2014. január 10., péntek

Csokoládékrémes fánk

Nincsen farsang fánk nélkül! A farsang időszaka vízkereszttől (január. 6.) Húshagyókeddig tart (az idén ez március 4.), amely a bálok, karneválok, népünnepélyek és a nagy evészetek-ivászatok időszaka. Ezt követi a negyvennapos böjt. Valaha az emberek nem bírták volna ki a negyvennapos koplalást, ezért a papok azt tanácsolták nekik, hogy a böjt előtt tápdúsabb ételt vegyenek magukhoz. Így aztán kenyér helyett az energiával jóval gazdagabb fánkot kezdték enni. Mára a böjt kiment a divatból, de az előtte lévő farsangi időszakban a fánk hagyománya megmaradt. 
Én nem csak ilyenkor, hanem egész évben sütök különböző fánkokat, mivel Milánnak a fánk a legnagyobb kedvence. Az egyik jól bevált fánkreceptemet - melynek jó könnyű a tésztája - most feldobtam finom csokoládékrémmel. Nem csak a tetején van ám krém, hanem belül is. Ez aztán az energiabomba! :)






Hozzávalók a tésztához: 25-30 darabhoz
- 3 dl langyos tej
- 3 dkg friss élesztő
- 1 evőkanál porcukor
- 5 dkg puha vaj
- 2 tojássárgája
- 1 pohárka rum (1-2 evőkanálnyi)
- csipet só
- 50 dkg sima liszt

A csokikrémhez:
- 15 dkg Boci ét- és tejcsokoládé vegyesen
- 1 dl habtejszín

+ olaj a sütéshez




Elkészítés:
1. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és beletesszük a porcukrot. Amikor az élesztő felfut, hozzáadjuk a vajat, a tojások sárgáját, a rumot, sót, majd a liszttel jól összedolgozzuk, kidagasztjuk - lágy tésztát kapunk (de ne ragadjon). Langyos helyen letakarva másfélszeresére kelesztjük.
2. Amíg kel a tészta, addig elkészítjük a csokikrémet. A tejszínt felmelegítjük (forró legyen, de ne forraljuk). Majd levesszük a tűzről és beletesszük a darabokra tördelt csokoládét, hagyjuk, hogy elolvadjon a tejszínben, majd szép simára keverjük. Kb. 1 órára betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen annyira, hogy ne legyen nagyon folyós és meg tudjuk tölteni a fánkokat.
3. Amikor megkelt a tészta enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk (a lemaradt részeket átgyúrjuk, újra nyújtjuk, kiszaggatjuk) és egy tiszta konyharuhával letakarva kelesztjük még 30 percig.
4.. Középforró olajban egyenletes tűzön sütjük. Sütés előtt a fánkok közepére ujjunkkal nyomunk egy kis lyukat - ezt a részt lefelé fordítva kezdjük sütni a fánkot. Először fedővel letakarva sütjük az egyik oldalukat, majd megfordítjuk és fedő nélkül sütjük tovább.
5. A pirosra sült fánkokat szűrőkanállal papírtörlőre szedjük. Pár percig hűlni hagyjuk (de ne hűljön ki teljesen!), majd a csokoládékrémet beletesszük a tortadíszítő zacskóba (a leghegyesebb tortadíszítőt válasszuk), beleszúrjuk a fánk oldalába és óvatosan megtöltjük a krémmel a fánkokat. (esetleg előtte a konyhakéssel szúrhatunk a fánkokba kis lyukakat, így még könnyebb megtölteni) A maradék krémmel megtöltjük a fánkok tetejét is.




Jó étvágyat!
  

22 megjegyzés:

  1. Ó, nagyon guszta! Én is kell süssek, rég volt már nálunk.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Aleda, örülök, hogy benéztél hozzám. :)
      Az ünnepek miatt nálunk is régebben volt fánk, emiatt most jó nagy adaggal sütöttem, mert imádjuk, és már hiányzott is. Milán ette egyiket a másik után...

      Törlés
  2. Szuper guszták! Milyen jól esne most egy pár darab ebből a fánkból. :)

    VálaszTörlés
  3. Hát ez igazi merénylet, még így ebéd után is, de jöhetne belőle egy darabocska, imádom!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabi de jó, hogy hallok rólad is, köszi, hogy benéztél. Egy darabocskát küldök Neked szeretettel... :)

      Törlés
  4. Ó de nagyon guszták! Ezt szívesen megkóstolnám most. Nagyon ügyesen megoldottad ezt az injekciózást :-) Még nem is hallottam ilyen módszerről, de nagyon jó!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin. Találékony vagyok... :-)))

      Törlés
  5. Jó régen sütöttem már fánkot, itt az ideje:) Nagyon jól néznek ki, nem is csodálom, hogy a kisfiad kedvence:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Trollanyu, örülök, hogy tetszik.

      Törlés
  6. De guszták! Épp a napokban emlegette a Férjem a fánkot. Nálunk is farsangtól függetlenül készül, a kürtős jobban kötődik ehhez az időszakhoz. Hamarosan én is sütök! Fánkot is, meg kürtőst is, rendre:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) Jó sütést Neked! ...aztán meg jó étvágyat a finom fánkokhoz.

      Törlés
  7. Jaj nekem. Imáááádom a fánkot. Kár, hogy fogynom kéne :( Nagyon szépek lettek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, mindig ez a fogyózás... :))
      Köszi, örömmel olvasom, hogy Neked is tetszik...

      Törlés
  8. Nagyon jól néznek és nagyon guszták :) biztos el is készítem :)

    VálaszTörlés
  9. Gratulálok a blogodhoz (Y) ez a fánk meg isteni! :)

    VálaszTörlés
  10. Reggelire milyen jó ötlet. Nagyon finomnak látszik. Sajnos nem tudnék egynél megállni... Nagyon guszta!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...hát egynél én sem álltam meg Kriszti. :)
      Köszi.

      Törlés
  11. A fánkok is gyönyörűek, és a csokikrémed is annyira guszta! :)

    VálaszTörlés