tejbegrízzel készítettem,a többi az ugyan az,nagyon finom lett.
VálaszTörlésJó ötlet. Nyugodtan lehet variálni a receptet a saját, illetve a család ízlésére. :)
TörlésSziasztok! Kipróbáltam,egyszerű az elkészitése és nagyon finom. A gyerekek pedig imádták.
VálaszTörlésA Réteges sajtos-vajas kifli - dagasztás nélkül receptet is kipróbáltam az isteni lett.
Nagyon tetszenek a receptjeid, számomra nagy segítség hogy képekkel van illusztrálva igy láttom magam előtt a folyamatot.
Kedves Gabriella!
TörlésÖrülök, hogy ennyire szereted a receptjeimet, köszönöm, hogy írtál.
További kellemes időtöltést kívánok Neked itt nálam és jó sütögetést! :)
Üdv.:
Gabriella