2014. január 11., szombat

Banános-zabpelyhes sütemény

Egy kicsit "evezzünk" el az egészségesebb süteményekhez is. Egészségesebb, de attól még nagyon finom! Én csak ettem egyik szeletet a másik után - alig bírtam abbahagyni, olyan jó szaftos a tésztája. Ami még nagyon tetszik benne, hogy az otthon lévő egyszerű alapanyagokból könnyen és gyorsan el lehet készíteni. Kitűnő tízóraira vagy uzsonnára. Akkor a legfinomabb, ha érett banánból készítjük. Ha nincs otthon zabpehely, nyugodtan lehet készíteni sima liszttel is.




Hozzávalók: 30x11 cm-es püspökkenyérformához
- 2 nagy érett banán (héjával együtt kb. 40 dkg)
- 12,5 dkg sima liszt (vagy zabpehely liszt)
- 12,5 dkg zabpehely (ha nincs zabpehely, nyugodtan lehet 25 dkg sima liszttel is készíteni)
- 1 teáskanál sütőpor
- 5 dkg kristálycukor (vagy nyírfacukor)
- 6 evőkanál napraforgóolaj
- 6 evőkanál tej
- 2 tojás
- 10 dkg mazsola



Elkészítés:
1. A lisztet a sütőporral és a zabpehellyel összekeverjük. Hozzáadjuk a megmosott, megtörölt mazsolát is.
2. A tojásokat a cukorral habosra keverjük (fehéredésig), majd hozzákeverjük az olajat és a tejet is.  Hozzáadjuk a lisztes keveréket, végül belekeverjük a villával összetört banánokat is.
3. A püspökkenyérformát picit kiolajozzuk, csak azért, hogy ha belehelyezzük a sütőpapírt, akkor az ne csúszkáljon, így jól megtapad a formában. Picit kikenhetjük olajjal a sütőpapírt is, hogy könnyen le tudjuk húzni a sütiről. Beleegyengetjük a masszát a sütőpapíros formába, és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 50 percig sütjük. (a sütési idő sütőfüggő, nálam 50 percig sült - más sütőben előfordulhat, hogy kevesebb vagy több idő) Ellenőrizhetjük tűpróbával, bár a banántól a tészta kicsit szaftos marad, nem lesz száraz.
4. Amikor megsült, pár percig hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk a formából és még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt.
Szeletelve tálaljuk.

Néhány további ötlet:
  • A mazsolát más gyümölccsel is helyettesíthetjük: például aszalt áfonyával vagy aszalt sárgabarackkal.
  • Ha be akarjuk vonni a süteményt, keverjünk össze 10 dkg átszitált porcukrot kb. 1 evőkanál frissen facsart narancslével, és kanállal csorgassuk a sütemény tetejére.
  • A süteményt készíthetjük egy 18 cm-es tortaformában is, vagy egy 12 darabos muffinformában.  
Miért egészséges?
  • Ez a sütemény kevés cukrot tartalmaz, mivel a banán egyébként is édes.
  • A banán igazi energiabomba, káliumban gazdag, amely nélkülözhetetlen az izmok és az idegrendszer működéséhez, továbbá szerepe van a vérnyomás szabályozásában.



Jó étvágyat!
Forrás: Házi sütöde
   

22 megjegyzés:

  1. Máris megéheztem! Elkészítjük, az tuti. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, de jó - örülök, hogy Évi. Köszi, hogy benéztél. :)

      Törlés
  2. Banán, mazsola, kevés cukor... tetszik:-) Arról meg, hogy mi az egészséges, lehetne vitázni:-) Évenként változó nézetekkel találkozni. Már a tejről is kitalálták, hogy nem az...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az hogy kinek mi az egészséges...? Hát ez tényleg mindig nagy vitát okoz, jól írod. :) Nekem az az elvem, hogy mindent szabad enni, csak mértékkel. Nekem ez bevált. Jól érzem magam így a bőrömben, 170 cm magasan és ehhez 54 kg - és a valódi koromhoz képest mindig 10 évvel fiatalabbnak gondolnak azok, akik nem ismernek. :))
      Egyébként azt írtam a sütinél, hogy egészségesEBB. Ezt csak amiatt írtam, mert kevés cukrot tartalmaz az átlagos süteményekhez képest.
      Igen, jól írod, mindenről kitalálták már, hogy nem egészséges, viszont mindenről vannak ellenérvek is. Na, most melyiknek higgyen az ember? Én emiatt nem szoktam ezzel foglalkozni.

      Azért a sütit készítsd el, nagyon finooom!

      Törlés
    2. Osztozom az elvedben! Mindenevők vagyunk, s nem akarok egyik éppen divatos diétának a követője sem lenni.
      Félre ne érts, nem az egészségesebb kifejezést akartam kritizálni, csupán a mindenhonnan áradó újabb és újabb "felfedezések" hozták ki belőlem a témát.

      Törlés
    3. Semmi gond Gerdi, tudom, hogy nem kritizálni akartál, ne érezd emiatt rosszul magad. Tudom, hogy épp amiatt írtad a fentebb lévő sorokat, mert Te is ugyanúgy gondolkodsz, mint én. Te sem foglalkozol soha az épp aktuális felkapott táplálkozási elvekkel (én sem). Ettől függetlenül elfogadom, ha valaki valamelyik diétán él, hiszen lehet, hogy allergiás/érzékeny valamilyen ételösszetevőre, emiatt kell másképp étkeznie. Én senkit nem szoktam kritizálni emiatt.

      Úgyhogy semmi gond, írd le csak nyugodtan bármikor a véleményedet. :)

      Törlés
  3. Megsütöttem, nagyon finom. Igazi szaftos édes kenyér. Pikk-pakk megettük csak úgy majszolgatva. Köszi a receptet! :o))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, hogy megsütötted, nagyon örülök. Annak pedig még jobban, hogy Neked is ennyire ízlik. Nekem is kedvencem lett. Szívesen a receptet Kriszti. :o)

      Törlés
  4. Most sül a sütőben ;-) Remélem fini lesz ;-) Köszi a szupi egyszerű receptet!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem finom lesz. :) Szívesen a receptet.

      Törlés
  5. Nagyon finom, ma probältam ki, igaz csak alma volt itthon, de azzal is csodälatos! Köszi a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy ízlett. Igen, el lehet készíteni más gyümölccsel is, például almával nagyon jó. Szívesen a receptet, én pedig köszönöm, hogy írtál.

      Törlés
  6. Nagyon guszta , szeretném kérdezni hogy más lisztel nem lehetne helyetesiteni ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Más liszttel? Még nem próbáltam... De szerintem teljes kiőrlésű liszttel lehet készíteni.

      Törlés
  7. Zabpehelylisztel probàltam ès finom lett:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy ízlett. Legközelebb azzal készítem én is. Köszönöm, hogy írtál.

      Törlés
  8. Mi nagyon szeretjük,már többször megsütöttem.Köszönjük a receptet Gabriella!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen Adrienn, nagyon örülök, hogy Nektek is ízlik. :)

      Törlés