Citromos csirke tejfölös-petrezselymes mártással

Nagytakarítást végzek a számítógépemen a fotók között, mert lassan már nem találom "a fától az erdőt". Belebotlottam ebbe az ételfotóba, melyet még novemberben készítettem. Valószínű amiatt nem tettem fel eddig a blogra, mert egy sötét ősz végi estén készült ez a kép lámpafénynél... és valljuk be, nem a legjobb fotó. De maga az étel megérdemli, hogy itt szerepeljen a kis gyűjteményemben, mert nagyon finom és egyszerű. Imádom az ilyen könnyen elkészíthető ételeket - főleg a rohanós hétköznapokon, mert gyorsan el lehet készíteni a családnak vacsorára. Olvassátok el a receptet és készítsétek el - szeretni fogjátok Ti is.




Hozzávalók a csirkéhez: 4 személyre
- kb. 1,30 kg-os csirke
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 citrom héja (bio citrom)
- 2 teáskanál frissen facsart citromlé
- kb. 2 evőkanálnyi vaj
- só ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint

+ 2 ág rozmaring

A tejfölös mártáshoz:
- 3 dl tejföl
- fél csomó petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- frissen facsart citromlé ízlés szerint
- só ízlés szerint
- őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés:
1. Az egész csirkét feldaraboljuk, megmossuk, papírtörlővel megtöröljük. Bekenjük a lereszelt fokhagymával, sózzuk, borsozzuk. 
2. Egy tepsibe alufóliát teszünk, rátesszük a húsokat. Egy citromot megmosunk/törlünk és a héjának felét lehámozzuk, vékonyra vágjuk, rátesszük a húsokra. Meglocsoljuk 2 teáskanál citromlével a húst, a tetejére dobálunk néhány kocka vajat + a 2 ág rozmaringot. Lefedjük a tepsit alufóliával és betesszük a 200 fokos sütőbe kb. 30 percre - vagy amíg át nem puhul a hús. (a sütési idő csak tájékoztató jellegű, a sütőtől függ) Majd levesszük róla az alufóliát és anélkül sütjük tovább kb. 10 percig, amíg pici színt kap a hús teteje.
3. Közben a petrezselymet megmossuk, papírtörlőn leitatjuk, apróra vágjuk, majd belekeverjük a tejfölbe, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, majd ízlés szerinti citromlével meglocsoljuk.
4. A húst a tejfölös mártással és párolt rizzsel tálaljuk.


Jó étvágyat!
 

Megjegyzések

  1. Jó dolog ez a nagytakarítás, mennyi értékes dologra lel az ember lánya:-) Ez a citromos csirke is olyan!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szemrevaló főétel. Citromos íz, melyet nagyon szeretek a hússal fogyasztani. Finom lehetett!!

    VálaszTörlés
  3. Évek óta keresem ezt a receptet, köszönöm!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

A legnépszerűbb receptek a múlt hónapban