Vaníliás kiflicskék csokoládéval
Imádom a linzer jellegű süteményeket - ezért az omlós vaníliás kifliért pedig egyenesen rajongok. Már sütés közben is olyan kellemes vanília illat lengi be a konyhát. Teával vagy csak úgy magában nagyon finomságos.
A formákat Anyukám tavaly nekem adta, 'mondván', neki már nincs türelme az ilyesmikhez. Én viszont néha kifejezetten szeretek az ilyen kis süteményekkel szöszmötölni.
Egyébként ezekről a formákról mindig az jut eszembe, amikor 13-14 éves koromban először sütöttem ezt a kiflit... Meg akartam lepni a szüleimet mire hazaérnek a munkahelyükről - csakhogy elfelejtettem kikenni vajjal a formákat és a tészta beleragadt. Nagyon csalódott voltam. De jó hír, hogy azóta soha nem feledkezem meg arról, hogy kivajazzam, ezáltal 'játszi' könnyedséggel kijön a tészta a formából. :)) Ha nincs formátok, semmi gond - kézzel is nagyon szép kis kifliket lehet formázni egyszerűen és ügyesen.
A felső kifli formában, az alsó kézi formázással készült.
Hozzávalók a tésztához: kb. 15-20 darab kis kiflihez
- 5 dkg puha vaj (de nem olvasztott!)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg porcukor
- 15 dkg liszt
- 1 tojássárgája
- fél citrom reszelt héja
A mázhoz:
- 5 dkg étcsokoládé
- 1 teáskanál olaj
Elkészítés:
1. A porcukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük a liszttel és a citromhéjjal, elmorzsoljuk benne a vajat, majd a tojássárgája hozzáadásával tésztát gyúrunk.
2. A tésztát a formákba nyomkodjuk, vagy ha nincs formánk, akkor 15 egyenlő részre osztjuk, egyenként henger alakúra sodorjuk és kifli alakúra formázzuk.
3. A formákat tepsire helyezzük - forma nélkül sütőpapíros tepsire tesszük - és előmelegített 180 fokos sütőben 8-10 percig sütjük. Világos maradjon a tészta!!
4. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, és a kihűlt kiflik végeit belemártjuk a csokoládéba. Sütőpapírra helyezzük (erre biztos, hogy nem ragad oda) és hűvös helyre tesszük dermedni.
Jó étvágyat!
Igencsak mutatósak ezek a formában sült kiflicskék! Nekem is van ilyen formám, de még soha nem használtam. Pedig van egy régi receptem hozzá... Most meg egy új:-)
VálaszTörlésKöszi Gerdi. Szerintem vedd elő azt a formát, olyan szép kis kifliket lehet vele készíteni...
TörlésNagyon jól néz ki egy olyan kérdésem lenne belül üreges a kifli?
VálaszTörlésKöszi Évi
Szia Évi! Nem üreges, tömör tészta. Örülök, hogy tetszik, köszi.
TörlésMi is szeretjük az ilyen kis kifliket, finomak! Szépek a képeid! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Aleda
TörlésÓ de guszták! Hasonló formáim nekem is vannak :-)
VálaszTörlésKöszönöm Katalin.
TörlésNagyon mutatós kis apró sütik. Rengeteg ilyen kifliformám van itthon, de nem volt hozzá receptem ... eddig.
VálaszTörlésNagyon tetszik, muszáj lesz betervezni az ünnepekre.
Köszi Nea, kedves vagy. :) Elő a formákkal, nagyon finom kis csemege.
TörlésNagyon helyeskék, a csokimázzal különösen finom a linzertészta! :)
VálaszTörlésKöszi Hankka.
TörlésNagyon szépek. Ilyen formákat még nem is láttam, mi még mindig kézzel formáztuk a kiflicskéket.
VálaszTörlésÓ, pedig ezek a formák nagyon régiek - Anyukámé volt...
TörlésEgyébként köszi, örülök, hogy Neked is tetszik.
A vajas kekszek örök kedvencek, a vanília is, imádom az illatát:) Nagyon szépek lettek, jópofa ez a kis forma, ilyenem még nincs:)
VálaszTörlésKöszönöm Trollanyu! :)
TörlésHasonló mint a madeleine. Nagyon csinos kiflikék. Karácsonykor jól mutat a süteményes tálon... :o)
VálaszTörlésTényleg hasonló Kriszti. Köszönöm, hogy benéztél.
TörlésKedves Gabi, ez a tészta esetleg jó lehet arra is , ha nem kifliket, hanem mindenféle karácsonyi szaggatóval csinálnék formákat?
VálaszTörlésKedves Kriszti!
TörlésIgen, ez a tészta megfelelő kiszúrós aprósüteményekhez is. Ahhoz, hogy könnyen kezelhető, jól nyújtható legyen, tudsz korrigálni egy kis liszttel, ha picit ragacsosnak érzed a tésztát.
Jó sütést kívánok!
Kedves Gabi! Ha valamilyen receptet keresek, mindig megnézem az oldalad is, mert általában sikerülnek a süteményeid. Lelkesen, dupla adagba álltam ennek is neki, de sajnos csalódnom kellett. A tészta egyáltalán nem állt össze, morzsa lett csak belőle, hiába gyúrtam. Szerintem a vaj kevés bele, meg is néztem a linzer recepted, abban kétszer ennyi szerepel, ezért még tettem bele 5 dkg vajat és egy kanál tejfölt is. Mivel nekem nincs kifli formám, kézzel sodortam, de még így is törött kicsit a tészta. Estére kihűlt, dobozba tettem, ma szeretném csokiba mártani, kíváncsi leszek, hogy milyen lesz.
VálaszTörlésMinden lisztnek más a felszívóképessége, minősége, illetve a tojások sem egyformák, emiatt szoktam az újabb receptjeimnél mindig beleírni a tészták összeállítása részhez, hogy a tészták állagán a végén mindig korrigáljunk. Nyugodtan lehet korrigálni a megfelelő állag eléréséhez: ha picit szárazabb, morzsalékosabb vagy keményebb a tészta, adjunk hozzá pici vajat még, vagy akár tejfölt, ahogy te is csináltad, vagy vizet, tejet is lehet például. Ha pedig esetleg kicsit lágyabb a tészta a kelleténél vagy nagyon ragad, akkor hintsünk még hozzá kis lisztet. Igazából érezni kell az állagát összeállítás közben, hogy egy könnyen kezelhető tésztát kapjunk. Mivel a lisztek minősége kiszámíthatatlan és finomlisztből is annyi fajta már...
Törlés